Konut vurgunu!

Diyarbakır’da bazı taşeron ve emlakçıların da içerisinde olduğu dolandırıcılık olayında, yüzlerce kişiye aynı dairelerin satıldığı, bu şekilde en az 80 milyonluk bir vurgun yapıldığı ortaya çıktı.

Haberler 06.07.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aydn Mühendislik ile baz emlakçlarn kart dolandrclk olaynda, aralarnda i adam, hkim, savc, avukat, mühendis, öretmen, imam ve dier baz memurlar ile çok sayda vatandan olduu yüzlerce kiinin madur edildii belirtilirken, olayda en az 80 milyonluk bir vurgun yapld ortaya çkt. Dolandrclk olaynn merkezinde yer alan dris Aydn ve kardelerinin ise kayplara kart bildirildi.

DYARBAKIR-Diyarbakrda Aydn Mühendislik naat Nakliyat Tekstil Gda Sanayi Ticaret Limited irketi ile baz emlakçlarn kart dolandrclk olaynda, en az 80 milyonluk bir vurgun yapld ortaya çkarken savclk konu ile ilgili soruturma balatt.

Aydn Mühendislik ile baz emlakçlarn kart dolandrclk olaynda, aralarnda i adam, hkim, savc, avukat, mühendis, öretmen, imam ve dier baz memurlar ile çok sayda vatandan olduu yüzlerce kiinin madur edildii belirtilirken, olayda en az 80 milyonluk bir vurgun yapld ortaya çkt. Dolandrclk olaynn merkezinde yer alan dris Aydn ve kardelerinin ise kayplara kart bildirildi.

80 milyon TL civarnda bir vurgun yapld

LKHAnn haberine göre, uzun bir süreden bu yana müteahhitlerden yapt i karl daire alan Aydn Mühendislik, bu daireleri piyasann altnda bir deerle halka satt. Birçok kii bu sayede ev sahibi oldu. Diyarbakr merkezin yan sra çevre ilçe ve köylerde de ismini duyurmay baaran Aydn Mühendislik firmas sahibi dris Aydn ve kendisine yardmc olan baz emlakçlar, bu kez insanlarn kendilerine duyduklar güveni suiistimal etme yoluna gitti.

Kendilerinden ev almak isteyenlere, evleri piyasann altnda bir fiyatla pein olarak satan dolandrclar, evlerin tapularn ise sonraki bir zamanda hak sahiplerine verileceini öne sürdüler.

Daha önce birçok kiinin bu ekilde ev sahibi olduuna ahit olan madurlar ise dolandrlabileceklerine ihtimal vermedikleri için tapularn hemen alma talebinde bulunmadlar.

Daireden birden fazla kiiye satlm

Bu ekilde bir evi en az 10, baz yerlerde ise 20-30 kiiye ayr ayr olarak satan ebeke, 80 milyon TL civarnda bir vurgun yapt. Tapu teslim tarihi gelmeden kayplara karan dolandrclar, yüzlerce kiinin madur olmasna neden oldu.

Diyarbakrda patlak veren Aydn Mühendislik skandalnda, yüzlerce kiiye ayn daireleri satan dolandrclk ebekesi, skandaln ortaya çkmasnn ardndan kayplara kart.

smini vermek istemeyen görgü tanklarnn ifadelerine göre dris Aydn ve baz kardeleri, halktan topladklar paralarla pazartesi günü kenti terk etti. Yüzlerce kiinin polise bavurmasnn ardndan adli makamlar olaya el koyarken, savclk soruturma balatt.

Bir gün içerisinde polise yüzlerce kiinin bavurduu ve bu kiilerin yüz milyonlarca lirasn dolandrclara kaptrdklar belirtildi. Parasn dolandrclara kaptranlarn tamamnn olaydan haberdar olmadklar, bu nedenle dolandrlan insan says ile vurgun yaplan para miktarnn çok daha fazla olabilecei belirtildi.

Paralar bavullarla ap götürmüler

Madurlardan Refik çitak 27 Temmuz 2017 tarihinde daire ihtiyacm dolaysyla Aydn Mühendislie bavurdum. dris Aydn ile görütüm. Dairelerin her birini 300 bin TLden satn almak üzere anlatk. kisini kendim, ikisini bir abim, birini bir dier abim, birini de kz kardeim için olmak üzere 7 daire satn aldm. Kendilerine 500 bin TLyi elden verdim. Bir milyon 600 bin TLyi de hesaplarna aktardm. Hepsinin dekontu elimde mevcut. Ben daireleri satn aldmda inaatn yüzde 60 tamamlanmt. Tapularmzn 2017nin Kasm aynda teslim edilecei söylendi. Tapularn teslim edilme zaman geldiinde her defasnda bizi farkl söylemlerle oyaladlar. Bir türlü tapularmz alamadk. dedi.

Aldmz daireleri bakasna satm

Bu arada bizim gibi baka insanlar da tapularn almak için geliyorlard diyen çtak öyle konutu. dris Aydn büyük bir taerondu. Kardeleri ile birlikte çalyordu. Aydn Mühendislik adnda bir firmalar vard. dris Aydnn Diyarbakrda birçok müteahhitle i ortakl yaptn örendik. Müteahhitlerle yapt anlama gerei taeronluk yapyor ve iini bitirdii her bir bina karlnda müteahhitlerden birkaç daire alyormu. Ald bu dairelerden her birini de birkaç kiiye satyormu. Örnein bir inaattan yapt iin karl olarak 10 daire almsa bu 10 daireyi 50 kiiye sattn örendik. Ben kendilerinden 7 daire satn aldm.

Yüzlerce madur aileler bulunuyor

Benim gibi yüzlerce insann madur olduunu örendim. Bazlar 100, bazlar 500 bin lira ödemi, bazlar ise bir milyon lira ödemi. Bugün duyduumuz kadaryla dris Aydn, 7 kardei ve tüm aile bireyleri pazartesi gününden beri ortadan kaybolmular. Olay duyduumuz gibi yazhanelerine gittik, muhatap bulamadk. Olayn duyulmasyla birlikte madur says her geçen gün artt. Görgü tanklarnn bize anlattna göre bunlar, nakde çevirdikleri paralarn bavullara koyarak ortadan kaybolmular. 3-4 gündür hakkmz aramaya çalyoruz. ifadelerini kulland.

kinci bir çiftlik bank vakas

çitak sözlerini öyle noktalad: Suç duyurusunda bulunduk. Emniyet bizim suç duyurumuzun ardndan Türkiye genelinde kendileri için arama kararnn çkarlacan söyledi. Ama bugüne kadar yakalandklarna dair bir ey duymadk. u ana kadar yüzlerce insan suç duyurusunda bulundu. Diyarbakr, Silvan, çermik, Eil ve daha baka birçok yerde madur olanlar var. Bu madurlar da suç duyurusunda bulundular. Halen kendilerinin madur duruma düürüldüünü duymam insanlar var.

Suç duyurusunda bulunduk

Bu yaptklar nitelikli dolandrclktr. çünkü bile bile bir daireyi birden fazla kiiye satmlar. 300 bin TLlik bir daireyi 6-7 kiiye sattklar için yaklak 2 milyon TL kazanç salamlar. Kendilerinden tapularmz istemeye gittiimizde bize hep Sabredin, 3-5 gün sonra tapular çkar. Ben ii bitirmediim için müteahhitler bana tapular vermediler.

Bize kredi çekeceini söylüyordu

Almam gereken bir kredi var, biraz bekleyin. Kredimi alnca tapularnz vereceim. eklinde cümleler kuruyordu ama bazen de bize Öyle bir vurgun vuracam ki beni sadece Türkiyede deil dünyada duyacaklar. çiftlik Bank vakasndaki Mehmet Aydn ikiye katlayacam. diyordu. Gülerek söyledii için kendisini ciddiye almyorduk. Böyle bir ey yapacan tahmin etmiyorduk. Diyarbakrda yllardr bu ii yapt için kendi çapnda bir güven ortam oluturmutu. Bu yüzden insanlar kendisine güveniyordu. Yüzlerce insan madur etmi, bu maduriyetimizin giderilmesi için mutlaka bu ahslarn bulunup bu paralarn kendilerinden alnmas gerekiyor. Devlet yetkililerinden de bu konuya hassasiyet göstermelerini ve bu dolandrclarn yakalanarak insanlarn maduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.

Haniye Alk madur durumdayz

Madurlardan Haniye Alk ise Biz de geçen yln kasm aynda kendi evimizi sattk. Paramz bunlara verdik. Bize bir daire vereceklerini söylediler. Daireyi bize 2019un eylül aynda teslim edeceklerdi. Ama maalesef bizi dolandrdklarn gördük. Madur durumdayz. dedi. Bir buçuk sene önce kendilerine elden 120 bin TL verdim. Sonra kendilerine bu paray 180 bin TLye tamamladm. 15 bin TLleri kald. diyen Ramazan çakr ise Gelip kendilerine Benim dairem hangisi? diye sordum. Her defasnda bana daha belli olmadn söylediler. Dün olay duyduktan sonra yazhanelerine geldim. Ama kimseyi bulamadm. Beni madur edenler Ramazan ve dris Aydn kardelerdi. Ödediim parann 120 bin TLsini drise, dierini Ramazana vermitim. diye konutu.

Evimi sattm getirip paray verdim

Ben, dris Aydn ve ailesini daha önceden de tanyordum. Yllardr bu iin içerisindeydiler. Bir evim vard. Sattm. Parasn getirip bunlara verdim. diyen madurlardan Mehmet Kalkan ise Ev için 160 bine anlatk. 110 bin TLsini pein verdim. Bana dairemi 2017 sonunda, en kötü ihtimal 2018in banda teslim edeceklerini söylediler. Zaman geldiinde yanlarna gittim. Bana Ktr, i olmuyor, 2-3 ay bekle, Mart aynda bir bakalm. dediler. Zaman gelince yine tapumuzu vermediler. Ben de kardelerimle birlikte madur olduumuz için bunlar sktrdm. En son araya baz kimseler girdi ve bunlara vekil oldular. Bize En kötü ihtimal ayn 5inde size paranz geri vereceiz. dediler. Biz de bugüne kadar kendilerini rahatsz etmedik. Duyduk ki dris Aydn ortada yok, kaçm. Yetkililerden bu maduriyetin üzerinde durmalarn istiyoruz. Yaplan bu i nitelikli dolandrclktr. Bu insanlarn yurt dna çkmadan adalet önüne çkarlmalarn istiyoruz. Yine bu ahslarn müteahhitlerin yannda olan dairelerine el konulmasn ve bedellerinin madurlara datlmasn istiyoruz. Varsa baka mal varlklarna da el konulmasn istiyoruz. Devlet yetkilileri bu tür olaylarn önüne geçsin ki bir daha ayn eyler yaanmasn. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git