Korkunç iddia!

Çınar'ın Görece köyündeki toprağı Mardin Çimento Fabrikasına taşıyan ocağın, köy mezarlığını da tarip ederek, 10 mezarın da toparğa karıştırılarak, götürüldüğü iddiası köylüleri ayaklandırdı.

Haberler 24.12.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesine bal Görece köyünde bulunan kum ocann, etrafnda çevrili olan mezarlklara kadar girdii ve orada bulunan mezarlar da i makineleriyle kazp kamyonlara yükleyerek çimento malzemesi yapt iddias, kadn erkek bütün köylüleri ayaa kaldrd. Kum oca yaknnda toplanan köylüler i makinelerinin bulunduu alana yürümek isteyince jandarma izin vermedi. Kimi çocuunun kimi de yaknn mezarn arayan ama bulamayan köylüler, cenazelerinin artk çimentoya kartn ileri sürerek, yetkililerden yardm istedi.

Mezarlklarn yars çimento fabrikasnda ilenmi durumda

Köy sakini Adem Özpnar, kum ocana giden yolun da kendi tapulu tarlalarnn içinden geçtiini dile getirerek, Ortalama bir 20 dönümlük alanda kocaman bir çukur yaplm. Bu çukurun içine çocuklarmz düüyor, hayvanlarmz düüyor. Daymn olu dütü 2 ay youn bakmda kald. Ocan etrafnda köylülere ait 3 tane mezarlk var. Bu mezarlklarn yars uanda çimento fabrikasnda ilenmi durumda yetkililerden rica ediyoruz. Anneler gelip çocuklarn mezarlarn aryor bulamyor. Yetkililer duruma bir el atsn diye konutu.

Kadnlar çocuklarnn mezarn aryor

Kendi çocuklarnn da mezarlarnn kazlp götürüldüünü iddia eden Mevlüde Özpnar ve Nejla Özpnar, halalar ve nineleri dahil bir çok yaknlarnn mezarlarn bulamadklarn söyledi. Mevlüde Özpnar, Mezarlarmz kazdlar, herkesin haberi var. Buradan fabrikalara çimento malzemesi tayorlar, mezarlar aryoruz bulamyoruz ifadelerini kulland.

Bu duruma izin vermeyeceklerini ifade eden Mehmet Özpnar ise sözlerini öyle sürdürdü:

Bamz bahçemizi telef ettiler. Biz buna izin vermeyeceiz. Karakol komutanmz olmasa son birkaç günde kan gövdeyi götürecekti. Bütün Türkiyeye, meclise sesleniyorum ya bizi bir yere götürsünler ya da bunlar durdursunlar.

Metrelerce yukardan dütü 2 ay komada kald

Fahri Özpnar, çoban olan kardeinin ocan açt çukur nedeniyle metrelerce yukardan dütüünü ve 2 ay komada kaldn aktararak, Ayanda ve kolunda platin var ve evden çkamyor. Bu kum oca devam edecekse ya bizi baka bir köye yerletirsinler ne olursa olsun bu kum ocana izin vermeyeceiz. Önlem falan hiç bir ey almyorlar. Onlara göre buras sahipsiz bir yer. 1-2 aylkken ölen çocuklarn mezarlarn da aryoruz bulamyoruz. Herhalde çimento olmu. Götürüp çimento yapyorlar dedi.

Öte yandan, kum oca çalanlarnn güvenlik nedeniyle i makinelerini brakp kaçt örenilirken, jandarmann uyarsndan sonra köylüler olaysz bir ekilde dald.

Kaymakam köylüleri yalanlad

Öte yandan, çnar Kaymakam Selami Kaya, köylülerin iddialarnn gerçei yanstmadn söyledi. Karacada eteklerindeki Görece köyünden, yaklak 30 yldan bu yana ihale yolu ile ve yasal yollardan Mardin çimento Fabrikasna malzeme tandn belirten Kaymakam Kaya, öyle dedi:

Mezarl kapsayp kapsamad aratrlyor

Enerji Bakanlnn ihalesi ile ruhsatlandrlm bir malzeme. Bu konuda sknt yok. Köyde mazarln tanmas konusu yalan. Malzemenin çkarld alann mezarl kapasayp- kapsamadn aratryoruz. Bize veya güvenlik birimlerine mezarlarn yerlerinde olmad, tahrip edildii, baka yere götürdüldüüne dair hiçbir ikayet yok. 30-40 yldan beri buradan çimento fabrikasna malzeme tanyor. Köylülerin ihale yolu ile ii alan firmadan her zaman talepleri olmu. Firma yetkilileri de bizlerin de aracl ile bu talepleri yerine getirmi. Bir süre önce yaplan ihaleyi alan yeni firma ie baladndan beri köylülerin birçok telepleri oldu. Öncelikle yollarn tahrip olduu konuda köylülerin ikayeti vard. Bizim giriimimizle firma yetkilileri, yeni bir yol yapm ve kamyonlar artk bu yoldan malzeme tamtr. Köylüler daha sonra köye cami, taziye evi ve cami minaresinin yaplmasn istemi.

Firmadan köylülerin talebi olmutur

Firma yetkilileri bizim araclmzla bunu da yapmay taahhüt etmi. Ancak, köyde çkar menfaat için köylüleri kullanan birkaç kii var. Biz bunlar da biliyoruz. Bu kez kamyonlarn ar yük tad ve yollar tahrip ettii konusunda ikayetleri oldu. Biz denetleme balattk. Yüklü kamyonlarn tartya götürdük. Standartlarn altnda bir yük çkt. Kendi menfaatleri için köylüleri kullanan kiilerin tahriki ile firmaya ait i makinelerine saldrm bunu da cep telefonlar ile çekmiler ve medya kurulularna göndermiler. Hakkaniyet anlamnda bir sorun yok. Mezarlarn kaznp tand konusu abartlm sanrm. Bu konudaki incelemelerimiz devam ediyor.

Ana Sayfaya Git