‘Korkusuz’ çocukları!

Diyarbakır'daki mezarlıklarda neredeyse kilolarınca ağırlıktaki su bidonlarını taşıyıp satan çocuklar, bayram harçlıklarını çıkarıyor.

Haberler 27.05.2019 - 01:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki mezarlklar mesken tutan çocuklar, ölen yaknlar için mezarlklara gelen vatandalara su tayarak harçlklarn çkaryor. Her gün onlarca defin ilemine tank olan korkusuz çocuklar, akam saatlerine kadar bekledikleri mezarlktan ekmek paralarn çkararak ayrlyor.

Diyarbakrdaki mezarlklar, yalar 6 ila 17 arasnda deien çocuklar için harçlk çkarma yeri oldu. Hemen her gün onlarca defin ilemine ahit olan çocuklar, ölen yaknlar için gelen vatandalara su tayarak harçlklarn çkaryor. Yatlar okulda eitim görüp oyun oynayan çocuklar, kiminin yanndan bile geçmeye korktuu mezarlklarda akam saatlerine kadar kalarak ev ekonomisine katkda bulunuyor. Diyarbakrn korkusuz çocuklar neredeyse kilolar ile denk olan su bidonlar ile hayata meydan okuyor.

Diyarbakrn korkusuz çocuklaryz

Yaklak 2 yldr mezarlklarda su satarak geçimini saladn belirten 12 yandaki Muhammed Selman Ylmaz, mezarlklardan korkmadn söyledi. Ylmaz, 2 yldr çalyorum, burada kazandm paray biriktirip kyafet alyoruz, anne ve babamza yardm ediyoruz. Günde 30 ile 40 lira aras kazanyorum, mezarlklardan korkmuyorum. Biz Diyarbakrn korkusuz çocuklaryz, mezarlklarda geziyoruz dedi.

Mezarlklarda su satan 13 yandaki Ramazan Selim ise su satarak geçimini saladn, günde 50 lira kazandn ve kazand para ile bayram alveriine kullanacan belirterek mezarlklardan korkmadn söyledi.

Bu çocuklarn okulda olmalar gerekiyor

Hayatn kaybeden yakn için dua okumaya gelen Mehmet Kaya ise küçük yataki çocuklarn mezarlklarda su satmasnn çok yanl olduunu ifade ederek, çocuklarn burada perian olduunu söyledi. Kaya, Buras mezarlk, insanlarn duygusal psikolojisinden faydalanmaya çalyorlar. u anda bu çocuklarn okul okumalar veya parkta oyun oynamalar lazm, çocuk 15-25 kilo su tayor. Mezarlk sonuçta konaklanacak ve gezilecek bir yer deil, herkesin son dura buras ister kork ister korkma diye konutu.

Küçük yata yüzlerce define ahit oluyorlar

Mezarlklarda su satan çocuklarn, ölen insanlarn defin ilemlerini gördüklerini ve çocuk yata bu psikolojiyi yaamalarna kar olduunu vurgulayan Kaya, konumalarna öyle devam etti:

çocuk burada su satarken günde onlarca kii defnediliyor. çocuklarn o psikolojiyi yaamas yanl bir ey. Normalde büyük bir insan bunu kaldramaz, göz önünde o insanlar defnetmeleri yanltr. Her aile kendi çocuunu kendi mezarlklarna götürmekten çekinirken bunlar önemsemiyor. Belediye bu soruna çözüm bulursa iyi olur.

Ana Sayfaya Git