Korona ne aşamada?

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentteki kamu hastanelerinde yer kalmadığını ve önümüzdeki günlerde vaka sayısının daha da artacağını belirterek, buna karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Haberler 10.08.2020 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs (Kovid-19) vaka saysndaki art ikinci dalga endielerine neden oldu. Birçok kentte hastaneler dolarken, hastalar ise tedavi için evlerine yönlendiriliyor. Bu kentlerden birisi olan Diyarbakrda da testi pozitif çkan birçok hasta tedavi için evlerine yönlendiriyor. Baz hastalara ilaç tedavisi bile uygulanmyor.

KAMU HASTANELERNDE YER KALMADI

Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan, kentte kamu hastanelerinde yer kalmadn bir kez daha yeniledi. Özellikle Kurban Bayramnda yaanan toplumsal hareketliliin önümüzdeki günlerde etkisini göstereceine dikkati çeken Turan, virüsün kuluçka süresi göz önünde bulundurulduunda 20 gün içinde vaka saysnda art yaanacan ifade etti. Diyarbakrdaki kamu hastanelerinin dolduunu kaydeden Turan, 600ün üzerinde tedavi gören hastann olduunu, bunlarn 100e yaknnn youn bakmda tedavi gördüklerini paylat.

HASTALAR EVLERNE GÖNDERLYOR

Son süreçte Kovid-19 testi pozitif çkan hastalarn evlerine gönderildiini söyleyen Turan, Baz hastalar eve gönderilerek, ilaç tedavisi yaplyor. Daha sonra hastalk ciddi bir boyuta geliyorsa hasta hastaneye kaldrlmak zorunda kalyor. Hastanede yer olmad için yatar tedavi olmas gereken hastalara ilaç verilip eve gönderiliyor. Hastann evde olmas virüsün yaylma riskini artryor dedi.

Kovid-19un damlack ve temas yolu ile çok çabuk bulatn kaydeden Turan, testi pozitif çkan kiinin aile ortamnda hastal dier bireylere bulatrabilecei uyarsnda bulundu. Turan, Hele bölgenin kalabalk aile yaplarn düününce durum daha ürkütücü oluyor. Burada virüsün bulamamas yok denecek kadar az. 1 Haziran öncesi Diyarbakrda vaka saylar daha düüktü. Vaka says 60 ile 100 kii arasnda gidip geliyordu. 1 Haziran sonras özellikle önlemlerin birden gevetilmesiyle vaka saylarnda ciddi art gördük diye belirtti.

VAKALAR ARTABLR

Ramazan Bayramnda sokaa çkma kstlamas olmasna ramen, toplumsal bir hareketliliin olduunu, bu hareketliliin Kurban Bayramnda daha fazla yaandn anmsatan Turan, Korona sahile indi deniliyordu. Bu bayram evlerine dönenler oldu, yine batya yolculuk edenler oldu. Bunlar da ele alnca, 20 gün sonra o kuluçka süresi bitince, vakalarn artabileceini öngörüyoruz eklinde konutu.

YAYGIN TEST YAPILMALI

Koronavirüsü önlemek adna sk sk dile getiren koruyucu salk önlemlerinin ücretsiz datlmas gerektiini sözlerine ekleyen Turan, öyle devam etti: Maske ve kiisel hijyen ürünlerinin ücretsiz bir ekilde datlmasn bir kez daha talep ediyoruz. Yaygn test mutlaka yaplmal. Yaygn test yapldnda, hiçbir belirti göstermeden, virüs bulap hastal geçiren insanlar oluyor. Bunlar ancak yaplan testlerle tespit edebiliriz. Böylelikle virüs bulaan kii kendini çok rahat izole edebilir. Hastaln yaylmasn önlemi olacaz.

Ana Sayfaya Git