Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi vaka artışlarına ilişkin uyarılarda bulundu

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs vakalarındaki artışa ilişkin, "Maske bu sıcak havada insanları bunaltıyor olabilir ama emin olun onun ortaya çıkaracağı bunalma hissinden çok daha kötüsü kişi hasta olduğunda ortaya çıkmaktadır." uyarısında bulundu.

Haberler 11.08.2020 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaypmaz, Kurban Bayram tatili ile koronavirüs vaka saylarnda yaanan arta ilikin açklamalarda bulundu.

Kayg ve belirsizlikle geçen aylarn, insanlarn bulduu ilk frsatta kendini sahillere, mesire yerlerine, düünlere ve kalabalk ortamlara atmasyla sonuçlandn belirten Kaypmaz, Kalabalkta maske ve mesafe de unutulunca, virüs yaylmak için gereken frsat buldu. dedi.

Vaka saylarndaki artn, virüsle mücadelede acil servisler bata olmak üzere aylardr ön planda görev yapan salk çalanlarnda ciddi bir endieye sebep olduunu dile getiren Kaypmaz, Salgn ortadan kalkmam, a da henüz hazr deilken insanlarn eski normalimizden daha kalabalk ortamlarda bulunmasnn vaka saylarna da bu hafta sonundan itibaren yansyacan öngörüyoruz. diye konutu.

KARANTNADAK HASTA, DIARIDA DOLAIYORSA CDD BR CEZASI OLMALI

Doç. Dr. Kaypmaz, son günlerde koronavirüs vaka saylarndaki arta bal baz yerleim yerlerinde çeitli bölgesel önlemlerin alnabileceine iaret ederek, u açklamalarda bulundu:

Kstlamalardan çok daha önemli ve etkin yöntem, hastaln ciddiyetini kavrayp, tedbirleri günlük yaammzda uygulamaktr. Maskesiz müteri almayan marketlerin çalanlar maskesiz veya maske dirseinde dolayorsa, ilgili iletmelerin yönetimleri, denetim ve yaptrm mekanizmalarn devreye sokmaldr. Binalarda hala asansöre maskesiz binerek insanlarn saln önemsemeyenler varsa bu kiilere gereken uyarlar yaplmaldr.

Karantinada olmas gereken hasta, sokakta dolayorsa bunun ciddi bir cezas olmaldr. çünkü tedbirsiz kii sadece kendi saln deil, benim ve sizin salnz da tehlikeye atmaktadr. Maske bu scak havada insanlar bunaltyor olabilir ama emin olun, onun ortaya çkaraca bunalma hissinden çok daha kötüsü kii hasta olduunda ortaya çkmaktadr.

Kalabalk olan her yerde, kiiler aras mesafe 1 metrenin altna her dütüünde, maskenin uygun kullanlmad her anda virüsün açk veya kapal alan farketmeksizin kiiler arasnda yaylmn sürdüreceini vurgulayan Kaypmaz, Eer böyle olmasayd insanlarn açk havada vakit geçirdii austos aynda hastaneye Kovid-19 ilikili bavuru says artmak yerine düerdi. dedi.

ÖNLEMLER UYGULAYABLEN ÜLKELERDE OKULLAR AçILDIKTAN SONRA VAKA SAYILARINDA ANLAMLI BR ARTI ZLENMED

Doç. Dr. Kaypmaz, vaka saylarndaki durum göz önüne alnarak okullarn nasl açlacana ilikin de deerlendirmelerde bulundu.

Okullarda yüz yüze eitimin özellikle ilk ve ortaokul çandaki çocuklar için ne kadar önemli olduunun tp, psikoloji ve eitim alanlarndan bilim insanlarnn ortak düüncesi olduunu ifade eden Kaypmaz, çocuklarn salnn her eyin önünde olduunu vurgulad.

Okullar batan beri kapal olduu halde salgnn dalgal seyrinin izlendiine dikkati çeken Kaypmaz, okullarn açlmas dnda pek çok durumun salgnn seyrini etkileyebildiini söyledi.

Dünyadaki örneklere bakldnda, yüz yüze eitimin özellikle küçük yalarda, temel eitim çandaki çocuklarla baladnn görüldüünü ifade eden Kaypmaz, snf mevcutlarnn belirli bir sayda tutulduuna, düzenli ate ölçümünün yapldna, maske, mesafe ve el ykamann tevik edildiine dikkati çekti.

Bu önlemleri uygulayabilen Fransa, Belçika, Yunanistan, Tayvan, Vietnam gibi ülkelerde okullar açldktan sonra vaka saylarnda anlaml bir art izlenmediine iaret eden Kaypmaz, srail gibi çok az kstlama ile ksa sürede eski haliyle eitime dönen bir ülkede ise örencilerde ve çalanlarda vaka saylarnda art yaandn söyledi.

Kaypmaz, unlar kaydetti:

Bu konu iki ucu keskin bir bçak olmakla birlikte çözüm için açalm, açmayalm seçeneklerinin yannda, güvenle açalm seçenei de velilerimizin aklnda olmaldr. skandinav ülkelerinde klar sert ve karl geçmektedir. Oysa okullarn kar dolaysyla tatili pek rastlanan bir durum deildir. Sistem, eitimin mevcut koullarda nasl yürütüleceine odakldr. darecilerimiz de önümüzdeki haftalarda salgnn seyrini göz önünde bulundurarak eitimin ülkemizde ne ekilde balayacana dair bir karar alacaktr.

Ana Sayfaya Git