Koronavirüsle mücadeleyi düzenleyen kanun Resmi Gazete'de

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamındaki düzenlemelerin de eklendiği ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 27.03.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymlanan kanunla, yeni tip koronavirüsün Türkiyede görülmesi sebebiyle yarg alanndaki hak kayplarnn önlenmesi amacyla düzenlemeler yapld.

Kanunla, dava açma, icra takibi balatma, bavuru, ikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanam süreleri, hak düürücü süreler ve zorunlu idari bavuru süreleri de dahil olmak üzere bir hakkn doumu, kullanm veya sona ermesine ilikin tüm süreler, dari Yarglama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren dier kanunlarda taraflar bakmndan belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafndan tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlatrma kurumlarndaki süreler 13 Mart 2020 tarihinden 30 Nisan 2020ye kadar durduruldu.

Yine cra ve flas Kanunu ile takip hukukuna ilikin dier kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim veya icra ve iflas daireleri tarafndan tayin edilen süreler, nafaka alacaklarna ilikin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip ilemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alnmas, ihtiyati haciz kararlarnn icra ve infazna ilikin ilemler 22 Mart 2020 tarihinden itibaren 30 Nisan 2020 tarihine kadar durduruldu.

Bu süreler, durma süresinin sona erdii günü takip eden günden itibaren ilemeye balayacak.

Durma süresinin balad tarih itibaryla, bitimine 15 gün ve daha az kalm olan süreler, durma süresinin sona erdii günü takip eden günden balamak üzere 15 gün uzam saylacak. Salgnn devam etmesi halinde Cumhurbakan, durma süresini alt ay geçmemek üzere bir kez uzatabilecek ve bu döneme ilikin kapsam daraltabilecek.

Suç ve ceza, kabahat ve idari yaptrm ile disiplin hapsi ve tazyik hapsi için kanunlarda düzenlenen zamanam süreleri, Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen koruma tedbirlerine ilikin süreler, Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenen ihtiyati tedbiri tamamlayan ilemlere ilikin süreler kapsam dnda olacak.

cra ve flas Kanunu ile takip hukukuna ilikin dier kanunlar kapsamndaki icra ve iflas dairelerince mal veya haklara ilikin olarak ilan edilen sat gününün durma süresi içinde kalmas halinde, bu mal ya da haklar için durma süresinden sonra yeni bir talep aranmakszn icra ve iflas dairelerince sat günü verilecek.

Bu durumda sat ilan sadece elektronik ortamda yaplacak ve ilan için ücret alnmayacak. Durma süresi içinde rzaen yaplan ödemeler kabul edilecek ve taraflardan biri, dier tarafn lehine olan ilemlerin yaplmasn talep edebilecek. Konkordato mühletinin alacakl ve borçlu bakmndan sonuçlar, durma süresince devam edecek. cra ve iflas hizmetlerinin aksamamas için gerekli olan dier tedbirler alnacak.

Durma süresince durumalarn ve müzakerelerin ertelenmesi de dahil alnmas gereken dier tüm tedbirler ile buna ilikin usul ve esaslar Yargtay ve Dantay bakmndan ilgili bakanlar kurulu, ilk derece adli ve idari yarg mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri bakmndan Hakimler ve Savclar Kurulu, adalet hizmetleri bakmndan Adalet Bakanl belirleyecek.

- Elektrik ve doalgaz bedelleri ertelenebilecek

Kanunla, koronavirüsün olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesine katk salamak ve ülke ekonomisini güçlendirmek amacyla finansmana eriimin kolaylatrlmas için de düzenlemeler yapld.

Kanunla, afet bölgelerinde elektrik, doalgaz tüketim bedelleri 1 yla kadar ertelenebilecek. Bu yerlerde elektrik, doalgaz tüketim bedelleri, tahakkuk, tahsilatlarnn süresi ve kapsam belirlenerek 1 yla kadar ertelenmesi ile datm, tedarik irketlerinin söz konusu ertelemeden kaynaklanan anapara haricindeki tüketicilerden tahsil edilmeyen bedellere ilikin finansman maliyetinin gecikme zamm tutarn geçmemek üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl bütçesinden karlanmasna Cumhurbakannca karar verilebilecek.

Kanundaki dier düzenlemeler öyle:

Aylk balanan maluller ve harp malullerinden çalmaya devam edenlere, en az 20 yllk sigortallk süresi ve 5 bin gün prim ödenme artyla yallk ayl da balanabilecek.

Yivsiz tüfek, spor ve nian tüfek, tabancalarnn reklam, tantm yaplamayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlnca tahsisi iptal edilen tanmazlarn üzerinde yatrmclar lehine tesis edilen irtifak haklarna ilikin terkin davalarnda basit yarglama usulü uygulanacak.

Dernekler, 6 ay içinde üyelii devam edenlerin adn, soyadn, doum tarihini ve kimlik numarasn, merkezinin bulunduu dernekler birimine bildirecek, bu bildirimi yerine getirmeyen dernek yöneticileri hakknda 500 lira idari para cezas uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakannn, kredi garanti kurumlarna nakit kaynak aktarma veya özel tertip DBS ihraç etme yetkisi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükselecek.

Türkiyede ikamet etmeyen vatandalar, döviz cinsinden Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olabilecek.

verenlere, bu yl sektör ayrm yaplmakszn ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylk 75 lira asgari ücret destei salanacak.

Yenilenebilir enerji kaynak alanlarnn kullanmn ve verimliliini etkileyici imar planlar düzenlenemeyecek.

Taraflardan birinin ölmü ya da yabanc olmas halinde, Türk vatanda olan dier taraf veya vekilinin tek bana bavurmas durumunda da yabanc ülke adli veya idari makamlarnca boanmaya, evliliin butlanna, iptaline veya mevcut olup olmadnn tespitine ilikin olarak verilen kararlarn usulen kesinlemi olmas ve Türk kamu düzenine açkça aykr bulunmamas artlaryla nüfus kütüüne tescil edilebilecek.

Yasa d bahis ve ans oyunlar, katalog suçlar kapsamna alnacak.

Yurt dnda süresiz ikamet iznine sahip Türk vatandalar da çalma art aranmadan dövizle askerlik uygulamasndan yararlanabilecek.

Vakflar Genel Müdürlüü tanmazlarnda kira borcu olanlara 3 ay süre tannacak.

Tüketiciler, elektrik ihtiyaçlarn yenilenebilir enerji kaynaklarndan karlayabilecek.

BTK, arama, kurtarma ve müdahale kapsamnda arama zamanyla snrl olmak üzere, acil çar merkezleri veya ilgili valiliin ihtiyaç duyduu telefon abone ve konum bilgilerini paylaacak.

Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 24 Mart 2020den önce olup da kulland nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilikin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kiilerin Türkiye Bankalar Birlii Risk Merkezi nezdinde tutulan kaytlar, söz konusu borçlarn ödenmesi geciken ksmnn 31 Aralk 2020ye kadar tamamnn ödenmesi veya yeniden yaplandrlmas halinde, bu kiilerle yaplan finansal ilemlerde, kredi kurulular ve finansal kurulular tarafndan dikkate alnmayacak.

çek Kanunundaki deiiklikle, 24 Mart 2020ye kadar ilenen suçtan dolay mahkum olanlarn cezalarnn infaz durdurulacak.

1 Mart 2020den 30 Haziran 2020ye kadar ileyecek i yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözlemesinin feshi ve tahliye sebebi oluturmayacak, söz konusu bu hüküm 1 Mart 2020den itibaren uygulanacak.

Ay içerisinde 10 gün ve üzeri çalan; ksmi süreli çalanlar, puantaj usulü çalanlar ve ev hizmetlerinde çalanlarn eksik günlerine ait genel salk sigortas primlerini tamamlama zorunluluu kaldrld.

Kanunla ayrca, 1 Nisan 2020de yürürlüe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2021e ertelendi.

Ana Sayfaya Git