'Korsan düğün' alarmı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde koronavirüs vaka artışlarına neden olarak gösterilen maskesiz ve sosyal mesafesiz düğünlerin, korsan düğün salonlarında yapıldığı ortaya çıktı.

Haberler 28.07.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Koronavirüs vaka saysnn en youn olduu bölgelerin bandan gelen Güneydou Anadolu Bölgesi, kaçak düünlerden sonra bu kez korsan düün alanlaryla gündemde. Türkiyede koronavirüsün ortaya çkmasnn ardndan çileri Bakanlnca salgnn yaylmasn önlemek amacyla düünler ülke genelinde yasakland. Yasak kararnn ardndan düün salonlarnn kapanmasyla Diyarbakrda düünler kaçak ekilde yaplmaya baland. Koronavirüsle mücadelede normalleme sürecinin balamasyla, 1 Temmuzda düün salonlar da açld. Bu kararla kaçak düünlerin önüne geçildi ancak bu kez de korsan düün alanlar olutu. Sosyal mesafe kurallarnn uygulanmad, maske taklmayan ve hiçbir hijyen önlemlerinin alnmad korsan düün alanlarnda denetimlerin de yaplmad ortaya çkt.

KAçAK DÜÜNLER, YERN KORSAN DÜÜNLERE BIRAKTI

Düün Salonlar ve Organizasyoncular veren Sendikas Genel Bakan Yardmcs ve Güneydou Anadolu Bölge Bakan Murat Kaçar, pandemi sürecinde koronavirüs vakalarnda arta neden olan kaçak düünlerin, yerini korsan düünlere braktna dikkat çekerek, bu düünlerde koronavirüs ile ilgili hiçbir tedbirin alnmadn söyledi. Düün salonlarnn çileri Bakanlnn açklad genelgeye göre önlem aldn ve bu salonlarda u ana kadar tek bir koronavirüs vakasnn yaanmadn vurgulayan Kaçar, korsan düünlerin kafeterya, restoran, çay bahçeleri, balkç, otoparklar ve site içlerinde hiçbir tedbir alnmadan yapldn ileri sürdü. Koronavirüs vakalarnda arta neden olan bu düünlerin önlenmesi için giriimlerde bulunduklarn söyleyen Kaçar, bu korsan düünlere yönelik yaptrm uygulanmasn talep etti.

DÜÜN SALONLARI HER DÜÜNDE DENETLENYOR

Kaçar, düün salonlarn her düünde denetlendiini ifade ederek, korsan düün alanlarnn denetlenmediini söyledi. Kaçar, korsan alanlarnda yaplan düünlerin düün salonu iletmecilerini ekonomik olarak zarara urattn anlatarak, unlar söyledi:

Pandemi sürecinde düün salonlar açlmadan önce kaçak düünler vard. imdi 1 Temmuz itibariyle bu sefer korsan iletme dediimiz herhangi bir evraknda düün yapmaya hakk olmayan kafe, restoran gibi yerlerde yaplan düünler var. Biz çileri Bakanlnn açklad genelgeye göre tüm salon sahipleri olarak kendi içimizde istiareler yaparak hazrlklarmz yaptk. Ve en ufak bir olumsuzlua izin vermeyecek ekilde çalmalarmz da yürüttük. Özellikle bu pandemi sürecini ranta çeviren, resmi evraklarnda herhangi bir düün alan, düün iletmecisi olmayan birçok iletme düün yapmaya balad. Bizim resmi düün salonlarmz her akam gözlemciler tarafndan denetleniyor. Korsan düün alanlarnn olumas bizim gibi iletmeleri ekonomik alanda maduriyet yaatt. Korsan düün alanlar denetlenemiyor. Bu alanlarda yaplan düünlerde koronavirüs için hiçbir tedbir alnmyor. Devletinde bu düün yapan korsan iletmelere yönelikte yaptrm uygulamasn talep ediyoruz.

KURALLARA UYULMAYAN DÜÜN VE TAZYELER, VAKALARI ARTTIRDI

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Covid-19 Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, koronavirüsün ortaya çkt süreçte Diyarbakrn vaka orannda Türkiye ortalamasnn çok altnda olduunu belirterek, normalleme ile birlikte maske ve sosyal mesafeye uyulmayan düün ve taziyelerden kaynakl koronavirüs vakalarnda art yaandn söyledi.

Düünlerle ilgili Salk Bakanlnn belirledii kurallar hatrlatan Tekin, Mart, nisan ve mays ayndaki pandemi döneminde Diyarbakr, Türkiyenin çok çok altndayd. Gerçekten halk, kurallara çok fazla uyuyordu. Ama normalleme ile birlikte düündür, taziyedir bunlarda birdenbire ar bir patlama oldu. Herkes hzl bir ekilde düünlerini yapmaya balad. Taziyelere gitmeye balad. Ve bunlar hiçbir ekilde maske ve sosyal mesafeye uymayarak yapt. Ondan sonra vaka saymzda bir art oldu. O yüzden bunlar bir an önce bence sosyal mesafeye uyularak ve mümkün olduu kadar maskeyi takarak bu tür vecibeleri yerine getirerek önlem almamz gerekiyor. Salk Bakanlmz 1 Hazirandan sonraki normalleme sürecinde düünlerle ilgili genel kurallar belirledi. Rehberimiz belli, düün salonu yüzde 40n altnda olacak, mümkün olduu kadar açk alanda yaplacak, bir masada üç ya da dört kiinden fazlas olmayacak, kol kola halay çekilmeyecek. Tak töreninde toplu bir ekilde tak taklmayacak, tak taklacak ise gelinle, damatta deil de bir kutuya brakmas gerekiyor. Kesinlikle halay çekme, oyun oynama bunlarn olmamas gerekiyor. çünkü biliyoruz ki yakn mesafe riski çok arttryor. Bunun dnda doluluk oran çok önemli kapasitesinin maksimum yüzde 40nn üzerine çkmamas gerekiyor. Salon kapasitesi ne kadarsa onun yüzde 40n en fazla almas gerekiyor. Bir dier önemli nokta burada bence özellikle yakn temas gerektiren kol kola halay gibi ya da dans gibi oyunlarn kesinlikle hiç olmamas gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git