Korsan film ve dizi mecracılarına yayın yasağından önce 'internet yavaşlatma' cezası yolda

İnternet üzerinden film ve dizi ilmeme korsan oarak yayın yapma konularında yeni düzenlemelere gidildiği açıklandı. Konuya el atan Kültür ve Turzim Bakanlığı, bu konularda mecralar sunanlara internet yavaşlama cezasının geleceğini açıkladı

Haberler 11.05.2017 - 14:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nternet üzerinden film ve dizi ilmeme korsan oarak yayn yapma konularnda yeni düzenlemelere gidildii açkland. Konuya el atan Kültür ve Turzim Bakanl, bu konularda mecralar sunanlara internet yavalama cezasnn geleceini açklad. Taslaa göre, internetten film veya dizi indirip izleyen deil, bu filmi Torrent gibi programlar üzerinden farkl kullanclara yayan aboneler, kurulacak Dijital Telif Hakk hlalleriyle Mücadele Merkezleri tarafndan önce iki kez uyarlacak

Bakanlkça kamuoyunun görüüne açlan 5846 sayl Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda deiiklik yaplmasna yönelik hazrlanan yasa taslanda bulunan cezai yaptrmlarn nasl uygulanacana yönelik detaylar netlemeye balad.

Yasa taslayla dijital dünyada yaanan hak ihlallerine yönelik iki önemli tedbirin getirilmesi planlanyor.

Bu kapsamda, kamuoyunda internetten film izleyene ceza olarak alglanan internet yavalatma cezas, esasnda korsan filmleri izleyen deil, yayan bireysel internet kullanclarn kapsyor. Buna göre, bireysel internet abonelerinin internetten herhangi bir filmi izlemeleri veya indirmeleri, cezai yaptrmlarn içerisinde yer almayacak. Fakat bir abone, indirdii filmi Torrent gibi dosya paylam programlar üzerinden yükleyip, farkl kullanclarla paylayorsa internet yavalatma cezasyla da kar karya kalacak.

GENç NESLN BLNçLENDRLMES HEDEFLENYOR

Bakanlkça taslan yasalamas durumunda hayata geçirilecek bu yaptrm, önce iki defa uyar prensibine dayanacak.

Yine taslak kapsamnda kurulmas planlanan Dijital Telif Hakk hlalleriyle Mücadele Merkezleri tarafndan bu tip dosya paylamlarnda bulunduu belirlenen bireysel internet aboneleri, iki kez uyarlacak. Kiinin bu eylemlerine devam etmesi durumunda ise internet hz 6 aya kadar yavalatlabilecek.

ki kez uyarp sonrasnda internet yavalatma yaptrmnn uygulanmasna yönelik bu düzenlemeyle özünde özellikle genç neslin bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Düzenlemede iki kez uyar yaplmasnn nedeni ise ihlalde bulunann internet abonesinden farkl bir kii olmas ihtimaline kar abonenin gerekli tedbirleri almasna olanak tanmak.

ERM TAMAMEN ENGELLENEBLECEK

Dijital alanda getirilmesi planlanan ikinci kritik düzenleme ise ihlalci internet sitelerine eriimin engellemesine yönelik olacak.

Bu kapsamda Uyar-kaldr olarak bilinen ve internet ortamnda çeitli web siteleri araclyla eserleri izinsiz kullanlan ve paylalan hak sahipleri, bu yasa d kullanm veya paylamn kaldrlmas için dorudan internet sitesini uyarabilecei gibi dorudan savcla da bavurabilecek.

Ayrca vizyona girmek üzere olan bir sinema filminin izinsiz bir ekilde internet üzerinden paylalmas durumunda filmin yapmcs zaman kaybetmeden ve uyar prosedürünü iletmeden de savclktan derhal siteye eriimin engellenmesini talep edebilecek. nternet sitesi faaliyetlerinin genel olarak izinsiz içerik ve eserlerin paylalmasna yönelik olmas halinde ise sitenin tamamna eriimin engellenmesi karar verilebilecek. (milliyet)

Ana Sayfaya Git