Korucalara emeklilik

OHAL kapsamında yeni Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayınlandı. 678 sayılı KHK'ya göre 50 yaşına gelmiş korucuların görevleriyle ilgili ilişiği kesilecek.

Haberler 23.11.2016 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, terörle mücadelede güvenlik önlemleriyle ilgili çalmalara devam ediyor. Bugün Resmi Gazetede yaynlanan 678 sayl Kanun Hükmünde Kararnameyle güvenlik korucularna (köy korucular) ya snr getirildi. Bu kapsamda 50 yandan gün alm korucularn görevleriyle iliiinin kesilmesine karar verilmitir.

te Resmi Gazetede yer alan o madde; 18/3/1924 tarihli ve 442 sayl Köy Kanununa aadaki geçici madde eklenmitir.

GEçC MADDE 3- Bu maddenin yürürlüe girdii tarihte güvenlik korucusu olanlardan, bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibaryla;

a) 49 yan dolduranlarn görevleriyle iliii bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren alt ay içinde kesilir ve bunlara önceden pein ödenmi olan ücretin kalan günlere isabet eden tutar geri alnmaz.

KORUCULARA EMEKLLK

b) 44 yan doldurmu ancak 50 yandan gün almam ve hizmet süresi onbe yl ve üzeri olanlardan bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren alt ay içinde bavuruda bulunanlarn görevleriyle iliii bavuru tarihinden itibaren alt ay içinde kesilir ve bunlara önceden pein ödenmi olan ücretin kalan günlere isabet eden tutar geri alnmaz.

Birinci fkra kapsamnda iliii kesilenlere bu Kanunun ek 16 nc maddesinin birinci fkras uyarnca aylk balanr. Aylk miktar hesaplanrken onbe yldan daha az hizmeti olanlar için onbe yl esas alnr.

Birinci fkra kapsamnda iliii kesilenlerin yerine ayn yerleim biriminde görev yapmak üzere öncelikle ve srasyla varsa 30 yan doldurmam olmak kaydyla çocuklarndan birisi, yoksa kardelerinden birisi güvenlik korucusu olarak görevlendirilebilir.

Birinci fkrann (b) bendine göre iliii kesilen güvenlik korucularna, iliiklerinin kesildii tarihi takip eden aybandan 50 yandan gün alacaklar tarihi takip eden aybana kadar olan ay saysnn, en son aldklar aylk ücretleri ile iliiklerinin kesildii tarihi takip eden aybanda bu Kanunun ek 16 nc maddesi uyarnca balanan ilk aylklar arasnda oluan farkn yars ile çarpm sonucu bulunacak tutarda tazminat defaten ödenir. Verilecek tazminat tutarndan herhangi bir vergi ve kesinti yaplmaz.

Ana Sayfaya Git