Korucuların avukat ücreti bakanlıktan!

RESMİ Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre terörle mücadelede görev alan güvenlik korucularının, görevi sırasında doğduğu iddia edilen suçlara ilişkin yapılacak soruşturma ve yargılamalarında yer alacak 3 avukatın ücretinin İçişleri Bakanlığı tarafından ödenmesine karar verildi.

Haberler 26.08.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Güvenlik Korucular ve ehit Aileleri Konfederasyonu Bakan Ziya Sözen, bu düzenlemenin talepleri arasnda olduunu ve korucularn güvence altna alndn söyledi.

Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren 694 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin 1inci maddesinde, görev yapan güvenlik korucular ile ilgili bir madde de yer ald. 18 Mart 1924 tarihli ve 442 sayl Köy Kanununun 74üncü maddesine, 694 sayl KHK ile eklenen fkrada, bundan sonra güvenlik korucularnn terörle mücadele nedeniyle urayacaklar soruturma ve yarglamalarda yer alacak en fazla 3 avukatn ücretinin çileri Bakanlnca karlanaca belirtildi.

694 sayl KHKnn 1inci maddesinde yer alan hükümde, Teröristle mücadelede görev alan güvenlik korucular ile gönüllü güvenlik korucularnn, bu görevlerin ifasndan doduu iddia edilen suçlardan dolay yaplan soruturma ve kovuturmalarda müdafi olarak belirledii en fazla 3 avukatn ücreti, çileri Bakanl bütçesine konulacak ödenekten valilikler tarafndan karlanr. Güvenlik korucular ile Gönüllü Güvenlik Korucularnn avukatlk ücretinin ödeme usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir denildi.

HUKUK ANLAMDA GÜVENCE ALTINA ALINMI OLACAKLAR

Anadolu Güvenlik Korucular ve ehit Aileleri Konfederasyonu Bakan Ziya Sözen, söz konusu KHK ile yaplan düzenlenen daha önceki taleplerimiz arasnda yer aldn belirterek, Bu korucular kendi görev alanlar ile ilgili baz iftiralara ve suçlamalarla kar karya kalyordu. Ayn durumda asker ve polis, kendi kurum avukatlar tarafndan destekleniyordu. Korucularn böyle bir destei yoktu. Olmas gerekliydi. çok güzel bir gelime. Medyann gözden kaçrd bir husus var; Güvenlik korucularnn kendi görev alanlaryla ilgili yarglanmalar, görev yaptklar ilin mülki amirinin izinine bal olacak. çünkü, ilendii iddia edilen bu suçu kendi babalarnn tarlalarnda ilemiyorlar. Hukuki anlamda güvence altna alnm olarak deerlendiriyoruz. Bu anlamda Cumhurbakanmza, Babakanmza ve çileri Bakanmza çok teekkür ediyoruz diye konutu.

KORUCULARA EKSTRA KORUMA SALAYACAK

Düzenlemeyi deerlendiren Diyarbakr Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Cihan Ülsen, KHK ile getirilen düzenlemenin Anayasann eitlik ilkesine aykr olduunu iddia etti. Söz konusu düzenlemenin yllardan beri mücadele ettikleri cezaszlkla mücadelenin önüne konulmu önemli engel olduunu da söyleyen Avukat Ülsen, çünkü, kamu erkine sahip bir i yapan korucularn, ii yaparken iledikleri suçlarla ilgili devlet bir nevi onlar koruyan ve kollayan bir düzenleme getiriyor. Bu da zaten yarglama yaplrken korunup, kollanan koruculara ekstra koruma salayan bir düzenlemedir. Bu düzenleme yaptklar ilerde daha futürsuzca, hak hukuk gözetmeden hareket edeceklerinin göstergesidir. Bu düzenleme onlar için hukuki bir koruma salyor iddiasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git