Koruma kararı varmış!

14 kurşunla öldüren avukat Issı'nın 19 Mayıs'ta çocukları için doktor eşiyle bir araya geldiği, eşinin tehditleri karşısında koruma kararı aldırdığı ortaya çıktı. Doktor Issı tutuklanırken, Baro ve Tabipler odasından tepki açıklamaları geldi.

Haberler 21.05.2019 - 01:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda çocuklarnn da bulunduu otomobilde tartt avukat ei Müzeyyen Boylu Issy (43), araçtan indirdikten sonra tabancayla 14 el ate ederek öldüren doktor Mesut Issnn (45) polisteki sorgusu tamamland. Müzeyyen Boylu Issnn, ayr yaad Mesut Issnn kendisini rahatsz etmesi üzerine boanma davas açt ve koruma karar aldrd ortaya çkt. Müzeyyen Boylu Issnn, çocuklarnn, 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramn babalaryla geçirmek istemesi nedeniyle boanma aamasndaki eiyle sadece o gün için bir araya geldii belirlendi.

OLAYIN DETAYLARI ÜRKÜTÜCÜ

Olay, önceki gün öle saatlerinde merkez Kayapnar ilçesinde meydana geldi. Müzeyyen Boylu Iss ve boanma aamasnda olduu ei Mesut Iss, çocuklaryla birlikte 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayram törenlerine katld. çift, tören dönüünde otomobilde tartmaya balad. Mesut Iss, çocuklarn yannda tartmamak için otomobilini kenara çekip, eini araçtan indirdi. Biraz ileriye giden çift, tartmay sürdürdü. Tartmann büyümesi üzerine Mesut Iss, üzerindeki tabancay çekip, ei Müzeyyen Boylu Issya 14 el ate etti. Vücuduna isabet eden kurunlarla yere ylan Müzeyyen Boylu Iss, olay yerinde hayatn kaybetti.

çINARDA TOPRAA VERLD

Hastanede yaplan otopsinin ardndan Müzeyyen Boylu Issnn cenazesi, önceki akam çnar ilçesine bal krsal ükürlü Mahallesinde gözyalaryla topraa verildi.

Cinayet zanls doktor Mesut Iss ise polis merkezine teslim oldu. Emniyetteki ilemleri süren Mesut Issnn, verdii ilk ifadede, ei Müzeyyen Boylu Iss ile boanma aamasnda olduklarn, ayrlmak istemedii için tarttklarn söyledii örenildi. Mesut Iss, sorgusunun tamamlanmasnn ardndan Adliyeye sevk edildi. çelik yelek giydirilerek youn güvenlik önlemleri altnda adliyeye getirilen Mesut Iss, çkarld mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

19 MAYIS NEDENYLE BULUMU

Diyarbakr Barosuna kaytl avukat Müzeyyen Boylu Issnn, 1,5 yl önce, iddetli geçimsizlik nedeniyle ei Mesut Issdan ayr yaamaya balad, sürekli rahatsz edilmesi üzerine boanma davas açt ve koruma karar aldrd ortaya çkt.

Müzeyyen Boylu Issnn, kendi yannda kalan 2 çocuunun, 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramn babalaryla geçirmek istemesi üzerine boanma aamasnda olduu Mesut Iss ile sadece o gün için bir araya geldii belirlendi.

KADINA YÖNELK DDET çALIMALARINA KATILMI

Ei tarafndan öldürülen Müzeyyen Boylu Issnn, kaytl olduu Diyarbakr Barosu ve çeitli sivil toplum kurulular bünyesinde kadna yönelik iddetin sonlandrlmas ve hak ihlalleriyle ilgili çalmalarda aktif rol oynad belirlendi. Avukat Issnn, kadna yönelik iddetle ilgili düzenlenen basn açklamalarn da okuduu ifade edildi.

ADLYE ÖNÜNDE ORTAK AçIKLAMA

Buarada, Diyarbakrda avukat Müzeyyen Boylu Issnn doktor ei tarafndan öldürülmesi protesto edildi. Diyarbakr Adliyesi önünde bir araya gelen aralarnda Büyükehir Belediye Bakan Selçuk Mzrakl, Baro Bakan Cihan Aydn ve Tabip Odas Bakan Dr. Mehmet erif Demirin de bulunduu avukatlar, doktorlar ve çeitli sivil toplum kuruluu temsilcileri, basn açklamasyla avukat Issnn öldürülmesine tepki gösterdi. Basn açklamasnda, Kadn cinayetleri politiktir, Yasta deil isyandayz, Haksz tahrik, iyi hal istemiyoruz yazl dövizleri tand.

Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn, baronun temel görevlerinden birinin bu tür cinayetlerin önlenmesi olduunu ifade ederek, Diyarbakr Barosu olarak, geçmi dönemde olduu gibi bundan sonra da bu tür cinayetlerin önlenmesi, birincil görevimizdir. lendii zaman da bunlarn yargnn önüne çkarlmas, hak ettikleri cezalar almalar, bir dier önceliimizdir. Bundan sonra da bu mücadelemizi devam ettireceiz dedi.

CNAYETN NEDERLER BOANMA

Baro Kadn Merkezi koordinatörlerinden Habibe Danman Deyar ise kadn cinayetlerinin nedenlerinden birinin boanma davalarn uzun süreli olmasndan kaynaklandn öne sürerek, unlar söyledi:

Boanma davalarnn bu denli uzun sürdüü, kadnn her durum ve artta bakasna ait sayld, kadna yönelik iddet ve cinayetin hak olarak görüldüü bu dönemde toplumsal, yasal, yönetsel ve yargsal tüm durumlarn kadn cinayetlerinin nedenleri olduunu belirtmekteyiz. Kadna yönelik iddet ve kadn cinayetleri, maalesef Türkiyenin rutin bir gündemi haline gelmitir. Daha dorusu rutin hale gelen cinayetleri kanksar hale geldik, getirildik. Kadna yönelik iddeti ve cinayetleri önleme kapasitesi olan 6284 sayl kanunun, aile kart ve yuva bozan bir kanun olarak lanse edilmesi, kadna kar iddeti merulatran dier bir temel nedendir.

YAAMA VE YAATMAYA ADANAN ÖMÜR

Açklamaya katlan Diyarbakr Tabip Odas Bakan Dr. Mehmet erif Demir da meslektalar tarafndan böyle bir olayn yaanm olmasndan dolay üzüntü duyduklarn ifade ederek, Bir hekim arkadamz, meslektamz tarafndan böyle bir eyin yaanmas karsnda çok özgünüz, ne diyeceimizi aslnda bilemiyoruz. çok üzgün ve öfkeliyiz. Bu üzüntüyü yaayarak ailesine ve Diyarbakr Barosuna basal diliyoruz. Yaama ve yaatmaya adanmlk, bizler için sadece i ortamlarnda snrl bir mesleki kural deil, yaantmzn tamamn belirleyen, dier bütün yurttalar gibi iddetten daima uzak ve iddete daima kar olmamz gereken bir genel ilkedir diye konutu.

BARODA TAZYE KURULDU

Avukat Boylu Iss için taziye kurdu. Diyarbakr Barosu ek hizmet binasnda kurulan taziyeye çok sayda avukat katld. Taziyeyi Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Selçuk Mzrakl, Sur Belediyesi Ebakan Filiz Buluttekin, Balar Belediyesi Ebakan Zübeyde Zümrüt de ziyaret ederek olaydan duyduklar üzüntülerini dile getirdi.

BETATAN SORU ÖNERGES

HDP Siirt Milletvekili Meral Dan Beta ise konuyu, soru önergesiyle Meclis gündemine tad. Kadnlara yönelik artan iddete dikkat çeken Beta, 19 Mays günü Diyarbakrda avukat Müzeyyen Boylu ve Aydn-çinede Nergis Yavan öldürüldüünü hatrlatt. Beta, Avukat Müzeyyen Boylu, doktor olan eine bir buçuk yl önce boanma davas açm olup dava sürmekte iken müterek çocuklarnn okul etkinlii dolaysyla bir araya gelmilerdir. çocuklarnn da bulunduu otomobilde aralarnda çkan tartmann akabinde Mesut Iss, eini arabadan indirmi ve tabancayla 14 el ate etmitir. Mesut Issnn eini daha önce de 2 kez öldürme teebbüsünde bulunulduu ve uzaklatrma karar olduu bilgisi mevcuttur dedi.

Beta, konua ilikin Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuka kadna yönelik iddet ve kadn cinayetlerine ilikin yürütülen çalmalar, kollua yaplan ikayetlerin sonuç vermemesi, yarg mekanizmasnn tutumunu sordu.

Ana Sayfaya Git