Kripto para travması!

Ruh Sağlığı Derneğinden kripto para mağdurlarına acil sosyal ve psikolojik destek önerisi

Haberler 01.05.2021 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ruh Sal Dernei Bakan Dr. Ömer Akgül, kripto para dolandrcl ve baz yerli para borsalarnn iflasnn ardndan psikolojisi bozulan madurlara aile ve yaknlarnn destek olmasnn çok önemli olduunu, ruhsal anlamda da profesyonel yardm alnmas gerektiini belirtti.

Akgül, para, senet, altn ve gümü gibi maddelerin insanlarn buna anlam atfetmesiyle deerli hale geldiini söyledi.

nsanolunun sahip olma tutkusuna madde yetmediinde soyut kavramlara anlam yüklemeye baladn dile getiren Akgül, insanlarn tutkuyla ve hrsla peinden kotuu nesneleri biriktirme arzusuyla çok büyük risk aldn kaydetti.

Bu arzunun tatmin edilemeyen, bamllk yapc bir maddeye dönüerek, kiiyi doyumsuzlua ve en sonunda imha düzeyine götürdüüne dikkati çeken Akgül, Kripto para borsalarna yatrm yapan binlerce kii de bu sebeple maduriyet yaad. 300 ila 500 bin insan ve onlarn ailelerinden bahsediyoruz. çünkü bir kii sadece kendi parasn deil, evinin ve ailesinin parasn, gelecekle ilgili yatrm yapaca kara gün parasn da kulland. Dolaysyla bu insanlarn üzerine birtakm sorumluluklar ve bask olarak geri dönebilir. Burada da tehlikeli durum söz konusu. Bu konuda muhakkak bilinçli davranlmas lazm. dedi.

Akgül, insanlarn ihtiyaçlar, pompalanan istekleri ve gelecek kaygsyla maddi güç biriktirdiini, araç olarak kullanlmas gereken maddeyi amaçlatrmann kötü sonuçlara neden olabileceini anlatt.

Varolu anlamn manayla ifade edemeyen insanlarn altn, gümü, senet, makam, mevki, güç, iktidar veya kripto para gibi maddi deerlere sarldn kaydeden Akgül, öyle devam etti:

Vatandalarmz, sanal para ya da gerçek para fark etmez, bunlara bir anlam atfetmi ve araç olan eyi amaç haline getirmiler. Madurlar, hayal ve anlam dünyasnda ina ettikleri her eyin aslnda kattan bir kule olduunu ve bir esintide yklp yok olduunu gördüler. Bir anda dehet duruma dütüler. Belki aln terini, einden dostundan ald borcu, çektii krediyi ya da kara gün parasn koydu. Onlar eletirenler ve kzanlar olacak. Yarn bir gün ihtiyacn gideremeyecek ve pimanlk duyacaklar. Onlar hem sosyal hem bireysel olarak kendini psikolojik bask altnda hissedebilir. Bunun sonucunda da hayat onlar için sürdürülebilir, anlaml bir hale gelmeyecektir. Anlamszlam bir hayat sürdürmek için de motivasyonu olmayacak. Özellikle sosyal basky ar hissederlerse, sosyal destei alamazlarsa bu endielendiimiz bir ey. Bu kiilerin kendilerine veya çevresindeki kiilere zarar vermesinden korkuyoruz.

Ruh Sal Dernei Bakan Akgül, madur olan kripto para yatrmclarna sahip çkmak, onlar anlamak ve yanlarnda olmak gerektiini söyledi.

Madurlara sosyal ve psikolojik destek verilmesi gerektiinin altn çizen Akgül, Yaayacaklar psikolojik yalnzlk veya çökkünlükle ilgili olarak ailelerinin ve sosyal çevrelerinin onlara sosyal destek salamasn çok önemli görüyoruz. Kamu kurumlarnn da bu konularla ilgili farkndalk ve bilinçlendirme çalmas yapmas gerekiyor. diye konutu.

ELETRMEYN, KIZMAYIN, SUçLAMAYIN, SORGULAMAYIN, NASHAT VERMEYN

Akgül, aile ya da yakn çevresinde madur olanlarn görmemezlikten gelinmemesi gerektiini belirterek, u tavsiyelerde bulundu:

Onlara, Farkndaym, üzgünüm. diyerek yanlarnda olduumuzu hissettirmeliyiz. Onlar, bu konudan habersizmiiz gibi hissettirirsek bu sefer yalnzla itmi oluruz. Eletirmemek, kzmamak, suçlamamak lazm. Ailemizin parasn harcadn, kara gün paramz harcadn, ele güne bakamayacaz, borç aldmz kiilere nasl hesap vereceiz, senin yüzünden oldu. gibi suçlayc ifadeler ile Niye, ne zaman, ne kadar, kim yüzünden oldu? gibi sorgulayc ifadelerden kaçnmalyz. Onu anlamaya çalmak gerekiyor. Üzüntüsüne ayr bir üzüntü katmamalyz. Aln terini önemsemedin, aln teri kutsal. gibi nasihat vermemeliyiz. Bunlar doru ama zaman deil. Bu dersi biz vermeyelim, kendi kendine düünüp çkaracaktr. Hatalardan ibaret deilsin. Bu yatrm baarsz olabilir, baarszlklarndan ibaret deilsin. Sen, sen olarak deerlisin ve kymetlisin. diyerek düünce odan deitirebiliriz. Dier madurlarn neler yaptndan haberdar olup onlarla dayanma içerisinde hak arama mücadelesini de sürdürmeliyiz.

Kripto para madurlarn hayatndan bu konuyu tamamen çkartmas veya hayatnn gündeminde sadece bu konuya yer vermesinin doru olmadn vurgulayan Akgül, bu sürecin itidalli ve ölçülü sürdürülmesi gerektiini söyledi.

MÜDAHALELERNZ çÖZÜM OLMUYORSA PROFESYONEL DESTEK ALIN

Madur yaknlarnn iyi bir gözlemci olmas gerektiinin altn çizen Akgül, Madurun uyku, yemek, çalma düzeni rutininin dna çkyorsa, alama nöbeti, odaya kapanma gibi durumlar söz konusuysa, normal tandnz kiiden farkl bir kiiye dönüüyorsa lütfen yaknlnz daha da hissettirin. Eer müdahaleleriniz, yaknlnz çözüm olmuyorsa profesyonel destek almaktan çekinmeyin. dedi.

Akgül, ihtiyaç halinde dernein ntiharla Mücadelede Danmanlk Ana Tutun (.M.D.A.T.) projesi kapsamnda, gönüllü hizmet veren psikologlardan destek alnabileceini kaydetti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn afet durumlarnda bölgeye giden psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarnn madurlara önemli hizmet sunabileceini belirten Akgül, ilgili kamu kurumlar ve sivil toplum kurulularnca sanal para konusunda bilgilendirici kamu spotlar hazrlanabileceini bildirdi.

Akgül, kripto para maduru vatandalar ile yaknlarnn öneriler için Ruh Sal Derneinin internet sitesini ziyaret edebileceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git