Kripto para uyarısını yineleyen HÜDA PAR’dan yeni açıklama: Sıkı tedbirler alın!

Geçtiğimiz ay kripto paralara olan yönelim ve sektörün barındırdığı aşırı risklere karşı tedbir alınması uyarısında bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, bir kez daha hükümeti uyararak sıkı tedbirler alınması çağrısını yineledi.

Haberler 27.04.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt açklamada; kripto varlklar üzerinden yaplan vurgunlar ve elektrik faturalarna yaplmas planlanan yeni zamlar gibi iç gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.

Kripto varlklar üzerinden yaplan vurgunlar

Geçtiimiz ay kripto paralarn risklerine dair uyarlarda bulunduklarn hatrlatan Salam, 30 Mart tarihli açklamamzda kripto paralara olan yönelim ve sektörün barndrd ar risklere dikkat çekmi, tedbir alnmas gerektiini vurgulayarak makul kriterler getiren bir mevzuatn en ksa zamanda yürürlüe konulmasn gerektiini dile getirmitik. Nitekim yaptmz uyardan iki hafta sonra, devasa rakamlarla yerel kripto platformlarndan kaynaklanan vurgunlar yaand. Pandemi nedeniyle baz yatrmlarn sekteye uramas, çou kiiyi elindeki paray farkl mecralarda deerlendirmeye yöneltti. Son süreçte ilem hacmi ve ar fiyat yükselii nedeniyle kripto para cazip hale gelince çou kii risklerine aldr etmeden bu alana yönelmi, Türkiye bu sektöre yönelen dördüncü ülke durumuna gelmiti. dedi.

Spekülatörlere ve vurgunculuk hayali kuranlara kar sk tedbirler alnmaldr

Sk tedbirlerin alnmas çarsnda bulunan Salam, Devasa para aknn yaand kripto para platformlar hiçbir engele taklmadan faaliyetler yürüttü. Bu denli insan says ve ilem hacmi göz önüne alndnda bugüne kadar bu sektöre dönük hiçbir yasal çerçevenin oluturulmam olmas hükümetin kusuru olarak kayda geçmelidir. Nitekim geç kalnm bir adm olmakla beraber, devasa vurgunlar ve beraberinde getirdii maduriyetlerden sonra yetkililer yasal düzenlemelerin en ksa zamanda yaplacan açkladlar. Bu düzenlemeler bir an önce yaplmal, spekülatörlere ve vurgunculuk hayali kuranlara kar sk tedbirler alnmaldr. ifadelerini kulland.

Elektrik faturalarna yeni zamlar m geliyor?

Elektrik faturalarna yaplmas planlanan yeni zamlar ile ilgili deerlendirmelerde bulunan Salam, Hükümetin elektrie yeni zamlar yapmay gündemine ald görülmektedir. EPDKnn internet sitesinde yaymlad yönetmelik tasla ile 2018 ylndan beri yerli kömür kullanan termik santrallere ödenen kapasite desteinin kapsam geniletilerek ithal kömür ve doalgaz kullanan santrallere de ödemenin önü açlmaktadr. Gerekçe olarak; pandemi ve buna bal gelien ekonomik daralma ile birlikte elektrik fiyatlarnn ar dümesine ithal girdi kullanan santrallerin piyasa koullarnda faaliyetlerine devam edememesi ve Pandemi sonrasnda elektrik arz güvenliinin salanmas gösterilmektedir. Oysa pandemi öncesi elektrik kullanm oran ile Pandemi döneminde elektrik kullanm oran arasnda ciddi bir fark yoktur. Elektrik üretim potansiyelinin 96 bin megavata ulat, tüketilenin ise 45-55 bin megavat aralnda seyrettii gerçei, arz güvenlii acsndan pandemi sonras için de sorun olmayacan göstermektedir. Ödeme yaplmas planlanan santraller yap ilet modeli ile kurulmu, 13 yldan fazla piyasada faaliyet göstererek ciddi krlar elde etmi ve ekonomik ömürlerini tamamlama noktasna gelen santraller olmas dikkat çekicidir. Santrallere yaplacak bu destek de elbette tüketici faturalarna yeni zamlar olarak yansyacaktr. dedi.

Vatandan yannda yer aln

Yeni zamlarn, vatandan yükünü arlatraca uyarsnda bulunan Salam, Bu mevzuat deiiklii piyasa artlarn bilerek faaliyet gösteren ithal kömür ve doalgaz kullanan santrallerin ömürlerini uzatacak, vatandan yükünü arlatracaktr. Hükümetin elektrik santrallerini kurtarmak gibi bir görevi olmad gibi vatandan da onlarn yükünü kaldrmaya takati yoktur. Hükümetten beklentimiz sermayenin deil vatandan yannda durmas ve söz konusu taslak yönetmeliin yaymlanmamasdr. eklinde ifade etti.

Ana Sayfaya Git