Kripto paraya yükümlülükler

MASAK kripto varlık hizmet sağlayıcılarının tabi olacağı yükümlülükleri belirledi.

Haberler 05.05.2021 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mali Suçlar Aratrma Kurulu (MASAK), suç gelirlerinin aklanmasnn ve terörün finansmannn önlenmesine dair tedbirler kapsamnda yükümlü saylan irketlere kripto varlk hizmet salayclarnn da dahil edilmesinin ardndan, bu hizmet salayclarn uymas gereken esaslar belirledi.

Kripto varlk hizmet salayclar, 1 Maysta Resmi Gazetede yaymlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasnn ve Terörün Finansmannn Önlenmesine Dair Tedbirler Hakknda Yönetmelikle MASAK yükümlüleri arasna eklenmiti. Bu kapsamda MASAK, internet sitesinden, kripto hizmet salayclara ilikin rehber yaymlad.

Buna göre, kripto varlk hizmet salayclarn tabi olduklar yükümlülükler, müterinin tannmas, üpheli ilem bildirimi, bilgi ve belge verme, devaml bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirlendi.

Müterinin tannmas yükümlülüü kapsamnda müterilere yönelik kimlik tespiti yaplacak. Kripto varlk hizmet salayclar ile bu platformlardan hizmet alacak kullanclar arasnda sözleme yaplmas esas olduundan, kimlie ilikin bilgilerin alnmas ve bu bilgilerin doruluunun teyit edilmesi suretiyle sözleme yaplan kullanclar ve bu kullanclarn adna veya hesabna hareket edenlerin kimliinin tespit edilmesi önem tayor.

Kripto varlk hizmet salayclar, sürekli i ilikisi tesisi dnda da üpheli ilem bildirimini gerektiren durumlarda tutar gözetmeden, daha önce elde edilen müteri kimlik bilgilerinin yeterlilii ve doruluu konusunda üphe olduunda tutar gözetmeden, ilem tutar ya da birbiriyle balantl birden fazla ilemin toplam tutar 75 bin lira veya üzerinde olduunda, kimlik tespiti yapmak zorunda olacak. Kimlik tespitinin, i ilikisi tesisinden veya ilem yaplmadan önce tamamlanmas gerekecek.

Kripto varlk hizmet salayclarnn müterileri ile yüz yüze gelmedii durumlarda, kurye ve d destek birimleri (destek hizmeti kurulular) araclyla kimlik tespit yükümlülükleri yerine getirilebilecek.

üpheli ilem bildirim yükümlülüü, tüzel kii yükümlünün kanuni temsilcileri tarafndan yerine getirilecek. Bu kiiler üpheli olabilecek ilemler hakknda, yetki ve imkanlar ölçüsünde aratrma yaparak edinilen bilgi ve bulgular deerlendirmek ve üpheli olduuna karar verdii ilemleri MASAKa bildirmekle sorumlu olacak. Kripto varlk hizmet salaycs tüzel kiinin kanuni temsilcisi tarafndan Elektronik Ortamda üpheli lem Bildirimi Taahhüt Formu düzenlenerek slak imzal olarak MASAKa iletilecek. üpheli ilemler, üphenin olutuu tarihten itibaren en geç 10 i günü içinde, gecikmesinde saknca bulunan hallerde ise derhal bildirilecek.

Bilgi ve belge verme yükümlülüü kapsamnda bu irketler, Bakanlk ve denetim elemanlar tarafndan istenilecek her türlü bilgi, belge ve bunlara ilikin kaytlar, bu kaytlara eriimi salamak için gerekli tüm bilgi ve ifreleri tam ve doru olarak vermekle sorumlu olacak. Devaml bilgi verme yükümlülüü kapsamnda da kripto varlk hizmet salayclar tarafndan Hazine ve Maliye Bakanlnca belirlenen usul ve esaslar dahilinde devaml bilgi verilmesi zorunlu olacak. Yükümlüler, taraf olduklar veya araclk ettikleri ilemlerden, Bakanlkça belirlenecek tutar aanlar Bakanla bildirecek.

Muhafaza ve ibraz yükümlülüü kapsamnda da yükümlülüklere ve ilemlerine ilikin her türlü ortamdaki belge düzenleme tarihinden, defter ve kaytlar son kayt tarihinden, kimlik tespitine ilikin belgeler ise son ilem tarihinden itibaren 8 yl süreyle muhafaza edilecek ve istenmesi halinde yetkililere verilecek.

- Para cezas uygulanacak

Rehberde, yükümlü irketlere yönelik yaptrmlar konusunda da bilgi verildi. Buna göre, yaplan denetimler soncunda belirlenen yükümlülüklerin ihlal edildiinin tespiti halinde, MASAK tarafndan ilgili kanunda belirlenen miktarlarda ve ilem bana idari para cezas verilecek. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden ylda ayn neviden bir yükümlülük ihlali olmas durumunda bu hadler iki kat olarak uygulanacak. Tek bir ihlal için verilecek para cezalar, müterinin tannmas yükümlülüü ile devaml bilgi verme yükümlülüünün ihlalinde 30 bin lira, üpheli ilem bildirimi yükümlülüünün ihlalinde 50 bin lira olarak uygulanacak. lgili kanuna göre, bilgi ve belge verme ile muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yldan üç yla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezas da verilebilecek.

Ana Sayfaya Git