Kritik teklif 44 maddelik

AK Parti, kitle imha silahlarının yayılması ile terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik çeşitli düzenlemeler içeren 44 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Haberler 17.12.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partinin, 45 milletvekilinin imzasyla Kitle imha silahlarnn yaylmasnn finansmannn önlenmesine ilikin kanun teklifini TBMM Bakanlna sundu. Teklifte, kitle imha silahlar ve Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin ald malvarl dondurma kararlar için öneride bulunma dnda, özellikle yardm toplama ile ilgili izin mekanizmasn güçletirecek, para cezalarn 200 bin TLye kadar yükseltecek, merkezi yurt dnda bulunan dernek ve vakflarn Türkiyedeki denetimi ile ilgili radikal deiiklikler de öngörülüyor.

Meclis Bakanlna sunulan toplam 43 maddeden oluan AK Parti teklifi ile 6 ayr yasada deiiklik yaplmas öngörülüyor. Torba yasa teklifinin gerekçesinde; kitle imha silahlarnn, nükleer, kimyasal ve biyolojik nitelik salayan silahlar olarak tanmland, can ve mal kaybna neden olduu ve çevre ve salk sorunlarna yol açt belirtildi. Düzenleme ile kitle imha silahlarnn yaylmasnn ve finansmannn önlenmesi için etkili, caydrc ve orantl adli ve idari yaptrmlar amaçland kaydedildi. Suçtan kaynaklanan malvarl deerlerini aklama ve terörizmin finansman ile mücadele kabiliyetini artrmann ve bu anlamda adli araçlarn etkin kullanlmasn salamann amaçland ifade edildi.

ZNSZ YARDIM TOPLAYANA 200 BN TLYE KADAR CEZA

Teklif ile yardm toplamaya yetkili kii ve kurulularn denetlenmesine ilikin usul ve esaslar düzenleyen Yardm Toplama Kanununda deiiklik yaplmas öngörüldü. Denetim ile görevlendirilen makamlar, kamu kurum ve kurulularndan banka hesab da dahil bilgi ve belge isteyebilecek. Teklif ile izinsiz yardm toplayanlara verilen para cezalarnn da artrld. Mevcut kanunda en fazla 700 TL ceza kesilirken, yeni teklif ile 5 binden 100 bin TLye, internet ortamndan izinsiz yardm toplayanlara da 10 bin TLden 200 bin TLye kadar idari para cezas kesilmesi öngörüldü.

YURT DIINA YARDIM çN BLDRM ZORUNLULUU

Teklif ile Dernekler Kanununda da önemli deiiklik yaplmas öngörülüyor. Mevcut kanuna göre derneklerin bildirimde bulunmak art ile yurt dndan yardm almasna ilikin durum geniletildi. Dernekler artk yurt dna yapacaklar yardmlardan önce bildirim yapacak.

çLER BAKANINA YEN YETKLER

Dernekler Kanununa eklenen yeni madde ile terör suçlar, uyuturucu suçlar, malvarl deerlerini aklama suçlarndan dolay soruturma balatlan kiiler ve görev yapt kurullar, çileri Bakan tarafndan uzaklatrlabilecek. Bu yeterli görülmez ise çileri Bakan dernei geçici olarak faaliyetten alkoyabilecek, mahkemeye bavurabilecek. Bu durumda mahkeme 48 saat içinde karar verecek.

MALVARLIINI DONDURMA YETKS

Teklife eklenen düzenleme ile Cumhurbakan teklifi ile kii kurulu ve organizasyonlarn malvarlnn dondurulmas BM Güvenlik Konseyine teklif edilebilecek. Teklifte, bu kapsamda Deerlendirme Komisyonunun önerisi üzerine Cumhurbakan tarafndan kii kurulu ve organizasyonlarn Birlemi Milletler Güvenlik konseyinin kararlar ile bu kararlara dayanlarak çkarlan müteakip kararlar uyarnca malvarlnn dondurulmasna ilikin oluturulan listede eklenmesi ve bu makul sebeplerin ortadan kalkmas halinde listelerden çkarlmas Birlemi Milletler Güvenlik Konseyine teklif edilebilir, Cumhurbakannn teklifi Dileri Bakanl tarafndan Birlemi Milletler Güvenlik Konseyine bildirilir ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git