Kudüs bizimdir

Üniversiteli öğrencilerden "Kudüs Bizimdir" konferansı

Haberler 29.02.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesinde faaliyet yürüten Bilge Gençlik Kulübü tarafndan düzenlenen Kudüs Bizimdir konferansnda galci ABDnin er planna dikkat çekildi.

lahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen program Metin Bacnn Kuran- Kerim tilaveti ile balad.

Programa katlan Beytül Makdis çalmalar Vakf Yönetim Kurulu Bakan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Doktor Öretim Üyesi Halid El Awaisi, slam ümmetinin Kudüs için yapabilecei ve yapmas gerekenler konular üzerine konuma yapt.

galci ABD ve ibirlikçi ülkelerin aldklar kararlar karsnda Müslümanlarn sergilemesi gereken tutuma dikkat çeken Awaisi, söz konusu durum karsnda imkanlar çerçevesinde neler yapabilirim? sorusunu yantlad.

Son alnan ihanet kararnn manevi veya dini bir olay olmaktan ziyade siyasi olduuna dikkat çeken Awaisi, Alimler, orada liderlik sancann devr-i teslim yapldn söylüyor. Normalde peygamberler liderlik sancan Hazreti Muhammed ve ümmetine teslim ettiler. Bu sancak bugün nerede? Tayor muyuz? Liderlik yapyor muyuz? Yoksa liderlii Trump ve Netanyahuya m braktk? Onlar dünyay yönetiyorlar. dedi.

Bizler halen Mescid-i Aksann önemini bilmiyoruz

slam ümmetinin suskunluuna deinen Awaisi, Biz onlar izliyor ve aldklar kararlar uyguluyoruz. Bütün Kudüs Yahudi ve israilin bakentidir söylemi hemen uyguland. Bugün Amerikada sizin kaderiniz yazyor. lk kbleniz artk sizin deil, Mescid-i Aksay Yahudilere teslim edeceiz. Sözüne ne denilebilir? Onlar Mescid-i Aksay uzun vadede yok ederek yerine Yahudiler için mabed ina edecekler. O gün ne yapabiliriz ki? Bizler halen Mescid-i Aksann önemini dahi bilmiyoruz. Duygusal olarak seviyoruz ama onun için ne yapyoruz? Diyoruz ki, istisnasz her gün dua edeceiz. Ama dua yetmiyor. Bizlerin okumamz, aratrmamz ve anlamamz gerekiyor. Peygamberimiz neden stratejik bir plan hazrlad ve sahabeleri oraya tevik etti? Neden yüzlerce hadiste Beyt-ül Makdisten bahsediyor? diye sordu.

sra süresinin ilk sayfasnda Beytül Makdisin fethi ve yol haritas var

Filistin veya Kudüs isimlerinden ziyade Beyt-ül Makdis tabirinin kullanlmas gerektiini hatrlatan Awaisi, Beytül Makdis kelimesi çok kapsayc bir kelimedir. çinde Mescid-i Aksa, Kudüs ehri ve Kurann tabiriyle mukaddes diyar Filistini barndryor. Öyleyse bizlerde Beytül Makdis tabirini kullanarak buradan vazgeçmeyeceiz. Yapacaklarmz ise, dua edeceiz, aratracaz, okuyacaz. Peygamberimiz miraçtan sonra her gece sra süresini okuyordu. çünkü, sra süresinin ilk sayfasnda Beytül Makdisin fethi ve yol haritas var. Ondan dolay her gün bir ayet, hadis veya Selahaddin-i Eyyubinin fethini okuyalm. diye belirtti.

Awaisi, Hadiste belirtildii üzere, amelimiz az ama devaml olsun. Bir miting yaptysak bu yetersizdir. Bunun yannda her gün dua etmemiz gerekir. Hazreti Ebubekir misali orann siyasi durumunu günlük takip edelim. Peygamberimiz bu ekilde yapt. Muhakkak askeri güce de ihtiyaç vardr, Beytül Makdis oturarak fethedilmez. Selahaddin-i Eyyubinin Diyarbakrdan yola çkarak Beytül Makdisi fethettii gibi hareket etmek gerekir. Fakat bizler buna hazr deiliz. çünkü silah Amerika ve israilden alyoruz. Kendi ürettiimiz silah olmazsa güç sahibi olamayz. dedi.

Diyarbakr kadnlar misali Beytül Makdise gülsuyu gönderin

Yaplabilirlikler hususunda tarihin fedakar annelerinden örnek veren Awaisi, son olarak öyle konutu:

Filistin için yapabileceimiz bir dier unsur ise hediye hazrlamaktr. Peygamberimizin hizmetkarlarndan Hazreti Meymune Beytül Makdis hakknda fetva istediinde Efendimiz, Herkes muhakkak bir gün oraya gidecek. Beytül Makdis gidecek kimse muhakkak orada namaz klsn. çünkü orada klnan bir namaz bin namaz deerindedir. Gitme imkn olmayan Beytül Makdise hediye göndersin dedi. Kim oraya bir hediye gönderirse namaz klm gibi sevap alr. Selahaddin-i Eyyubi dönemindeki Diyarbakr kadnlar bu hadisi iyi anlamlard. Ondan dolay gülsuyu hazrlamlard. Bizlerde yarn yaplacak fetihler için hediyelerimizi hazrlayalm. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git