Kudüs için cihad şart

Diyarbakır'da düzenlenen "Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi" programında konuşan Filistin Âlimler Birliği Genel Sekreteri Tekruri, Müslümanların birinci görevinin Kudüs için cihad etme niyetini taşımak olduğunu söyledi.

Haberler 02.01.2018 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt Dndaki Filistinli Alimler Birlii Bakan Nevvaf Tekruri, Kudüs ve Filistin Araplarn deil bütün slam aleminin ve ümmetindir. dedi.

Diyarbakrda Mekkenin Fethi ve Kudüs Gecesi konulu program düzenlendi. Mekkenin fethinin 1387nci yl dönümü, Diyarbakr Anadolu Gençlik Derneinin (AGD) ve Milli Gençlik Vakfnn (MGV) düzenledii etkinlikle kutland.

Program, Kuran- Kerim tilavetiyle balad. AGD Diyarbakr ubesi Bakan Abdurrahman Ergin, yapt konumada, Müslümanlarn kblesi olan, Kabenin bulunduu, en güzel ehir Mekkenin ve Müslümanlarn ilk kblesi olan Mescid-i Aksay içinde barndran, peygamberler ehri olan Kudüsün önemini özellikle genç nesile her yl tekrar hatrlatmann önemine inandklarn söyledi.

Filistin, Suriye, Yemen, Arakan ve dier slam corafyasnda üzücü olaylarn yaandn iaret eden Ergin, Bütün bu igallerin, çatma ortamnn sebebi en bata slam corafyasnn parçalanmldr. Bu parçalanmlk üzerimizdeki sorumluluu daha da artryor. stanbulu, Diyarbakr, Kudüsü, Mekkeyi birbirine balayan ruh, fetih ruhudur. Genç nesiller mutlaka fetih kavramn anlamal, fetih ve igal arasndaki fark bilmeli, fethin asl gönülleri fethetmek olduunu bilmeli ve fetih akyla yaamaldr. ifadelerini kulland.

Allahn nurunu söndüremeyecekler

MEDAV Bkan Tayyip Elçi, Mekkenin fethinden bahsetti. Kudüsün yeryüzünün en kutsal ehri olduunu belirten Elçi, Kudüsün Hz. brahim, Hz. smail, Hz. Hacerin temelinin att mübarek ehir olduunu vurgulad.

Elçi, Ebrehenin koca ordusuna kar küçük ebabillerin savunduu ve koruduu ehrin yl dönümünü konuacaz. eytan insanlar kandrm ve insanlar putlara tapar hale gelmiti. Safsatalara, rezilliklere inanr hale gelmiti. Hem da Allahn kutsal mekan olan Mekkede. Cahiliye toplumu ismini hak etmiti bu toplum. Ancak Allah bir kurtarc olarak Kuran- Kerim Nurunu tebli edecek olan Muhammedi gönderdi. Her türlü eziyeti, her türlü ikenceyi ona reva gördüler. Ancak Allahn nurunu söndüremeyeceklerdi. ifadelerini kulland.

19 aylk bar süreci 19 yldan baarl geçti

Elçi konumasnda, Allah resulünü Yesribe yönlendirdi. Onu Medinede rahat brakmadlar. Nihayetinde Bedir, Uhud ve Hendek savalar yapld. Ardndan Allahn Resulü hasret kald Mekkeye umreye gitmek istedi ama engellediler. Hudeybiye anlamas yapld. Hudeybiye anlamasnda Müslümanlarn kabul edemedii artlar vard. Resulullah bar için onlar imzalad. Sonuçta 19 aylk bar sürecinde 19 ylda alnamayan baar elde edildi. slam Arabistan yarm adasnn ötesine kadar yayld. eklinde konutu.

slamn her yere yaylmas Mekkeden geçiyordu

Elçi konumasna devamla, slamn her yere yaylmas Mekkeden geçiyordu. Allah Resulü Mekkede kan dökülmesini istemiyordu bu yüzden en yakn arkadandan dahi gizliyordu. Düman artmak için ordu farkl yere yönlendiriyordu. Mekkelilerin kar koymamas için 10 bin kiilik ordu hazrd. Nihayetinde Mekke kansz, çatmasz ele geçirilmi, küfrün beli krlmt. Hak gelmi batl zelil olmutu. Allah Resulü ve Müslümanlar rahat rahat namaz klabiliyorlard. Yllarn cihad meyvesini vermiti. Bedeller ödenmiti, Sümeyyeler, Yasirler, Musablar kurban verilmiti. Peygamber dahi kan revan içinde kalmt. Ama ne de olsa Bilali Habe Allahu Ekber diye haykrabiliyordu artk Mekkede. dedi.

Diyarbakr da bu yüzden fethedildi

Elçi konumasnda son olarak, Cihad insanlar zorla slama sokmak için deildir. Amaç slam yaymak için yaplr ve slama yaplan saldry önlemek içindir. Mekkenin fethi, Diyarbakrn fethi ve stanbulun fethi bunun için yapld. Kafirlerin yok edilmesi hedef deil küfrü yok etmektir. Hedef müriki yok etmek deil irki ortadan kaldrmaktr. Onlara acmamz lazm, merhamet etmemiz lazm. ifadelerine yer verdi.

Filistin sizlerin Filistinidir

Programa davetli olarak katlan Filistin Alimler Birlii Bakan Dr. Nevvaf Tekruri ise, Filistin Araplarn Filistini deildir. Filistin, Filistinlilerin de deildir. Filistin bütün slam ümmetinin Filistinidir. Sizlerin Filistinidir. Filistinin özgürlüüne ve bamszlna kavuabilmesi için ümmetin her ferdinin üzerine cihad etmek vaciptir. Filistin sadece insan ya da toprak meselesi deildir. Filistin akaid meselesidir. eklinde konutu.

Yllar geçti

Tekruri, Herzin Kudüs topraklar üzerine yapt konferastan 120 sene geçti. Uursuz Baelfaurun Kudüsün parçalanmas ile ilgili kararndan 100 sene geçti. Filistinin parçalanmasndan 70 sene geçti. Filistinin ihtilalinden, igalinden 50 sene geçti. 40 sene Arap liderlerinin bata Msr liderleri Enver olmak üzere Siyonistlere teslim olmadan geçti. Mescid-i Aksada direni ise 30 sene geçti. diye konutu.

Fethedecek olan ise sizlersiniz

Tekruri açklamasnn devamnda, Filistinliler Filistini müdafaa ederken ümmeti müdafaa ediyorlar. Kudüsün igaline sessiz kalsalard, tüm slam lemine de igal yönelirdi. Filistinler hiçbir zaman topraklarn satmadlar. Bunlar Yahudilerin yalandr. Birinci görevimiz cihad niyetini tamaktr. Filistinliler Kudüsü kurtarmayacaklar, aksine Filistinliler Kudüsteki emaneti koruyacaklar. Fethedecek olan ise sizlersiniz. Siz Türkler, Kürtler, Farisiler, Malaylar, ranllardr. Sizler Filistini bamszla kavuturacaksnz. dedi.

Duaya sarln

Etkinlikte Bilal Güler, Mekke ve Kudüs ile ilgili ilahileri seslendirdi. STK temsilcileri ve vatandalarn katld program, AGD tarafndan düzenlenen Siyer-i Nebi yarmasnda dereceye giren örencilere ödül takdimi ve yaplan dua ile sona erdi.

Ana Sayfaya Git