Kulp'ta 11 köylünün öldürülmesi davası

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 1993'te 11 köylünün öldürülmesine ilişkin, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün yargılandığı davada esas hakkındaki görüşünü sunan Cumhuriyet Savcısı, davanın "Görevsizlik" kararıyla Askeri Mahkeme'ye gönderilmesini talep etti.

Haberler 01.11.2016 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kulp ilçesinde, 1993te 11 köylünün öldürülmesine ilikin, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutan emekli Tugeneral Yavuz Ertürkün yargland davada esas hakkndaki görüünü sunan Cumhuriyet Savcs, davann Görevsizlik kararyla Askeri Mahkemeye gönderilmesini talep etti.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankara 7. Ar Ceza Mahkemesine nakledilen davann durumasna baz ikayetçiler ve avukatlar ile sank avukatlar katld.

Durumada, sank avukatlarndan Gözde Serengil Ezerin mahkemeye verdii dilekçede, müvekkiline isnat edilen suçlamann terörle mücadele nedeniyle gerçekletirilen eylemlere ilikin olduu belirtilerek, Türk Silahl Kuvvetleri Personel Kanununda deiiklik yapan 6722 Sayl Kanunun 12. maddesi gereince Milli Savunma Bakanlndan yarglama izni alnmasn istedii bildirildi.

Durumada daha sonra 1993-1995 arasnda Kulp lçe Jandarma Bölük Komutanl yapan Ali Ergülmez, stanbuldan sesli ve görüntülü sistemle tank olarak dinlendi.

Sank Ertürkün, 1993-1995 arasnda, Bolu 2. Tugay Komutan olarak Güneydouda terörle mücadelede görevlendirildii yerlerde operasyonlar yürüttüünü ifade eden Ergülmez, unlar söyledi:

Ertürkün Mu, Bingöl, enyayla bölgesinde görev yaptn biliyorum. enyayla bölgesinin bir ksm, Kulp snrlarndadr. Ertürkün komutasndaki birliin Alaca Köyü bölgesinde faaliyet icra edip etmediini ise bilmiyorum. Zaten beraber görev yapmyorduk. Adli olaylar olduunda balant kuruyorduk. Ben, Ertürkün emir komutasnda deildim, ilçe jandarma bölük komutanydm.

Ergülmez, ikayetçilerin avukatlarnn sorular üzerine, Olay tarihinde, Kulpta 11 kiinin kaybolduu hususunda bir ey duymadm. diye konutu.

ikayetçi avukatlarndan Erkan enses, maktullerden Mehmet Salih Akdenizin olu Zeki Akdenizin, daha önce alnan ve lettii markete Ali Ergülmez ve Yavuz Ertürkün birlikte geldiklerine ve aralarnda geçen diyaloga ilikin tutana okuyarak, bununla ilgili soru sordu.

Ergülmez, Hatrlamyorum. Zaten Yavuz Paa ile beraber gezmezdik. Öyle bir olay gerçeklemedi. çünkü Yavuz Paa herhangi bir ekilde halkn arasna girmedi. dedi.

- Geçmiteki ifadelerimde ne varsa kabul ediyorum

Maktulleri tanmadn belirten Ergülmeze, ikayetçi avukatlarndan Nahit Eren, Kulp Cumhuriyet Basavclnn köylülerin kaybolmasna ilikin soruturma evraknn bazlarnda imzasnn bulunduunu kaydetti.

Ergülmez, Geçmiteki ifadelerimde ne varsa kabul ediyorum. Mahkemeyi yanltmak istemiyorum. Bildiim eyleri yasal çerçevede arz ediyorum. Üzerinden 23 yl geçmi. diye konutu.

Avukatlardan enses, tann güvenilir olmadn ileri sürerek, Altnda imzas olan belgeleri dahi hatrlamadn söylemi, çelikili beyanda bulunmutur. Beyannn hükme esas alnmamas gerekir. dedi.

Müdahillerden Misbah Akdeniz söz alarak, 1993te Ali Beyin yanna gittik. Onunla artk aile gibi olmutuk. Bana, Misbah, bu olay benim dmda olmu. Bu adam sizi öldürür dedi. Babam ölünce airetin bana geçtim. 682 tane silah alarak korucu oldum, Ali Ergülmezin yanna geçtim. Bu doru deil mi? diye sordu.

Ergülmez, Böyle beyanda bulunmadm. Bu bizim askeri kurallarmza ve ahlakmza aykrdr. Misbah Akdeniz korucumuzdu. Kendisiyle balantmz dorudur. Ben, operasyonu planlamadmz, kaytlarmzda böyle bir ey olmadn söyledim. ifadesini kulland.

- Dosyann askeri mahkemeye gönderilmesi talebi

Cumhuriyet Savcs aban Yavuz, soruturmann geniletilmesi talebi olmadn bildirerek, esasa ilikin görüünü açklad.

Yavuz, 14 Temmuz 2016da Resmi Gazetede yaynlanan Türk Silahl Kuvvetleri Personel Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun 12. maddesinin, Türk Silahl Kuvvetleri Personel Kanununda deiiklik yaptn ifade ederek, sana atl suçun, 12. madde gerei askeri suçlardan sayldn kaydetti. Davann, askeri mahkemede görülmesi gerektiini ifade eden Savc Yavuz, görevsizlik karar verilerek, dosyann askeri mahkemeye gönderilmesini istedi.

Sank Ertürkün avukatlarndan Arda gören, savcnn görüüne katlarak, yarglama konusu suçlarn askeri suç olarak kabul edildiini ve Milli Savunma Bakanlnn iznine balandn anlatt. gören, dosyann askeri mahkemeye gönderilmesini talep etti.

ikayetçi avukatlar ise savcnn görüüne kar yazl beyanda bulunmak üzere süre istedi.

Mahkeme, ikayetçi avukatlarna istedii süreyi vererek, durumay erteledi.

- Davann geçmii

Diyarbakrn Kulp ilçesi Alaca köyündeki kazda insan kemikleri bulunmu, DNA testi sonucunda kemiklerin, 1993te gözaltna alndktan sonra kaybolan 11 köylüye ait olduu kesinlemiti.

ddianamede, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutan emekli Tugeneral Yavuz Ertürkün kasten adam öldürme suçundan 11 kez müebbet, suç ilemek amacyla örgüt kurma ve halk silahl isyana tevik suçlarndan ise 25 yla kadar hapsi isteniyor.

Ana Sayfaya Git