Külter'in üzerinden propoganda yapıldı

İçişleri Bakanlığı, Demirtaş, Tanrıkulu ve Baluken hakkında, DBP'li Hurşit Külter üzerinden yapılap propogandayla ilgili suç duyurusu yapıldı.

Haberler 08.11.2016 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl tarafndan, DBP rnak il yöneticisi Hurit Külterin rnakta kaçrlarak gözaltnda tutulduu, ikence gördüü ve infaz edilmek istendii yönündeki iddialar propaganda arac olarak kulland gerekçesiyle, HDP E Genel Bakan Demirta, HDP Grup Bakanvekili Baluken, CHP Genel Bakan Yardmcs Tanrkulu ve Külterin avukat Gerez hakknda suç duyurusunda bulunuldu

çileri Bakanl, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) rnak il yöneticisi Hurit Külterin rnakta kaçrlarak gözaltnda tutulduu, ikence gördüü ve infaz edilmek istendii yönündeki iddialar propaganda arac olarak kulland iddiasyla, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Selahattin Demirta, HDP Grup Bakanvekili dris Baluken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ve Külterin avukat Mesut Gerez hakknda suç duyurusunda bulundu

çileri Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Basavclna bulunulan suç duyurusunda Demirta, Baluken, Tanrkulu ile Gerezin, Türk Ceza Kanununun, suç uydurma, adil yarglamay etkilemeye teebbüs, yarg görevini yapan etkilemeye teebbüs, halk kin ve dümanla tahrik veya aalama, suç ilemeye tahrik, kanunlara uymamaya tahrik ile Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarn aalama suçlar ile Terörle Mücadele Kanununun ilgili maddeleri gereince cezalandrlmalar istendi.

Suç duyurusu dilekçelerinde, Külterin kaçrlmas olaynn bir mizansen olduu, hedefin Türkiye Cumhuriyetini zan altnda brakma, vatandalar arasnda infial oluturma amac tadnn anlald belirtilerek, devleti ve güvenlik birimlerini hedef alan bir kampanya yürütüldüü kaydedildi.

Partisinin 19 Hazirandaki grup toplantsnda insanlar bir gruba aidiyetleri üzerinden dier snf veya gruplara kar kkrtacak türden söylemlerde bulunduu belirtilen Demirtan sözlerinin, ifade özgürlüü kapsamnda deerlendirilmeyecei ifade edildi.

Bakanlkça, aslsz ve dayanaksz iddialarla, bilinçli olarak kampanyay balatmakla suçlanan avukat Mesut Gerez hakknda Türkiye Barolar Birlii ve rnak Baro Bakanlna da ilem balatlmas için ikayette bulunuldu.

- Külterle ilgili süreç

DBP rnak il yöneticisi Hurit Külterin rnakta kaçrld iddialar 27 Mays 2016da baz sosyal paylam siteleri ve internet ortamnda yer ald. HDP yöneticileri, Külterin rnak Gümütepe Özel Harekat üssünde tutulduu, ikence gördüü, kayp olduu yönünde youn propaganda yaparak güvenlik birimlerine yönelik ar ithamlarda bulundu.

Külterin avukat Mesut Gerezin bavurusu üzerine harekete geçen çileri Bakanl, iddialar aratrmas için 14 Haziranda müfetti görevlendirdi. Mülkiye bamüfettii tarafndan yerinde yaplan detayl aratrma sonucunda hazrlanan rapor çileri Bakanlna gönderildi.

Raporda, Hurit Külterin vekilinin dile getirdii iddialarn herhangi bir tank anlatm, delil veya somut belgeye dayanmayp, tamamen muhtelif gazete ve sosyal medyada yer alan hesaplarndan derlenen yaz ve yorumlardan olutuu belirtilerek, yaplan aratrmada, müteki vekilinin beyan ile sosyal medyada yer alan haber ve yorumlarn dnda, söz konusu iddialar dorulayacak herhangi bir bulgu, bilgi ya da belgeye ulalamad kaydedildi. ddiaya dayanak gösterilen @tweet_Guneydogu isimli/rumuzlu twitter hesabnn kullanc ya da kullanclarnn kim/kimler olduunun teknik olarak tespit edilemedii belirtilerek, rnakta görevli güvenlik görevlileri hakknda yaplacak hukuki bir ilem bulunmad kanaati bildirildi.

Külter ise kaybolduu iddia edilen tarihten tam 133 gün sonra 7 Ekimde Irakn Kerkük ilinde ortaya çkarak uluslararas kanallara açklama yapt.

- Demirtan Külter hakkndaki açklamalar

Demirta, çileri Bakanlnn suç duyurusuna konu olan grup toplantsnda u ifadeleri kullanmt:

Kürtler direnii yükseltmezse Hurit Külter gibi bir bir kaybettirilecekler.,

24 günden bu yana DBP rnak il yöneticisi Hurit Külterden haber alnamyor. Devletin Cizre, Silopi ve dier yasakl yerlerde zaten infazlar yaptn biliyoruz. Söz konusu yerlerde sa yakaland halde infaz edilen çok sayda Kürt yurtseveri ve genci var. Bunlarn birçou da PKK kadrosu falan deil. Bu çok iyi biliniyor. çou üniversite örencisi ve bunlar Cizrede bodrumlarda yakld.,

imdi rnakta da sa olarak gözaltna alndna dair çok ciddi bilgilerin olduu Hurit Külter ile ilgili devletin bugüne kadar inkarc bir tutum ortaya koymas, gözda ve infaz politikalarnn bir devamdr.,

Yani direnie katlmay, AKP faizmine kar direnmeyi düünen Kürt gençlerine bir mesaj verilmek isteniyor; Banza bunlar getiririz ve hiçbir ey yapamazsnz, hiç kimse size sahip çkamaz mesaj verilmek isteniyor.

- Tanrkulu ve Balukenin ifadeleri de suç duyurusunda yer ald

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, Hurit Külterin kaybolduu iddia edilen tarihten sonra yapt açklamada, Sadece bir siyasetçi olarak deil, bir insan haklar savunucusu olarak da Külterin akbetini sormak benim açmdan ahlaki bir sorumluluktu. Ancak hükümetten, Külterin gözaltna alnp alnmad dahil hiçbir bilgi alamadk. Külter sviçrede deil, saysz faili meçhul cinayetin yaand Türkiyede kaybolmutu. Ailesinin de insan haklar savunucularnn da tedirgin olmas son derece doald. Üstelik de sokaa çkma yasann uyguland rnakta kaybolmutu Külter. ifadelerini kullanmt.

Tanrkulu, sosyal medya hesab üzerinden yapt bir paylamda ise Külter 27 Mays tarihinde kaybolduunda rnaktaki sokaa çkma yasa balayal (14 Mart) 3 ay olmutu. Bölgede yaanan hak ihlalleri, yargsz infazlar, gözaltnda ikence vakalar göz önüne alndnda, insan haklar savunucularnn ve siyasetçilerin Külterin kayboluunu sorgulamalar kadar doal bir refleks olamaz. mesajna yer vermiti.

Suç duyurusunda HDP Grup Bakanvekili dris Balukenin, Külterin ortaya çkmasnn ardndan yapt açklamada kulland Hurit Külter yürütmü olduumuz kampanyalarn neticesinde sa kurtulmutur. 13 gün boyunca orada bir çete yaplanmas tarafndan resmi kaytlara geçmeyecek ekilde gözaltna alnm, ar ikencelere maruz kalmtr. Hurit Külter yürütülen kampanyalar neticesinde infaz edilememitir. ifadelerinin de Külterle ilgili iddialarn mizansen olduunu ortaya koyduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git