Kültür Irkına Dönüştürmek

Vali Güzeloğlu, “Bu çok büyük bir başarı. Bizim hedefimiz Diyarbakır’daki özellikle büyükbaş hayvan varlığını en kısa süre içerisinde kültür ırkına dönüştürmek” dedi.

Haberler 16.11.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Tarm ve hayvanclkta ihtisas Organize Bölgesinin bir ilk olduunu belirterek, devlet olarak üreticinin yannda olduklarn söyledi. Güzelolu, Hedefimiz Diyarbakrdaki özellikle büyükba hayvan varln en ksa süre içerisinde kültür rkna dönütürmek dedi.

BES ORGANZE SANAY BÖLGES

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Türkiyede bir ilk olan Diyarbakr Tarma Dayal Besi Organize Sanayi Bölgesindeki üreticilerle bir araya geldi. Ziyaret esnasnda Vali Güzeloluna TDOSB ve Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, TDOSB Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Resül Gündoan, TDOSB Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Pekkolay, Et ve Balk Kurumu Müdürü Hamdullah Güven, Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurulu (TKDK) l Koordinatörü Hikmet Güne ve TDOSB yatrmclar katld.

Türkiyede bir ilk olan ve Türkiyenin tarm ve hayvanclk varlna katk salayan tarma dayal besi organize sanayi bölgesinde açklamalarda bulunan Güzelolu, bu OSBlerde sadece hayvan yetitiricilii deil ayn zamanda yemden hayvan salna kadar bu alan içerisinde bütün ihtiyaçlarn karlayacak bir organize alt yapy salamak hedefiyle kurulduunu söyledi.

BÖLGEYE STHDAM YARATACAK

OSB hakknda bilgilendirmelerde bulunan Vali Güzelolu, Yüzde 60 Ticaret Borsamzn, yüzde 20si sanayi odamzn, yüzde 20si ise esnaf odamzn ortaklyla kuruldu. Sivil ve reel kesimin sahiplendii, bizim de devlet olarak kredilerle, gerek hibe gerekse de kredi destekleriyle saladmz çok güzel bir model. Diyarbakr Türk tarmnda ve hayvanclnda her gelecek gün daha iddial bir düzeye geliyor. ifadelerini kulland.

STRATEJK ÖNEM VARDIR

Güzelolu, Tarm ve Hayvanclk sektörünün stratejik bir sektör olduunu ifade ederek, Türkiyenin tarmsal üretim alt yapsnda ve hayvan varlnda Diyarbakr en önemli merkezlerden biri. 2018 sonu için hedeflediimiz Silvan Projesinin tamamland zaman bitkisel ve hayvansal üretimde 300 bin kiiye istihdam salayacak bir bereketi zenginlii ve refah Diyarbakra tayacaktr. Bu nedenle Diyarbakr ülkemizin ötesinde dünya için bitkisel ve hayvansal üretim merkezi olacaktr. Bizler imdiden bunun çalmasn yapyoruz. Devlet olarak üreticilerimizin her zaman yanndayz. Türkiyede bir ilk ve model olan bu projemizde hedefimizin burann snrlaryla ve iletme saysyla snrl olmadn da söylüyorum. Gelen ve gelecek olanlar için talepler dorultusunda bu alan büyüklüümüzü daha öteye tayp daha büyük veya ikinci bir organize sanayi bölgemizi de kurabiliriz. Bu balamda emei geçen herkese teekkür ediyorum diye konutu.

KÜLTÜR IRKI OLUTURMAK

Diyarbakrn Türk tarmnda ve hayvanclnda her gelecek gün daha iddial bir düzeye geldiine dikkat çeken Güzelolu, 2002den 2017ye kadar baktmzda büyükba hayvan varlmz yüzde 72 arttran bir büyük ehiriz. Bu çok büyük bir sçrama, dönüüm ve baar. Bunun alt balnda da bu artn en büyük pay kültür rk olarak art. Bizim hedefimiz Diyarbakrdaki özellikle büyükba hayvan varlnda en ksa süre içerisinde bütün hayvan varlmz kültür rkna dönütürmek, verimi ve buna bal geliri en yüksek düzeye çkartmak. Buradaki alt yap tamamlanm durumda. Birçok parselde inaat çalmalarmz devam ediyor. En ksa sürede içerisinde onlar da tamamlanacak ve tüm bu alandaki iletmelerimiz bittiinde 15 bine yakn büyükba hayvan varl burada kültür olarak besi olarak var olacak. Bu Diyarbakr ve bölge hayvancl açsndan da bir katk ve katma deer üretecek. Buradaki iletmelerden ve iletmeye bal çalacak dier yerlerden yüksek bir gelir ve üretim bekliyoruz. Yeni dönemde bakanlmzn gerek bakanlk olarak gerekse krsal kalknmay destekleme birimi üzerinde hibe ve destekleri devam edecek. 400 milyon liray akn dorudan bizim Diyarbakr çiftçimize aktardmz bir hibe desteimiz var. 170 milyon civarnda da bir kredi desteimiz var. kisini topladmz zaman yaklak 600 milyon TLyi bulan bir sermayeyle üreticimizin emeini buluturan çok büyük bir katkmz var. Devlet olarak üreticimizin yannda olduumuzu belirtmek istiyorum ifadelerinde bulundu.

YEL, BN K FAYDALANACAK

Ziyarette Vali Güzeloluna bilgi veren TDOSB ve Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil Organize Hayvanclk Bölgesinde 36 iletmenin 6 bin 140 büyükba hayvan kapasiteli olduunu ve uan mevcut durumda 4 bin 820 büyükba besi hayvan bulduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Kasm ay itibaryla bin 860 büyükba besi hayvan ilave olarak iletmelerimize gelecek olup toplam büyük ba besi hayvan kapasitesi 14 bin 350. letmeler tamamlandnda gerek çiftliklerde ve gerek sanayi alannda yaklak 600 kiinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Dolayl olarak da toplamda yem sanayi, mühendislik hizmetleri ve genel salk hizmetleri ile beraber toplamda bin kii faydalanacak.

Konumalarn ardndan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu ve beraberindekiler 12 milyon TLlik besi yatrm ve 15 milyon TLlik kombine tesisinin yatrmnn yapld Et Entegre ve Besi Tesisinde incelemelerde bulundu.

Ana Sayfaya Git