Kurallara uyulmuyor

Türkiye'de Coronavirus'le mücadelede yeni normalleşme süreci devam ederken Diyarbakır'da oluşan rehavet, yeni vakaların artışına neden oluyor. Son bir haftada en fazla vaka artışı görülen ve ülkede ilk 7 il içerisinde yer alan Diyarbakır'da vatandaşların büyük çoğunluğu maske takarken, maskesini uygun şekilde takmayan ve kurallara uymayan az sayıda kişi de göze çarpıyor.

Haberler 10.07.2020 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi hastanesi olarak belirlenen Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekim Yardmcs Uz. Dr. Yenal Karakoç, vatandalarn Salk Bakanlnn tavsiyelerine uymalar, sosyal mesafeyi korumalar ve hijyen kurallar konusunda hassasiyeti elden brakmamalarnn salgnn kontrolü açsndan büyük önem tadna dikkat çekti.

Diyarbakrllarn kstlamalarda Covid-19 sürecinde iyi bir baar sergilediini vurgulayan Karakoç, Diyarbakrda kstlamann ilk balangç dönemlerinde vatandalar, çok ciddi bir ekilde kurallara uyuyordu. nsanlarmz toplu bulunmamaya, sosyal mesafeye ve maske takmaya özen gösteriyordu. Ramazan aynn son haftas ve bayramda vatandalarmzn biraz daha rehavete kapldn gördük. Vakalarn en büyük artnn sebepleri bundan kaynaklanyordu. nsanlarmzn toplu bulunmas, sosyal mesafeyi korumamas ve maske takmamaya balamasyla virüs yaylmasn artrd. dedi.

KURALLARA UYARSAK SALGIN HASTALII ATLATACAIZ

Karakoç, Salk Bakanmz Fahrettin Kocann belirttii gibi virüsün yaylma hz çok hzl bir ekilde artyor. Bir ortamda bir kiinin enfekte olmas, 8-15 kiilik grubu enfekte edebilecek güce sahiptir. Bundan dolay herkesin hem kendini enfekte bir bireymi gibi kabul etmesi hem de karsnda enfekte bir birey varm gibi hareket etmesi gerekiyor. Bu sebeple herkesin maske takmas, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmesi gerekiyor. Eer biz bunlara dikkat edersek el birliiyle bu salgn hastal atlatacaz. ifadelerini kulland.

COVD-19UN BULUNAN EN BÜYÜK TEDAVS SOSYAL MESAFE, HJYEN VE DORU MASKE KULLANIMIDIR

Covid-19un en önemli tedavi yönteminin sosyal mesafe, hijyen ve maske olduuna dikkat çeken Karakoç, belirtilen kurallara uyulmas durumunda Covid-19 salgnnn atlatlacan söyledi.

Karakoç, Hem tüm dünya hem ülkemiz a, ilaç ve tedavi çalmalar konusunda aamalar kat etmeye çalyor. Covid-19 ile ilgili henüz bulunmu bir ilaç tedavisi veya net bir a tedavisi yoktur ama en büyük tedavi yöntemi sosyal mesafe, hijyen ve doru maske kullanmdr. Bunlara dikkat edersek ve doru bir ekilde uyarsak biz bunun baarsn elde ederiz. diye konutu.

Vatandalarn maskelerini bileklerine ve dirseklerine takp gezmeleri çok yanl bir durumdur

Maske takmann nasl olmas gerektiini açklayan Karakoç, Maske takldnda burun ve azn maskenin içerisinde olmas gerekiyor. Maske takldnda burnun açkta kalmamas lazm ve maskenin çene altna gelmemesi gerekiyor. Toplumda gördüümüz en büyük yanllardan bir tanesi vatandalarn maskeleri el bileklerine, dirseklerine veya baka yerlere takp gezmeleridir. Covid-19un bula yolu solunum yolu olduu için az ve burun boluunun kapatlmas gerekiyor. eklinde konutu.

BEZ MASKENN VRÜSÜ KORUYUCU ÖZELL YÜZDE 10 CVARINDADIR

Doru maskenin doru bir ekilde kullanlmas gerektiini vurgulayan Karakoç, nsanlarmz bez maske ve baka çeit maskeleri kullanyor. Bir bez maskenin virüsü koruyucu özellii yüzde 10 civarndadr ve bu da yüzde 90 bulatrma riski var demektir. Bez maske yerine cerrahi maske taklmas gerekiyor ve maskenin d tarafna dokunulmamas gerekiyor. çünkü maske takmann amac dardan gelecek olan enfekte virüs partiküllerini darda tutmaktr. Bu da virüsün bulamasn engelliyor. El ile maskenin d tarafna temas olduunda bulatrmaya sebep oluyor. Bunun için sürekli el hijyenine dikkat edilsin ve maskeye dardan temas edilmesin. Toplumdan ricamz belirtilen kurallara uymalardr çünkü ailemize ve sevdiklerimize zarar vermememiz gerekiyor. dedi.

TOPLUMDAK HER BREY KURALLARA DKKAT EDERSE KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT PROJEMZ BAARIYLA SONUçLANACAKTIR

Normallemenin ardndan bölgede artan vakalar deerlendiren Karakoç, vakalarn çoalmasnn en büyük sebebinin kurallara uyulmamas olduunu vurgulad.

Karakoç, Normalleme süreci aama aama yaplyor. Bunlar; kstlama süreçlerinin kalk, kontrollü sosyal hayatn balamasdr. Biz sürekli vatandalara; kontrollü sosyal hayata geçmenin Covid-19 salgnnn bittii anlamna gelmediini söylüyoruz. Kontrollü sosyal hayatta maske kullanm, sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmesi gerekiyor. Toplumdaki her birey kurallara dikkat ederse kontrollü sosyal hayat projemiz baaryla sonuçlanacaktr ve Coronavirusten de kurtulmu olacaz. Diyarbakrda vakalarn artmasnn en büyük sebebi kurallara uyulmamasdr. ifadelerini kulland.

COVD-19 SICAKTAN DOLAYI KESNLKLE HIZINI VE ÖLDÜRÜCÜLÜÜNÜ KAYBETMED

Covid-19un scak havalarda etkisini azaltt tezinin yanl bir tez olduunu belirten Karakoç, Havalarn scak olmas virüsün yaylmasn engelliyor veya virüsün öldürücü gücünü zayflatyor. tezine inanmyoruz. Güneydou Anadolu Bölgesi ve bu bölgede bulunan Diyarbakr ilimiz scak bir yerdir. Scaklk 40-42 derecedir. Eer bu tez doruysa vaka saylarmz neden artyor? Vatandalar scak ortamlardan kaçp serin yerlere gidiyor. Covid-19 scaktan dolay kesinlikle hzn ve öldürücülüünü kaybetmedi. Kaybetmedii için de bizim vaka saymz artyor. Biz toplumuzdaki her bireyi korumak için mücadele ediyoruz. Toplumdaki her bireyinde bu koruma mücadelesinden destek bekliyoruz. eklinde konutu.

HASTALAR TABURCU OLDUKTAN SONRA 14 GÜN BOYUNCA EVDE ZOLASYONU TAMAMLAMALI

Hastanede tedavisi tamamlanan hastalarn göstermesi gereken hassasiyetlere de deinen Karakoç unlar söyledi:

Eve gönderdiimiz her hasta için biz unu söylüyoruz: Evet, tedavi süreciniz tamamland. Ancak, hastanede yattnz süreçten bamsz olarak 14 gün boyunca evde izolasyon sürecini de tamamlamanz gerekiyor. Bu önemli bir alg. çünkü insanlarmz, 10 gün hastanede yattm, 4 gün de izolasyonda kalacam veya 5 gün kaldm 9 gün daha kalsam tamamdr eklinde düünebiliyor. Biz, sizi taburcu ettikten sonra en az 14 gün evde izolasyon sürecinizi tamamlamak zorundasnz. Bu 14 günlük evde izolasyon sürecinde, özellikle evdeki dier bireylerle temas etmemeye dikkat etmesi gerekiyor. Yine enfekte bir hasta, bulatrcl sürüyormu gibi maskesini takmak zorundadr. El hijyenine dikkat etmek ve ev içerisinde de karantina alan oluturmak zorundadr. Bu en önemli basamamz. çünkü her bireyi korumak zorundayz. Hasta olan kii de bunu yapmak zorundadr.

COVD-19 SÜRECNDE SIVI TÜKETMNN FAZLA OLMASINI ÖNERYORUZ

Beslenme konusunda baz hatrlatmalarda bulunan Karakoç, Özelikle Diyarbakr ve ülke geneli artk yaz aylarnda olmamz dolaysyla scaklklar artm durumda. Covid-19 sürecinde sv tüketiminin fazla olmasn öneriyoruz. Yaz aylarnda terleme ile birlikte sv kayb da arttndan dolay sv miktarn artralm. Özelikle meyve tüketimi ve proteinli gdalarn tüketimine önem verelim. Gda ve alacamz her takviye baklk sistemini güçlendirecektir. diye konutu.

Karakoç, Neticede Covid-19 baklk sistemimizi etkileyen bir hastalktr. Baklk sisteminin etkilenmemesi ve güçlendirilmesi için baklk sistemini güçlendirecek tüm takviyeleri alalm. Yal veya kronik hastalarmzn sv tüketimini özelikle ayarlayalm. dedi.

K, TOPLUMDAK HER BREY VE KENDSN ENFEKTEYM GB KABUL ETMELDR

Kiilerin günlük yaant veya sosyal ortamlarda dikkat etmesi gereken hususlarn da altn çizen Karakoç, Bir önemli dier nokta da i, ev veya mahalle ortamnzda herhangi bir pozitif tan konulmu kii çkabilir. Bunlarla temasta olabilirsiniz. Kii, toplumdaki her bireyi ve kendisini enfekteymi gibi kabul edip maskesini takar ve mesafesini korursa salgnn yaylmasn hzlca engellemi olacaz. Bu konuda kiinin, her temasn da kendisini pozitif kabul ederek hareket ettii gibi ayn ekilde koruma altna da almas gerekir. ifadelerini kulland.

Covid-19la en büyük mücadelenin alnan tedbirlerden geçtiini söyleyen Karakoç, Covid-19 tedavisi aslnda çok basit. Biz aslnda ilaç, a tedavisi ve farkl yöntemlerin kullanlmasndan ne kadar bahsedersek, dünya ne kadar bununla urarsa uras Covid-19la ilgili en büyük tedavimiz maske ve sosyal mesafeye uymaktan geçer. Tüm kalabalk ortamlarda buna dikkat etmemiz yeterlidir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git