Kürdistani İttifak’tan iktidara: Diyalog yollarını tıkamayın

Kürdistan İttifak Çalışması'nda yer alan parti ve örgütlerin temsilciler, Kobani olayları soruşturması kapsamında HDP'li siyasetçilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Diyalog yollarını tıkamayın" çağrısı yaptı.

Haberler 28.09.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürdistani ttifak çalmasnda yer alan parti ve örgütler, 2014 ylndaki Koban eylemlerin ilikin sükrdürülen soruturma kapsamnda, Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) yönetici, eski milletvekili ve üyelerinin gözaltna alnmasna ilikin basn toplants düzenledi.

Güneydou Gazeteciler Cemiyetinde yaplan toplantya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) E Genel Bakanlar Saliha Aydeniz ve Keskin Bayndr, HDP milletvekilleri mam Taçer ve Nusrettin Maçin, Kürdistan Kömünist Partisi (KKP) Genel Bakan Sinan çiftyürek, Özgürlük ve nsan Partisi (PA) Genel Bakan Yardmcs Ahmet Kaya, Devrimci Demokrat Kürt Dernei Sözcüsü (DDKD) Abdulhey Okumu, KDP-T ve KDP Bakur temsilcileri katld.

Ortak açklamann Türkçesi KKP Genel Bakan Sinan çiftyürek, Kürtçesi ise PA Genel Bakan Yardmcs Ahmet Kaya tarafndan okundu.

100 YILLIK TUTUM DEVAM EDYOR

Gözalt operasyonlarn hukuki normlardan ve demokrasiden uzak operasyonlar eklinde nitelendiren çiftyürek, Türkiyede resmi siyasi akl ve yönetim algs gün geçtikçe demokrasiden, insan haklar ve özgürlüklerinden, hukuka ballktan uzaklamaktadr. Tekçi siyasi yönetim mantalitesi Türkiyede muhalif taraflara özellikle de Kürtlere kar uygulanan zulüm ve zorbaln boyutu gün be gün artmakta ve çok üst boyutlara ulamaktadr dedi. çiftyürek, mevcut politikalarn ülkedeki tek partili rejim günlerini hatrlattna dikkati çekerek, 100 yl geçmesine ramen halen benzer tutumun devam ettiinin altn çizdi.

ULUSAL DUYGU ÖN PLANA çIKIYOR

Sürdürülen politikalarla toplum içerisindeki kartlk halinin ve dümanln derinletirmek istendiini kaydeden çiftyürek, Bu siyasi mantalitenin sahipleri kendi varoluunu ve kalclklarn/devamlln kartlklar üzerine, taraflarn birbirlerine dümanlk beslemesi ve kaosun çkarlmas üzerine kurmulardr. Fakat Türkiye kamuoyunda demokrat kesim ve Kürtlerin ekseriyeti artk uyanmtr, neyin doru olduunu bilmekte, görmekte ve hemen ilk frsatta buna uygun hareket/tutum sergileyeceklerdir. Kürdistann dört bir yanndaki Kürtlerin doal ve yerinde haklarna kavuacaklar üphe götürmezdir. Tüm dünyann bildii üzere tarih de ahittir ki Kürtler tarihlerinde hiçbir zaman baka milletlere/halklara dümanlk beslememi, beslemezler de. Kürt halknn ulusal duygu ve düünceleri böylesi önemli süreçlerde her zamankinden daha çok ön plana çkmaktadr. imdi de böylesi bir süreçten geçmekteyiz eklinde konutu.

çÖZÜM VE çARI

çiftyürek, Türkiyedeki savc, hakimler ve hükümetin, yanl tutumlarndan geri adm atmalarn ümit ettiklerini belirtti. Ülkedeki tüm yetkililere çarda bulunan çiftyürek, Demokrasiden uzaklamayn ve diyalog yollarn tkamayn, müzakereye dönü yollarn açk brakn ve yönünüz daha çok barçl ve sivil çözüm yollarna dönük olsun. Toplumsal, siyasi ve etnik davalar ile anlamazlklar bask ve iddet uygulayarak, terörize ederek çözülemez. Yüz yllk deneyim ve yaanm olaylar bunu açkça göstermektedir. Uluslararas hukuk normlarnn izlenmesini ve sivil barçl çözüm yollarna geri dönülmesini tüm taraflardan istemekteyiz çars yapt.

Ana Sayfaya Git