Kurkut Davası İlginç Gelişme!

Savcı'nın tutuklama istediği Kemal Kurkut davası sanığı polis ilginç bir iddiada bulunarak; "Diğer polisler boş kovanları toplamış" diyerek, TEM'i suçladı.

Haberler 15.12.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Malatyadan nevruz kutlamalarna katlmak için geçen 21 Martta Diyarbakra gelen ve elinde bçakla kutlamalarn yapld alana girmek istedii iddia edilen üniversite örencisi Kemal Kurkutun, polis tarafndan vurularak öldürülmesiyle ilgili davaya baland. Duruma nedeniyle Diyarbakr Adliyesi ve davann görüldüü 7nci Ar Ceza Mahkemesi salonunda geni güvenlik önlemleri alnd. Davann tutuksuz san olan ve halen görevde bulunan polis memuru Y.., duruma salonuna tutuklu sanklarn getirildii nezarethane kapsndan alnd. Durumaya, Diyarbakr Barosu Bakan Ahmet Özmenin de aralarnda bulunduu çok sayda avukat katlrken, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan ve Aye Acar Baaran ile çok sayda kii de yarglamay izledi. Durumann banda salona çok sayda avukat gelince, mahkeme bakan, madur tarafn 3 avukat belirlemesini istedi. Avukatlarn bu talebi kabul etmemesi üzerine salonda ksa süreli tartma yaand. Müzakere sonucunda dier avukatlar da durumaya kabul edildi. Sank Y..nin savunmas srasnda kötüleen Kemal Kurkutun annesi Sevcan Kurkut ise avukatlarn talebi üzerine darya çkarld.

SIRTINDA çANTA YOKTU

Cumhuriyet savcsnn iddianameyi okumasnn ardndan savunmas alnan sank Y.. olaydan önce telsiz hareketlilii olduunu belirterek, Üst ksm çplak, elinde bçak olan bir kiinin bize doru geldiini fark ettik. Karmza geçerek Gelin lan sizi öldüreceim, patlacam dedi. Hakan ve Ünal isimli polisler silahlarn çekerek Dur yaklama kal orada ikaznda bulundu. ahs ikazlara aldr etmeden bça kendine doru tuttu. ahsn eylem yapma ihtimali ile hazr halde beklemeye baladm. O srada havaya ikaz at yapld. kaz atlarna aldr etmeden bça savurarak görevli olduumuz barikat at. Silahm çkarp ayaklarna 2 el ate ettim. Ben ate etmeden önce ate balamt. TEM görevlileri havaya ate ediyordu. Birkaç saniye sonra ahsn yaralandn fark ettim. Eylem olabilme ihtimaline karn ahsn kontrolü yapld. Sonra ambulansla hastahaneye kaldrld. Bça savurarak barikat amaya çalyordu. Bça savurduunda aramzda 3-4 metre vard. Önünden çekilmek zorunda kaldk. Olaylar 10-15 saniye içinde geliti. Rastgele ate etmemek için bilekten hedef alarak, ayana doru durdurma amac ile ate ettim. Olay esnasnda çok youn at vard. ahsn srtnda çanta görmedim. Bizden önce atm dedi.

3 AY AçIKTA KALDIM, MD GÖREVMN BAINDAYIM

çapraz sorgusu srasnda, olay yerinde toplumsal müdahale araçlarnn olmadn belirten sank Y.., unlar kaydetti:

Sarf ettii sözler ve kulland bçak nedeniyle silah kullanma ihtiyac dodu. Bçak olmasayd silah kullanmadan etkisiz hale getirebilirdik, ancak bçaklyd. ahs bçakla arkasn kontrol ederek hareket ediyordu. O an eylem içerisinde olduunu düündük. Bu nedenle durdurma ihtiyac hissettik. Cepleri ikindi. El bombas veya patlayc çkarabileceini düündüümüzden fiziki müdahale pozisyonu alamadk. 20-30 metre mesafede TOMA araçlar vard. Ancak kontaklar kapalyd. ahs düürebilmek için ate ettim. 3 ay açkta kaldm, ancak u an görevimdeyim. Olay srasnda 50-60 el ate edildi. Samdan solumdan ate geliyordu. En az 10 polis memuru ate etti. Olay yerindeki bo kovanlar toplamadk. Kimin topladn bilmiyorum. Ama görüntülerde polislerin bo kovanlar toplad görülüyor. Olay yerinin muhafazasn salamak ve ilk yardm yapmak görevlerimiz arasndadr. Delillerin karartlmasn engellemek görevim kapsamndadr. Ben suçu engelleyip görev yerime geçtim. Öldürmek için ate etmedim. Silah darda en az 10 polis vard. Dier polisler bo kovanlar toplam. Ben delilleri karartmadm.

SANIK AVUKATI: TEM UBE DELLLER KARARTMITIR

Sank avukat Ahmet Frat ise hakknda takipsizlik karar verilen bir polisin Terörle Mücadele ubesinde (TEM) çaltn, soruturmann da bu ubece yapldn belirterek, ki ayr raporda çelikiler var. Müvekkilim günah keçisi seçilmitir. Delillerin karartldn düünüyorum. TEM ubesi kendi alannda delilleri karartmtr. Müvekkilin suçlanmaya çalldn düünmekteyiz. Soruturmay TEM ubesi deil, Cinayet Bürosunun yapmas gerekirdi. lk gelen teknik raporda müvekkilin silahndan çkmad açktr diye konutu.

KARDEMN OLAYA KARITIINI SÖYLEYP çAIRDILAR

Kemal Kurkutun aabeyi Ferhat Kurkut da delillerin karartlmaya çalldn belirterek, öyle dedi:

Olay günü beni arayarak kardeimin bir olaya kartn söyleyip çardlar. 10-15 dakika sonra tekrar arayp gelmeme gerek olmadn söylediler. 1 saat sonra Kemali aradm, ancak ulaamadm. Bir süre sonra emniyeti aradm. Gözaltna alndna ve vurulduuna dair bilgi vermediler. Sonra Diyarbakra gelerek emniyete gittim. Orada kardeimin vurulduunu söylediler.

OLAYDAN SONRA EVM BASILDI

Kemal Kurkutun öldürüldüü ann fotoraflarn çeken ve durumada tank olarak dinlenen gazeteci Abdurrahman Gök ise ifadesinde unlar söyledi:

Kemal Kurkutun vurulduu yerde üst aramas yaplmyordu. Bir anda silah sesi duydum. Üst üste 26 fotoraf çektim. Daha sonra bir polis tarafndan uzaklatrldm. Makineme el konulma ihtimali üzerine hafza kartn arka cebime sakladm. Polis amirleri beni çarmt. Yanlarna gittiimde fotoraflarn bulunduu hafza kartn istediler. Ben fotoraf çekmediimi, olay nedeniyle hzlca deklanöre bastm, ancak makinemde kart olmadn söyledim. Bir uzman çardlar, ona da kart olmadn söyledim. Sonra çantam aradlar. Yedek kartlarm kontrol edip, fotoraf olmadn gördüler. Havaya ate eden birçok polis vard. Bir polisin Ate etme diye bardn duydum. Olaydan sonra 20 Nisan günü evim basld. Evimde arama yaplm ve elektronik eyalar aranm.

SAVCI TUTUKLANMASINI STED

Daha sonra konuan Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen ile avukatlar Reyhan Yalçnda Baydemir ve Mehmet Emin Aktar, sank hakknda kuvvetli suç üphesinin mevcut olduunu, dava ile ilgili delillerin karartlmaya çalldn belirterek, polis memuru Y..nin tutuklanmasn istedi. Görüünü açklayan Cumhuriyet savcs da kuvvetli suç üphesi olutuunu belirterek, sann tutuklanmasn talep etti.

Ara kararn açklayan mahkeme heyeti, stanbul Adli Tp Kurumundan dosyaya ilikin rapor aldrlmasna hükmetti. Sann tutuklanmasna ilikin talepleri sann delillere etki etme ihtimalinin bulunmad gerekçesiyle reddeden mahkeme, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git