Kurkut davası kararı bozuldu

İstinaf mahkemesi, 2017 Diyarbakır Nevruz'unda dur ihtarına uymadığı iddiasıyla polisin açtığı ateş sonucu öldürülen Kemal Kurkut'un ailesine 256 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesi kararını bozdu.

Haberler 13.01.2022 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2017 ylnda gerçekleen Nevruz kutlamalar srasnda polis kontrolundan kaçarken açlan ate sonucu hayatn kaybeden üniversite örencisi Kemal Kurkutun ailesinin, hizmet kusuru gerekçesiyle çileri Bakanl hakknda açt davada verilen 256 bin TL maddi ve manevi tazminat karar bozuldu.

Gaziantep Bölge dare Mahkemesi 3üncü dari Dava Dairesi, Diyarbakr 3üncü dare Mahkemesinin idareyi sorumlu ve kusurlu bularak verdii tazminat kararn, saldrgan bir eylemci olduunu ve öldürülmesinde polisin silah kullanma koullarnn olutuunu iddia ederek ailenin aleyhine bozdu.

stinaf Mahkemesi kararna, Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesinin polis Yakup enocak hakknda verdii beraat karar ile hükmün kesinlemesi sonras olay yerinde bulunan tüm polisler hakknda yeniden soruturma balatlmas kararn gerekçe gösterdi. stinaf Mahkemesinin kararyla, Kurkut davasnda yarglanan Yakup enocak ile soruturma aamasnda üpheli olarak ifadesi alnan polis Onur Metenin de Diyarbakr l Polis Disiplin Kurulu tarafndan meslekten çkarld ortaya çkt. Kararda, Diyarbakr l Polis Disiplin Kurulunun 25 Ocak 2019da 2 polisi meslekten çkard ve yaplan itirazlar üzerine Diyarbakr 2nci dare Mahkemesinin meslekten çkarma kararn iptal ettii belirtildi. stinaf Mahkemesi, bu durumu da kararna gerekçe gösterdi.

stinaf, Kurkutun öldürülmesinin yasal snrlar içinde kaldn belirterek, bunu da 2559 sayl Polis Vazife Salahiyetleri Kanunu ile çileri Bakanl tarafndan 19 Mart 2017de il emniyet müdürlüklerine gönderilen ve koullarn olumas durumunda tereddütsüz silah kullanma yetkisi veren genelgesine dayandrd. stinaf, genelgede yer alan Zor ve silah kullanma yetkisi kanunlarda açk bir ekilde belirtilmitir. Gerekmedii ve artlar olumad müddetçe hiçbir ekilde silah kullanlmayacak, artlar olutuunda usulüne uygun silah kullanmakta tereddüt edilmeyecek, ancak personelimiz hedef göstermeksizin ve kargaa çkartabilecek ekilde havaya ate etmeyecektir eklinde bakanl savundu.

GÜVENLK HZMETNDE KUSUR BULUNMADI DDASI

stinaf, Olayn olu ekli dikkate alndnda, davaclar yaknnn Nevruz alannda eylem yapmak için Nevruz alanna yakn yerde bulunan kasaptan uzun bir bçak temin ettii () ifadeleriyle Kurkutun saldrgan bir eylemci olduunu iddia etti. stinaf, polislerin Kurkutu ikaz ettikleri yönündeki beyanlarn doru kabul ederek, unlar belirtti: Tüm ikazlara uymayan davaclar yaknna yönelik güvenlik görevlilerinin silah kullanma yetkisinin olutuu, davaclar yaknna hedef alnmadan ikaz niteliindeki açlan ate sonucu yerden seken merminin isabet etmesi sonucu vefat eden davacnn tüm bu süreçteki saldrgan eyleminin (ve ayrca yaral olmasna ramen saldrgan tutumuna devam eden eyleminin) oluan zarar ile idarenin sunduu güvenlik hizmeti arasndaki illiyet ban kestii, idareye yüklenebilecek hizmet kusurunun bulunmad sonuç ve kanaatine varlmaktadr.

stinaf, olayda idarenin güvenlik hizmetinde kusuru bulunmadn, Diyarbakr 3üncü dare Mahkemesinin verdii tazminat kararnn hukuka aykr olduunu ve tazminat talebinin reddine karar verdi.

SLAH KULLANMAYI MERU BULACAK BR TESPT YOK

Karar deerlendiren Kurkut ailesinin avukat Serdar çelebi, Diyarbakr Valiliinin olayn ardndan yapt canl bomba açklamasn anmsatt. lk günden bu yana olayn üstünün örtülmek istediine iaret eden çelebi, stinaf Mahkemesinin verdii karar, Tabiri caizse Kemal Kurkutun bunu hak ettiini söyleyip, davay tümden reddetti eklinde yorumlad.

Ana Sayfaya Git