Kurkut yasal çerçevede vuruldu

İstinaf kararı: Kemal Kurkut yasal çerçevede vuruldu

Haberler 14.03.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesi, Kemal Kurkut cinayetinde sank polise herhangi bir suç yüklenemeyeceini belirterek, olayn yasal çerçevede yaandna hükmetti.

Üniversite örencisi 23 yandaki Kemal Kurkutun, 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakrdaki Newroz kutlamasna katlmak isterken miting alannn giriinde dür ihtarna uymad için polisin açt ate sonucu öldürülmesine ilikin Kurkut ailesinin yargya yapt bavurularda tazminat davasndan sonra ceza davas da, olayn yasal çercevede ilendiine karar verildi.

TAZMNAT DAVASI RED

Kurkut ailesinin, tazminat talebiyle çileri Bakanl aleyhine açt davann yerel mahkemece geri çevrilmesi üzerine itiraz edilen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. dari Dava Dairesi, Ocak aynda ald kararda, Kemal Kurkutu saldrgan eylemci olarak deerlendirdi. Mahkeme, olayn yasal snrlar içinde ilendiine hükmederek, tazminat ödenmesine yer olmadna karar verdi.

Benzer bir kararda bu kez Kurkutun ölümüne neden olan kurunun silahndan çkt iddia edilen polis Yakup enocakn yargland dava dosyasnda çkt.

BOZMA GEREKçES

Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesinin polis enocak hakknda verdii beraat kararna kar taraflarn yapt itiraz inceleyen Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Kurkutun vurulmasnn yasal snrlar içinde olup olmadn tartmaya açt. 1. Ceza Dairesi, yarglamay yapan yerel mahkemenin sank polis hakknda verdii beraat kararn bunun üzerine kurmamasn esasa yönelik bir eksiklik olarak kabul edip, karar bozdu.

YAAM HAKKI

stinaf Mahkemesi, kararnda Anayasann yaam hakkn düzenleyen 17nci maddesinde belirtilen zorunlu durumlarda meydana gelen ölme ve öldürme fillerinin yaam hakknn ihlali saylmayacan savundu. Karara gerekçe olarak Türkiyenin taraf olduu Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) yaam hakkn düzenlemeye 2/b maddesine iaret eden mahkeme, söz konusu maddede istisnai hali oluturan Bir kimsenin usulüne uygun olarak yakalanmasn gerçekletirme veya usulüne uygun olarak tutulu bulunan bir kiinin kaçmasn önleme nedeniyle meydana gelen ölümde yaam hakk ihlalinden bahsedilemeyecei hükmüne atfta bulundu.

YASAL çERCEVE

Türk Ceza Kanununun (TCK) 24üncü maddesinin 1 fkrasndaki Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez ile 2559 Sayl Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Kanununun (PSVK) 16nc maddesinde, polisin kademli olarak zor ve silah kullanma yetkisi veren durumlara iaret eden mahkeme, Kurkutun vurulmasnn belirtilen yasal çerçevede kaldn savundu.

SUç HUKUKA AYKIRI!

lk derece mahkemenin, sank polise dair beraat kararn Adli Tp Kurumu ve Ulusal Kriminal Büronun Kurkutun yerden seken mermi ile hayatn kaybettii yönündeki raporlar dorultusunda karar veren stinaf mahkemesi, Polis Yakup enocaka yüklenen suçun hukuka aykr olduuna hükmetti.

Mahkeme, hukuka aykr yüklenen suçun balayc emrin yerine getirilmesi suretiyle ilenmesi nedeniyle ceza verilmesine yer olmayaca kararnn verilmesi gerektii sonucuna vard.

KARAR OY BRLYLE ALINDI

Yüklenen suçun sank tarafndan ilendiinin sabit olmamas nedeniyle, verilen beraat kararnn eksik gerekçe ile alnmasnn hukuka aykr olduunu savunan mahkeme, oy birlii ile kesin olmak üzere beraat kararnn bozulmasna hükmetti.

Ana Sayfaya Git