Kürt Dil Platformu: Herkes diline sahip çıkmalı

Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için başlattıkları imza kampanyasının devam ettiğini belirten Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, herkesi diline sahip çıkmaya davet etti.

Haberler 09.10.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürt Dil ve Kültür A, Kürt Dil Platformu ve çok sayda siyasi partinin içerisinde yer ald 21 ubat Komisyonu tarafndan Kürtçenin resmi ve eitim dili olmas talebiyle 22 ubatta balatlan imza kampanyas devam ediyor. Kampanya, 21 ubat 2022de son bulacak.

AMAç DUYARLILII OLUTURMAK

Siyasi partiler öncülüünde Kürtçe dili resmi bir dil olsun, Kürtçe dili eitim dili olsun balyla online imza kampanyas balattklarn söyleyen Kürt Dil Platformu Sözcüsü erefxan Cizr, daha önce birçok defa Kürtçenin resmi ve eitim dili olmasn talep ettiklerini belirtti. Bu talebin bütün Kürtlerin talebi olduunu, sadece bir ahsiyete, parti ve guruba ait olmadn dile getiren Cizr, Bu yüzden imza kampanyas balattk. Online imzann yan sra platform üyemiz, siyasi partiler, herkes kendi tarafndan imza çalmas yürütecek. Böylelikle biz bu yl Kürtçe dil yl olarak ilan ettik. Kürtçe diline daha çok önem vereceiz. Dil için parlamentoda öneriler verilecek, Kürtçe konuulacak. Toplantlarmz Kürtçe yapacaz. Kürtçe konumay tevik edeceiz. Biz bu duyarll oluturmak istedik. Taleplerimiz çok doal ve normal taleplerdir. Dilimiz resmi kurumlarda, dairelerde derneklerde, hastanelerde, okullarda, devlet kurumlarnda ve her alanda konuulsun. Bu çerçevede imza kampanyasn balattk dedi.

çALIMALAR ENGELLENYOR

Cizr, sadece Türkiyede deil Avrupada yaayan milyonlarca Kürdün de Kürtçe dil kampanyasna destek vermesi gerektiini ifade etti. uana kadar ne kadar imza toplandna dair ellerine net bir verinin gelmediinin altn çizen Cizr, Siyasi parti ve kurumlar kendi aralarnda kampanya kapsamnda imzalar topluyor. Bu aydan sonra ne yaptk, eksiklilerimiz nelerdir diye bir araya geleceiz. Bilindii üzere gündem sürekli deiiyor. Bu da çalmalarmza engel oluyor. Pandemi bunlarn banda geliyor. Halkla bir araya gelemiyoruz. Stantlar açmak istedik fakat pandemi ve engellemelerle karlayoruz. Bu durumdan kaynakl çalmalarmz biraz sekteye uratld. Kürtçe dil sorunun kriminalize edilmesini ve suç unsuru olarak yanstlmasn istemiyoruz diye konutu.

KÜRTçEYE SAHP çIKIN

mza kampanyas sonlandktan sonra Cumhurbakanl, parlamento ve dille ilgilenen yetkililerle görüme salayacaklarn söyleyen Cizr, son olarak unlar söyledi: Türkiyede Kürtçe dil sorununu resmiyete kavuana kadar çalacaz. Türkiyede olmazsa Avrupaya, BM, Avrupa Konseyi, AHMe kadar gideceiz. Umut ediyoruz ki bir yerlere gitmeden de Kürt dilinin resmiyete kavumasn salarz. Yllardr Kürtler dillerinin resmiyete kavumas için mücadele ediyor. Kürt olarak yaamak istiyoruz. Bu çalma sadece birkaç aylk deil, bu çalmay sürekliletireceiz. Bu mücadelemiz baarya da ulaacan biliyoruz. Herkes Kürtçe diline sahip çkmal. 21 ubat 2022 ylnda bu kampanyay sonlandracaz ve neticelerini de paylaacaz

Ana Sayfaya Git