Kürt kimliği tanınmalıdır

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye’de federalizm, özerklik, bağımsızlık ve diğer tüm seçeneklerin özgürce tartışılması gerektiğini vurgulayarak, "Halk ne derse o. Biz illa bu olsun demiyoruz. Halk karar versin” dedi.

Haberler 13.01.2022 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜR Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Bakan Zekeriya Yapcolu bakanlndaki heyetin Kuzey Irak kürt Fedel Bölgedeki temaslarn sürdürüyor. Heyet önce KDP Bakan Mesud Barzani ve daha sonra dier siyasi partilerle bir araya geldi, ayrca Kürdistan Parlamentosunu ziyaret etti.

Önceki gece Rdaw TVye konuk olan Yapcolu,Kürt bölgesiyle ilikiler, Türkiyede Kürt meselesi ve Kürtçe eitim üzerine gelen sorular yantlad.

Yapcolu, Kürt meselesine yönelik HÜDA PARn çözüm önerisine ilikin, Kürt meselesini bir kaç balkta ele almak lazm. Baz meselelerin çözümü için anayasa deiikliine ihtiyaç var. Bazlar için yasal deiiklikler gerekiyor. Bazlar için ise idari admlar atlrsa mesele çözülebilir. Mesela bugün gündemde olan konulardan biri de Kürt dili meseledir. Biz anadilde eitim hakknn herkes için serbest olmasn talep ediyoruz. Kürtçe de ikinci eitim dili olsun. Fakat anayasal bir engeller var. Anayasaya göre Türkçe dnda baak hiç bir dilde eitim görülemez. Sadece seçmeli deil, Kürtçenin eitim dili olmasn istiyoruz dedi.

KÜRTLERN KML ANAYASADA TANINMALI

Türkiyede federalizm, özerklik, bamszlk ve dier tüm seçeneklerin özgürce tartlmas gerektiini söyleyen Yapcolu, Halk ne derse o. Biz illa bu olsun demiyoruz. Halk karar versin. Kürtler bu cumhuriyetin kurucusu ise bu da tanmlanmal, Kürtlerin ve Türklerin bu cumhuriyeti birlikte kurduklar, birlikte savatklar, birlikte ehit olduklar söylenmelidir. Kürtlerin kimlii anayasada tannmal ifadelerini kulland.

Yapcolu, Türkiyede Kürdistan ismine kar hassasiyet ve yasaklarla ilgili de görülerini dile getirdi. Tabii ki bu corafyann ismi Kürdistandr diyen Yapcolu, Bugün deil bin yl önce, yüzyl önce hatta be yl önce de Kürdistand. Kürdistan ismini kabul etmeyenlere yönelik 5-6 yl önce Türkiye Cumhurbakan Erdoan, Kürdistan Mecliste, Kürdistan yok, Kürdistan nerede diye soranlarn tarihi bilmediini söyledi. Kürdistann nerede olduunu soranlarn gidip ilk meclisin tutanaklarn inceleyebileceklerini, orada Kürdistan mebuslarndan söz edildiini belirtti. Tarihinizde Kürdistan ismi var, neden imdi inkar ediyorsunuz dedi ifadelerini kulland.

Yapcolu, Ne yazk ki çözüm sürecinin ardndan 2015-16 yllarnda Kürdistan kelimesi yasakland ve bu ismi kullananlar tutukland. Böyle devam ederse yarn Kürt yok diyebilirler. Bunun önü alnmaldr. Bedeli ne olursa olsun, toplumsal bar destekleyenler bunun önünde durmaldr eklinde konutu.

TÜRKYE, IRAK VE GENEL OLARAK KÜRDSTAN SYASETN KONUTUK

KDP Bakan Barzani ile daha önce görüme talebinde bulunduklarn ve Barzaninin daveti üzerine Erbile geldiklerini aktaran Yapcolu, Bu scak misafirlikten ötürü sayn Barzaniye teekkür ediyorum. Be gündür buradayz. Türkiye, Irak ve genel olarak Kürdistan siyasetini konutuk. Görülerimizi dile getirdik, Bakann sorduu sorulara yant verdik, bizim de baz sorularmz oldu, kendisi cevaplad. Irak Kürdistan Bölgesindeki kardelerimizle ilikilerimizi güçlendirmek istiyoruz ve bu çerçevede geldik. Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Adalet Topluluu (Komala Dadgeri) ve slami Birlik Partisi (Yekgrtu) ile de görütük dedi.

Kürdistandaki partilerle ortak projeniz var m? sorusuna Yapcolu, Irak Kürdistan Bölgesindeki kardelerimiz için üzerimize bir görev düerse yapmaya hazrz. Ama Kürdistann iç ilerine karmak istemiyoruz. Biz de buray evimiz olarak görüyoruz, kardelerimizi ziyarete geldik. Birçok konu tartld, ama imdi bu ayrntlarn üzerinde durmak istemiyorum eklinde konutu.

HÜDA PAR Bakan, Türkiyede olas bir erken seçime hazr olduklarn belirterek, u ana kadar hangi ittifakta yer alacamza dair bir karar vermedik. Seçimler için kardelerimize hazrlklarn yapmalarn söyledik. Ancak seçim günü netleene kadar ittifaklar konusunda karar vermeyi doru bulmuyorum ifadelerini kulland.

ADALET VE ETLK STYORLAR KÜRTLER çN DE STEMELDRLER

Yapcolu, HÜDA PAR kendisini bir Kürt partisi olarak görüyor mu? sorusuna cevaben, Ben Kürdüm ve arkadalarmn çou da Kürt. Aramzda Kürt olmayanlar da var. Partimizin 46 kurucusundan 2si Türk. Partinin 37 yöneticisinden biri Türk, biri Arap, geri kalanlarn tamam Kürt. Biz Türkiye Kürdistannda kendimizi slami parti olarak görüyoruz. Ama Kürt sorunu bizim için en önemli konu. Bu konu sadece Kürtleri ilgilendirmiyor, slam ümmetinin de bu sorunu çözmesi gerekiyor. Kardelik diyorlarsa ona göre çözülmeli. Sadece lafta kalmamal. Adalet ve eitlik istiyorlar Kürtler için de istemelidirler dedi.

DL UNUTULURSA MLLET UNUTULUR

Seçmeli ders konusuna da deinen Zekeriya Yapcolu, Türkiyede çok sayda Arap da yayor. Evet, Arapça tehlike altnda bir dil deil ama Türkiyedeki Araplar da kendi dillerini unutmu durumda. Dillerin hepsi bizim için kutsaldr. Kürtler için doal bir hak ise, dier milletler için de haktr diye konutu.

Yapcolu, Her yl seçmeli dersler gündeme geldiinde tüm halkmza sesleniyor ve dilinizi unutmayn diyoruz. çocuklarnz Kürtçe seçmeli dersi tercih etsin ki dilini unutmasn. Türkiyede Kürtlerin ancak yüzde 20sini kendi dilini biliyor. Kürtçe unutuluyor ve bunun önü alnmazsa birkaç yl sonra bu oran yüzde 5e düer. 100 yl önce Kürtçe konuanlarn oran yüzde 100dü, çou Kürtçeden baka dil bilmiyorlard. Herkes kendi dili ile vardr. Dil unutulursa millet unutulur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git