Kürt meselesine Ümmet çözümü!

İki gün süren ve 4 oturum şeklinde yapılan " 2. Kürdistan Âlimler Buluşması'nın" sonuç bildirgesinde, Kürt meselesinin ümmet boyutundan bağımsız bir şekilde ele alınamayacağı, çözümün "Ümmetce" olabileceği vurgulandı.

Haberler 24.10.2016 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumartesi ve Pazar günü, Diyarbakrda organize edilen ve yüzlerce alim ile ulamenn katlm gösterdii 2. Kürdistan 2. Kürdistan limler Bulumas sona erdi. 4 ayr oturumun yapld bulumann sonuç bildirgesi de açkland. Bildirgede, Kürt/Kürdistan meselesinde ulemalarn rol almas gerektii ifade edilirken, çözümün ümmetce olabilecei belirtildi.

SONUç BLDRGES YAYIMLANDI

17 maddelik sonuç bildirgesinde, Kürdistan limler Bulumas, 1. bulumann devam ve bu bulumada alnan kararlarn ikinci adm mahiyetinde olduu vurgulanrken, bu bulumada, ümmet ve ulema ile Kürt meselesi ve çözüm önerileri olmak üzere iki ana balk ele alnmtr denildi. Kürdistan ulemasnn ümmet boyutunda ve Kürt/Kürdistan meselesinde görevi, sorumluluu ve yapabileceklerini tartrken Kürt meselesinin de ümmet boyutundan bamsz bir ekilde ele alnmamas gerektii ortaya konulmutur denilen bildirgede u ifadelere yer verildi.

17 MADDE ALTINDA FÖRMÜL

1Kürdistan limler Bulumas Bata Kürdistan ve slam corafyas olmak üzere, tüm insanln huzur ve selameti için imknlar dhilinde gerekli gayreti ortaya koymada kararl bir duru sergilemektedir.

2Bu oluum; limlerin birbirleriyle tanmasna, kaynamasna ve nihai hedefte yardmlamasna vesile olmaldr. Bu maksada yönelik gerekli admlar geciktirilmeden atlmaldr.

3Bu buluma ile bir fikir alverii eklinde varln sürdürmekten ziyade, ayn amaç ve hedeflerde ortak fikre sahip olanlarn bir buluma organna dönümesi hedeflenmektedir.

4Bu irade; tüm Kürtlerin sorun ve problemlerini çözmede fikir beyan eden ve gerekli icraat ortaya koymaya çalan bir organizasyon eklini almaldr.

5Bu organizasyon; Kürdistann üç önemli problemi fakirlik, cehalet ve ihtilafn giderilmesi için somut reçeteler ortaya koymaldr.

6Kürdistan limler Bulumas Kürdistan corafyasnn slam ümmetinin bir parças olduu bilinciyle kendi toplumunun slah için gerekli çalmalarn yaplmasna öncü olmaldr.

7limlerin bu bulumas slam kardeliinin tesisi için bata Kürdistan corafyas olmak üzere slam corafyasnn tamamnda gerekli giriimlerde bulunmaldr.

8Bu irade; Kürdistan ve slam corafyasnn sürüklendii, dinsizlik, kavmiyetçilik, mezhepçilik, tekfircilik ve tüm ar uçlara kar vasat slami düünce ve pratii esas alan tedbirler ortaya koymaldr.

9Bu oluum; öncellikle Kürdistanda yaanan hukuksuzluklara müdahil olmal ve her mazlumun sesi ve soluu olmaldr. Bununla birlikte imknlar nispetinde slam corafyasnn mazlumiyetine de çözüm bulmak için çaba göstermelidir.

10Bu beraberlik; hem Kürdistan ve hem de bütün slam corafyasnda yaanan mezalime kar çözümlerini iddetten uzak söylem ve eylemlerle ortaya koymaldr.

DNDAR BR NESL YETTRMEK

11Kürdistan limler Bulumas toplumsal ifsada kar dindar bir nesil yetitirmek için gerekli çözümleri ortaya koymal, bu amaçla youn bir çalma balatmaldr.

12limlerin bu gayreti; emperyalistlerin kadnn ifsad üzerinden toplumu fesada sürüklemesine kar Müslüman kadn profilini ortaya koyarak kadnn slahna çalmaldr.

13Kürdistan limler Bulumas Kürdistan ve slam corafyasnda bulunan lim ve slami cemaatlerle youn bir diyalog kurup kaynamalarn salamaldr.

14Bu irade; Kürdistan medreselerinin slah, ortak müfredat oluturulmas ve gelitirilmesi için medreseler aras bir iliki ve diyalogun lüzumunu vurgulamakta, bu konuda ivedilikle gerekli admlarn atlmas gerektiine inanmaktadr.

15Kürdistan limler Bulumas daha somut admlarn atlmas için ksa, orta ve uzun vadede yaplacaklarla ilgili tüm katlmclardan en ksa sürede çözüm üretmelerini talep etmektedir.

16Bu organizasyonun her yl Ekim aynda mutat olarak yaplmas karar alnmtr. Bu organizasyona katk sunan tüm katlmclarmzn destekleri devam etmelidir.

17- Bu bulumann kalc bir organizasyona dönümesi ve alnan kararlarn takibi için katlmclardan bir komisyonun kurulmas uygun görülmütür.

Ana Sayfaya Git