Kürt partiler de Seçim ittifakında

Diyarbakır’da bir araya gelen 5 Kürt partisi, 'Kürdistan Seçim İttifakı' kurdu. Seçim ittifakını kuran partiler taleplerini kabul eden siyasi partiler ile hareket edeceklerini açıkladı.

Haberler 03.05.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziranda yaplacak olan Cumhurbakan ve Milletvekili seçimleri için geri saym balarken, siyaset sahnesi ittifak ve aday adayl konusunda badöndürücü bir ekilde hareketlilik yaor. AK Parti, MHP ve BBPyi de yanna alarak seçime Cumhur ttifak ad altna girerken, muhalefet cephesinde yer alan CHP, Y Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti dün itibareyle seçime ittifak halinde katlma karar ald. Buarada faaliyetlirinin büyük younluunu Diyarbakrda yürüten Kürt köenli siyasi partiler de, seçime dair strateji belirleme adna ilk admlarn atmaya balad.

KÜRT PARTLERDEN LK ADIM

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZAD nisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) önceki gün Diyarbakrda bir araya gelerek kendilerine Kürdistan Seçim ttifak adn vererek, bir oluum gerçekletirdiklerini duyurdu. Basn toplants düzenleyen Parti Bakanlar, ittifaka dair açklama yapt.

KÜRTçE VE TÜRKçE OKUNDU

Seçime dair Türkçe ve Kürtçe olarak açklama yaplrken, PAK Genel Bakan Mustafa Özçelik kararda imzas bulunan siyasi partiler ve hareketlerin 24 Haziranda ortak hareket edeceini belirterek, Seçim ttifaknn taleplerini kabul eden en geni kesimlerle ittifak kurmaya hazr olduklarn söyledi. Özçelik, taleplerini u ekilde sralad:

* Kürtlerin millet olarak varln, kendi ülkesinde kendini yönetme hakkn kabul etmek, milli sembol ve deerlerine sayg duymak. Kürtçenin tüm lehçeleriyle her aamada eitim dili ve Türkçenin yan sra resmi dil olmasn kabul etmek. Düünce, ifade ve örgütlenme özgürlüü önündeki tüm yasaklara kar olmak. Etnik aznlk, din ve mezheplerin milli ve inanç temelli haklarn kabul etmek. Pozitif ayrmclk temelinde kadn haklarn savunmak.

* Savaa, askeri operasyonlara, OHALe kar çkarak, Kürt-Kürdistan sorununun barçl çözümü için tüm taraflar muhatap olarak alnd bir diyalog sürecinden yana olmak. Siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest braklmasndan yana olmak. Siyasi partiler ve seçim yasasnn, katlmcl ve demokratik ileyii temel alan bir biçimde olmasn benimsemek.

MLL AHSYETLERN KORUNMASI

* Bata Kürtler olmak üzere, tüm halklarn etnik, milli ahsiyetlerini yok sayan, rencide eden Milletvekillii Yemininin tüm halklarn ve kesimlerin varln ve iradelerini yanstacak bir ekilde yeniden düzenlenmesini savunmak.

*Türkiyenin uluslararas sözlemelere koyduu tüm çekincelerin kaldrlmasn, sözlemelerden doan haklarn hayata geçirilmesini benimsemek. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik artnn olduu gibi, çekince koymadan kabul edilmesini ve uygulanmasn Yerel yönetimlerin, mali özerklik dahil katlmc, demokratik ve eitlikçi bir anlayla idare edilmesini, toplumun madur kesimlerine pozitif ayrmclk uygulanmasn benimsemek.

*Seçimlere dair siyasal prensiplerimizin yaama geçirilmesi ve yasal ve anayasal güvencelere kavuturulmas için siyasal, demokratik, sivil yol ve yöntemlerle mücadele etmeyi benimsemek.

Özçelik, ttifakn mutabk kald bu siyasal prensipleri kabul eden en geni siyasal ve toplumsal kesimlerle birlikte hareket edeceklerini söyledi.

5 SYAS PARTDEN HÜDA-PARA ZYARET

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Genel Bakan Mehmet Emin Karda, Kürt Demokratlar Platformu (KDP) Genel Bakan Sertaç Bucak, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Bakan Mustafa Özçelik, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Bakan Mesut Tek, Azadi Hareketi Genel Sekreteri Ayetullah Aiti ve Azadi Hareketi Siyasi ler Sorumlusu avukat Stk Zilan, dün öle saatlerinde basna kapal bir görüme gerçekletirdi. Yaplan görüme sonrasnda, 24 Haziran seçimleri için ortak hareket etme karar alan temsilciler, saat 16.00da ilk olarak HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolunu ziyaret etti. HÜDA PAR l Bakanlnda basna kapal olarak gerçekleen görüme sonrasnda, basna açklama yapld.

HçBR PARTYLE MUTABAKATIMIZ OLMADI

HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, geçen hafta yaptklar basn toplantsnda seçime katlacak partilerle görüme taleplerini hatrlatarak, unlar söyledi:

6 gün önce seçime katlma hakk elde eden partilerle görüme talebimiz olmutu. Bugün de seçime katlmayacak siyasi hareket temsilcileriyle görümelerimiz oldu. Verimli bir görüme oldu. Verimli bir zemin olutuuna dair kanaatimiz oldu. Hayrlara vesile olmasn diliyorum. Seçime katlma yeterlilii olan 11 parti var. Bunlardan biri de HÜDA PAR, geriye 10 parti kalyor. Bunlarla da görüme talebimiz oldu. imdiye kadar 5 partiyle görütük. Bunlardan biri AK Parti. AK Parti Genel Bakan ve ayn zamanda Cumhurbakan Sayn Erdoan ile bir görümemiz oldu, Saadet Partisiyle genel bakan düzeyinde bir görümemiz oldu. Bunlarn haricinde Y Parti, Vatan Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile genel bakan yardmclar düzeyinde görümemiz gerçekleti. Geri kalan 5 parti ile henüz gerçekleen bir görümemiz yok. Fakat bekliyoruz, görüme talebimizi illettik, cevap bekliyoruz. Görütüümüz partiler Cumhurbakan aday çkaran partiler. Cumhurbakan seçiminde destek talebinde bulundular. tifak gerçekletirecek, sonuç verecek düzeyde hiçbir partiyle mutabakatmz olmad imdiye kadar.

YARIN DA HDP LE GÖRÜECEKLER

Kürt Demokratlar Platformu Genel Bakan Sertaç Bucak ise ittifak yaparak birlikte seçime katlma taraftar olduklarn belirterek, Bu görümelerin amac da budur. Biz u anda bütün partilerle görümedeyiz. lk görümemizi HÜDA PAR ile yaptmza göre demek ki HÜDA PAR kendimize yakn görüyoruz. Cuma günü de HDP ile görüeceiz. O arkadalar da kendimize yakn görüyoruz. Amacmz belirttik, bu görümelerin hayrlara vesile olmasn diliyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git