Kürt partileri birlik için 2 komisyon kurdu

Kürtlerin birliğine ilişkin yapılan çalıştay sonrası Diplomasi ve Halkla İlişkiler Komisyonu ve birliğe ilişkin oluşturulacak modele dair komisyon kurulması kararı alındı. Milletvekili İmam Taşçıer, “Birinci hedefimiz, kendi içimizde birliği oluşturmaktır” dedi.

Haberler 13.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Kürtlerin birliine ilikin yaplan çaltay sonras Diplomasi ve Halkla likiler Komisyonu ve birlie ilikin oluturulacak modele dair komisyon kurulmas karar alnd. Milletvekili mam Taçer, Birinci hedefimiz, kendi içimizde birlii oluturmaktr dedi.

Diyarbakrda, Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) de yer ald 8 Kürt partisi tarafndan oluturulan Kürdistani ttifak çalmas, 18-19 Aralkta Ulusal Birlik çaltay düzenledi. çaltaya siyasi parti temsilcileri, kanat önderleri, din alimleri, dernek temsilcileri, yazar ve aydnlar katld. çaltayn sonunda ise açklanan sonuç bildirgesinde 4 parçada ortaklaarak ulusal kongre hedefini büyütmek vurgusu yapld.

çaltayn ardndan siyasi parti temsilcilerinin aralarnda yaptklar toplantda ise birlie ilikin yaplacaklara ilikin kararlar alnd. Toplantda, Diplomasi ve Halkla likiler Komisyonu ile Ulusal birlik mekanizmasna ilikin nasl bir model kurulacayla ilgili bir komisyonun kurulduu örenildi. Yine toplantda, ulusal birlie ilikin önümüzdeki dönemlerde çözümü esas alan çaltaylarn da yaplaca kaydedildi. Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, çaltay ve ulusal birlik çalmalarna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

KÜRTLERN HAKKIDIR

Kürtlerin ulusal birlie ihtiyaçlarnn olduunun altn çizen Taçer, Kürtler, her zaman, Birlik olmu olsaydk, bugün bu durumda olmazdk demitir. Onun için ulusal birliimizi kurmalyz. Birlik güç dourur. Birlik olmu olsayd, bugün Kürtlerin pozisyonu farkl olurdu dedi. Birliin devletlere kar deil Kürtlerin kendi statülerini kazanmak için olduunu vurgulayan Taçer, bunun da Kürtlerin bir hakk olduunu söyledi.

çALITAY ZENGN GEçT

Kuzeydeki Kürt halknn tabanda birliini saladn belirten Taçer, siyasi partilerin de halktan geri kalmayarak birlikteki rollerini almas gerektiini vurgulad. Birlie ilikin uzun yllardr çalmalar yürüttüklerini kaydeden Taçer, yürütülen çalmalarn sonucunda ise önemli sonuçlar elde ettiklerini aktard. çaltaya toplumun tüm tabakalarndan insanlarn katldn ifade eden Taçer, çaltayn da zengin içeriklerle geçtiini söyledi.

BRLK BR ORGANZASYONA DÖNÜMELDR

çaltayda birliin ete kemie bürünmesi için bir organizasyona dönüme fikrinin ortaya çktnn altn çizen Taçer, Birlii ne kadar istersek isteyelim, bir organizasyona, kuruma dönümesi gerekir. Kürtlerin kazanmlarna ya da ortak deerlerine bir saldr olduu vakit, ortak bir tepkinin verilmesi için bu kurum gereklidir diye konutu. Kürtler için mücadele eden tüm Kürt partilerinin birlik için yaplacak çalmalara katlmalar gerektiinin altn çizen Taçer, Bu da siyasi partilerin yan yana gelerek siyaset üretmelidir. Bu konuda birçok aamay atk. 20 yl önce yan yana gelmeyen partiler, imdi ise 10a yakn partiyle bir araya gelip tartmalar yürütüyoruz eklinde konutu.

KOMSYONLAR KURULDU

Önümüzde dönemde birlie ilikin birçok çaltay düzenleyecekleri, yaklak 3 ay sonra ise ikinci çaltay düzenleyeceklerini ifade eden Taçer, bu çaltaylardan da önemli sonuçlar almay düündüklerini söyledi. çaltay sonrasnda Kürt partileriyle birlikte yaplan toplantlarn sürdürüldüünün altn çizen Taçer, yaplan toplantlarda ise Halkla bütünlemek, halk daha çok bu çalmalara katmak için Diplomasi ve Halkla likiler Komisyonu kuruldu. Bu komisyon çalmalarn sürdürüyor. Ulusal birlik mekanizmasna ilikin de nasl bir modelin oluturulacak konusunda bir komisyon kuruldu. leriki dönemlerde farkl komisyonlar kurulacak dedi.

ASIL HEDEFMZ KUZEYDE BRLK SALAMAKTIR

Demokratik siyasette ulusal birlii salamaya çaltklarna vurgu yapan Taçer, önümüzdeki dönemde Kürtlerin bulunduu her yere gidilip diplomatik temaslarda bulunacaklarnn altn çizdi. Federe Kürdistanda bölgesine giderek temaslarda bulunan heyete deinen Taçer, Bu heyetimiz, oradaki aydnlarla bir araya gelip bilgi alveriinde bulundu. Asl hedefimiz, bata Kuzey Kürdistanda birliimizi oluturmaktr. Sonrasnda ise bu hedefi büyütüp dier parçalar ile buluturmaktr. Birinci hedefimiz, kendi içimizde birliimizi oluturmaktr. Eksikliklerimiz hala var, umarm önümüzdeki süreçte bu eksikliimizi de gideririz diye konutu.

DAHA çOK HTYACIMIZ VAR

Birliin çok hassas bir konu olduunun altn çizen Taçer, Tüm Kürtler, birlie ilikin düüncelerini söylemelidir. Türkiyede, Kürtler çok dank bir ekilde yayor. Bundan kaynakl birlie, daha çok ihtiyacmz var. Yan yana gelmemiz baka devletlere dümanlk yapmak için deildir, aksine Kürtlerin hak, özgürlük, statü ve kendilerini siyasetten yönetme talepleridir. Her milletin bu tür haklar olduu gibi Kürtlerin de hakkdr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git