Kürt partileriyle seçim ittifakı tıkandı

"Kürdistan Seçim İttifakı'nın" HDP ile yürüttüğü görüşmede, uzlaşıya varılmadı. İttifak heyeti, HDP'nin tutumunu eleştirirken, gözler bu partilerin 24 Haziran'a yönelik ortaya koyacağı tavra çevrildi.

Haberler 18.05.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZAD nisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) tarafndan oluturulan ve kendilerine Kürdistan Seçim ttifak heyeti veren oluumun, HDP ile yürüttüü görümeler, sonuçsuz kald. Oluun yaananlar kamuoyuyla paylarken, HDPnin ittifak yok saydn ifade ederken, HDP Diyarbakr l Bakan erif Camc, Beceremedik diyerek, yorumlad.

24 Haziran seçimlerine ittifak olarak girmek için bir araya gelen Kürt siyasi partileri, 2 Maysta Kürdistan Seçim ttifak kurduklarn açklamt. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZAD nisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) tarafndan oluturulan heyet, 4 Maysta HDP E Genel Bakan Pervin Buldan Bakanlndaki HDP heyeti ile Diyarbakrda görümütü. Görümenin ardndan açklama yapan HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, kendilerine iletilen taleplerin, kendi talepleri de olduunu belirterek, görümenin olumlu geçtiini ifade etmiti. Benzer açklama HDP heyeti ile görüen Kürt partilerinden de gelmiti.

VEKL SAYISINDA ANLAMA SALANAMADII DDASI

Görümenin üzerinden 13 gün geçti. Görümelere ilikin çeitli iddialar da gündeme geldi. ddialar arasnda görümelerde milletvekili saysnn da gündeme geldii ve taraflarn seçilecek yerden gösterilecek milletvekili saysnda uzlaamad da bulunuyor. ddialara göre, HDPnin önerdii milletvekili says ile partilerin talep ettii milletvekili saylar birbirine uyumad. Partiler milletvekili saysnda uzlalmadna dönük iddialar reddetti. ttifak olarak süreci yeniden deerlendirip önümüzdeki günlerde seçime dönük tutumlarn kamuoyuna açklayacaklarn bildirdiler.

SORUN MLLETVEKL SAYISI DEL

Güneydou Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basn toplantsna Azadi Hareketi, PAK, PSK, KDP ve T-KDP yöneticileri katld. Basn açklamasn okuyan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Bakan Mustafa Özçelik, görümelerin tkandn dorulad. Görümelerin tkanmasndaki nedenin milletvekili saylar ile ilgili olmadn ifade eden Özçelik, sorunun milletvekillii ile yakndan uzaktan ilgisinin olmadn söyledi. Görümelerin daha o aamaya gelmediini ifade eden Özçelik, Sorun HDPnin tutumundan kaynaklanyor dedi.

BULDAN KABUL ETMT

4 Maysta HDP heyeti ile Diyarbakrda görütüklerini hatrlatan Özçelik, Sayn Pervin Buldan Bakanlndaki HDP heyetine, siyasi prensiplerimizi içeren bir mektubu illettik. Sayn Pervin Buldan basna yapt açklamada, Kürdistani Seçim ttifaknn dile getirmi olduu talepler, zaten programmzda olan, bizim de taleplerimizdir dedi. HDP, 6 Mays 2018 günü Kürdistani Seçim ttifaknn mektubuna yazl bir cevap gönderdi. Bu yazl cevapta, Kürdistani Seçim ttifaknn açklad siyasi prensiplerin HDPnin de programnda olan prensipler olduu bir kez daha dile getirildi dedi.

SYAS PRENSPLERMZ

Bunun üzerinde seçim organizasyonunda birlikte çalma prensiplerini belirleyen bir mektubu HDPye ilettiklerini ifade eden Özçelik, mektupta Seçim ttifak HDP ve Kürdistani Seçim ttifak arasnda imzalanmal ve 4 Maysta HDPye sunmu olduumuz Siyasi Prensipler hem HDPnin seçim bildirgesine hem de sayn Selahattin Demirtan deklarasyonuna uygun bir biçimde yerletirilmelidir taleplerinin yer aldn söyledi. HDP ile 8 Maysta yaptklar görümede HDP heyetinin kendilerine Sunmu olduunuz Siyasi Prensipler konusunda mutabkz dediini aktaran Özçelik, HDPnin kendilerine ayrca Kürdistan Demokratik Seçim ttifak Deklarasyonu ad altnda kendi görülerini içeren bir metni ilettiini ve HDPnin ilettii Kürdistan Demokratik Seçim ttifak Deklarasyonu konusunda mutabakat salandn belirtti.

HDP TTFAKI YOK SAYDI

HDP ile seçim organizasyonunda birlikte çalma prensipleri konusunda görümeler devam ederken, HDPnin 13 Mays günü Seçim Bildirgesini kamuoyuna açklayaca bilgisinin kendilerine ulatrldn anlatan Özçelik, unlar söyledi:

Bu tutum süre gelen ttifak görümelerimizin ruhuna aykr ve onu yok sayan bir giriimdi. HDP, ittifak görümelerimizi ve mutabakata vardmz prensiplerin en yaamsal olan ksmlarn yok sayarak, 14 Mays 2018 günü Seçim Bildirgesini ilan etti. HDP ve Cumhurbakanl Seçim Bildirgeleri, HDP heyeti ile mutabakata vardmz Kürdistan Demokratik Seçim ttifak Deklarasyonunu yok sayarak hazrlanmtr. Kürdistani Seçim ttifaknn, HDP ile mutabakata varlan prensipler temelinde seçim ittifakn salamak için yürüttüü çalmalar ne yazk ki HDP Yönetiminin tutumlarnda ve Seçim Bildirgesinde karln bulamamtr.

HDPnin Seçim Bildirgesinde kendilerinin ilettii hiç bir talebin yer almadn ifade eden Özçelik, yapacaklar görümelerin ardndan 24 Haziranda nasl tutum sergileyeceklerini açklayacaklarn söyledi. Bu aamada tüm seçeneklerin masada olduunu ifade belirten Özçelik, seçimleri boykot etme veya bamsz girme gibi bir seçenei tartacaklarn kaydetti.

BR KEZ DAHA BECEREMEDK DEMEK K

Kürdistani partilerin HDPye ilikin açklamasna cevap HDP Diyarbakr l E Bakan Mehmet erif Camcdan geldi. Kim ne yapt, ne etti, suçlu kimdi neydi bundan azede bir ekilde söylüyorum diyen Camc, Beceremedik demek ki bir kez daha Bu hepimiz için bir zaafiyet, bir eksikliktir. Kamuoyunda bu konuda ciddi beklentiler vard dedi.

Ana Sayfaya Git