Kürt sekülarizme kurban ediliyor!

SDAM Başkanı Turan, “Kürdistan'ı seküleştirme çabaları” başlıklı sunumunda, "Sosyalist Kürtler sekülerizmin merkebi oldular. Sekülerizm bununla da kalmayıp Kürtlerin kurdu olup Kürtleri yedi. Kürt gençleri İsveç gençleri gibi oldular” dedi.

Haberler 24.10.2016 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ttihadul Ulemann düzenledii 2nci Kürdistan limleri Bulumasnn 3üncü oturumu bölgenin tannm limleri, akademisyen ve aratrmaclarn yaptklar sunumlarn ardndan sona erdi.

Irak Kürdistanndan Selahaddin Üniversitesi Öretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Mirza Engui Müslüman Kürtlerin tarihi serüveni ve deerlendirilmesi balkl bir sunum yapt. Ardndan yine Irak Kürdistanndan Komela slami Partisi temsilcisi Molla Nevzat Kürtleri sorun haline getirmenin kayna, sebepleri ve ulalmak istenen hedefler balyla bir sunum gerçekletirdi.

KÜRTLERN SLAMI VE NSANI HAKLARI

ran Davet ve Islah Cemaati Ulemalarndan Hüseyin Tiba Emperyalizmin Kürdistana yönelik emelleri ve buna kar alnabilecek tedbirler balyla, SDAM Bakan Abdulkadir Turan Kürdistan sekületirme çabalar balyla ve ttihadul Ulema Genel Bakan Yardmcs Mola Beir imek de Kürtlerin slami ve insani haklar balyla birer sunum yapt.

KÜRDSTAN TOPRAKLARINDA SLAMYET

Oturumda ilk sözü alan Engui, Müslüman Kürtlerin tarihi serüveni ve deerlendirilmesi balkl sunumunu yapt. Günümüzün meselelerinin en önemlisinin Kürt Meselesi olduunu dile getiren Prof. Dr. Engui, Kürt limlerinin slam toplumuna kaybolmayan tablolar braktn belirtti. Kürtlerin tarih boyunca mazlum bir millet olduunun altn çizen Engui, Kürt halk geçmite tarihine ve deerlerine sahip çkt gibi imdi de sahip çkacaktr. Belki de dier kavimler gibi devlet olmamalarnn tek sebebi slama olan ballklardr! Yani rkçlk yapmamalar ve ümmet düüncesine sahip olmalardr. dedi.

Enguinin ardndan söz alan Komela slami Partisinden Molla Nevzat, Kürtleri sorun haline getirmenin kayna, sebepleri ve ulalmak istenen hedefler balkl sunumunu yapt.

KÜRTLER HAKLARDAN MAHRUM BIRAKILDI

Kürtlerin Sykes Picot anlamas ile strapl günlere girdiini söyleyen Molla Nevzat, Kürt halk 100 yldr bu skntlara yüz yüzedir. Bu süre zarfnda birçok fert ve önderlerini kaybetti. Böylece Kürt halk kendi iradesini kaybetti. Özellikle Kuzey Kürdistan birçok skntyla ba baa kald. Kürt toplumu dier halklara verilen haklardan mahrum brakld. Herkes unu bilmelidir ki; Allah-u Tel bizleri, birbirimizi anlayp, tanp yaknlamamz için yaratmtr. dedi.

KÜRDSTANDA ZULÜMLER YAPILDI

ran Davet ve Islah Cemaati Ulemalarndan Hüseyin Tiba ise yapt sunumda unlar ifade etti: Mesele Müslüman halkn ittihad ve birlemesidir. Eer biz ittihattan bahsedeceksek önce Müslüman ve limlerin arasnda var olan ihtilaftan bahsetmeliyiz. ttihad için gerekli olan artlardan bahsetmeliyiz. Bizim aramzdaki ihtilaflarn sebebi olarak dümanmz hedef gösteremeyiz. çünkü onlar düman olarak üzerine düeni yapyorlar. imdi biz Müslümanlara baktmzda ne ile meguller? Müslümanlar her ey ile megul oluyorlar fakat slam ile kurtulu ile megul deiller. Dümanlar emellerine ulamak için çalyorlar, fakat Müslümanlar buna engel olmuyorlar. Müslümanlara birçok zulüm yapld. Özellikle Kürdistan da zulümler yapld.

Stratejik Düünce ve Analiz Merkezi (SDAM) Bakan Abdulkadir Turan da Kürdistan sekületirme çabalar balkl sunumunda unlar söyledi:

KÜRDSTANI SEKÜLETRME çABALARI

Allaha ükürler olsun ki Kürtler slamn gelii ile günbegün ilerlediler. Kürtler slam kabul ettikten sonra Haliç ve Kafkaslara kadar ilerlediler. Sonra Diyarbakrda Mervani Devleti ile ortaya çktlar. Sizin de bildiiniz üzere slam sonradan Diyarbakra ulat. slamn Diyarbakra ulamasyla Diyarbakr dünyada 5inci ilim merkezi oldu. slamdan önce nüfusu 3 bin olan ve Ermenilerin yaad Diyarbakrda Kürtler de dalarda yayorlard. Daha sonra Allahu Tel ksmet etti de Selahaddin-i Eyyubi büyüümüz olarak bizim slam tarihi içerisinde ilerlememizi salad. Doudan Batya, Suriyeden Ahlata, Mekkeden Yemene Sultan Selahattin adna hutbe okundu. Allah kendisinden raz olsun Kürtleri ilim sahibi yapt. dedi.

KÜRTLER KATLAMA URADI

1789da Fransada sekülerizm adna bir ihtilal oldu. Laiklik ilk kez iktidar oldu, kuvvet sahibi oldu. diyen Turan, sunumuna öyle devam etti: Tarihte slam hkimken biz öndeydik, sekülerizm öndeyken biz geri kaldk. 2in Mahmut zamannda -kimileri kendisine gvur Mahmut diyor- sekülerizm Osmanlya geldi. 1839da sekülerizmin balangc olan Tanzimat Ferman ilan edilince Cizredeki Halid mirlerimiz dütüler. 1856da Islahat Ferman ilan edildi. Bütün Mrlerimiz dütü. Kürt memleketlerinde Mrlerin devri kapand. 1908de ttihat ve Terakki iktidar oldu ve Kürtler isyan -bize göre kyam- ettiler. Osmanlya kar ayaklanan Barzani ailesi, Bitlis halk, eyh ahabettin idam edildiler. 1923te Türkiye Devletinde laiklik ilan edildi. Bütün medreselerimiz kaldrld. 1937de laiklik fikri tamamland. Dalarda yaayan Dersim Alevileri dhil Kürtler katliama urad. Günbegün laiklik bize karanlk oldu. Günbegün slam bize aydnlk oldu. Fakat eyh Said kyamndan sonra Bedirhan ve Baban aileleri gibi am ekolü dediler ki Kürtlerin geri kalmasnn sebebi slamdr. slamda bizler günbegün geri gidiyorduk, siyasi ve sosyal haklarmz elimizden alnmt. Cemil Paa, Bedirhan Paa aileleri gibiler geri kalmlmzn sebebi olarak slam görüyorlard. Önceleri aramzda yumuak, liberal bir laiklik hkim oldu. Ta ki 1960larda Irak, ran ve Suriye gibi yakn ülkeler ve beynelminel Amerika, Rusya, Fransa gibi ülkeler, seyda yetitiren dindar Kürtlerin içinden edit bir laiklik ortaya çkardlar. Suriye ve Irakta Baas eliyle sekülerletirilmeye çalldk. Sonrasnda ise kendi çocuklarmz eliyle; aalarmzn, beylerimizin eliyle bizleri sekülerletirmeye çaltlar.

DÜN BZ, BUGÜN GENçLERMZ

Sekülerizmin Kürtlere çok büyük zararlar verdiine dikkat çeken Turan, Bizler dünyann efendiler idik. Ne zamanki sekülerizm ilan edildi bizler bir hiç olduk. Etrafmzdaki milletleri devlet yaptklarnda bizlere dediler ki; sizler seküler olursanz sizi devlet yaparz. Bizler de evet dedik. imdi bize yeni bir ey diyorlar; siz otonom olmak istiyorsanz sekülerizmin askerleri olmalsnz. Bizler dün sekülerizmin kurbanlar olduk. Bugün de bizi sekülerizme kurban etmek istiyorlar. Dün sekülerizm geldi, bizi kurban ettiler. Bugün de gençlerimizi sekülerizme kurban etmek istiyorlar. Suriye ve Irak sekülerizm için kurban ediliyorlar. ran ve Türkiyede de sekülerizme kurban etmeye çalyorlar. Ya bunu kabul edeceiz ya da reddedeceiz. Fakat laikliin kabulü siyasi ve devletin kurulmas deildir. Laiklik bir zihniyettir. Laiklik sosyal bir hayattr. Bizden sonrakilerin hayatdr. Fransaya, sveçe giden Kürtlerimiz asllarndan uzaklatlar. Kürtlükleri sadece dilde kald. Acaba yarn dil ile tek Kürt olunur mu? Acaba sadece dil üzerinden bir kimse Kürt, Türk veya Arap kabul edilebilir mi? Kavmiyet dildir, folklordur. Tüm bunlar birdir. Bunlar ayrlmaz. Bizim kandrlmamz lazmdr. ifadelerini kulland.

KÜRT GENçLER SVEç GENçLER GB OLDULAR

Sekülerizmin Kürtlerin örf ve adetini yok ettiini söyleyen Turan, Bizim anlamamz lazmdr ki; eer biz hakiki Kürt isek, yüreimiz Kürtlere yanyorsa bizim sekülerizm konusunu bilmemiz lazmdr. Ya seküler olacaz ya da olmayacaz. Bu konuda konumamz lazmdr. Bizler bunu örenmek zorundayz. Bizler laik olursak siyasetimiz gider. Bakn Kafkaslarda Kürdistana Sor sosyalist olduu halde Stalin onlar sürgün etti. Laiklik meselesi, Bedirhan ve Baban meselesi midir? Yoksa Kürtlerin hakk mdr? Sosyalizm ve kavmiyetçilii sekülerizmin iki at yaptlar. Sosyalist Kürtler sekülerizmin merkebi oldular. Sekülerizm bununla da kalmayp Kürtlerin kurdu olup Kürtleri yedi. Kürtlerin adet ve örflerini yok etti. Kürt gençleri sveç gençleri gibi oldular. diye konutu.

Oturumun son konumacs olan ttihadul Ulema Genel Bakan Yardmcs Mola Beir imek, Kürtlerin slami ve insani haklar balkl bir sunum yapt. Kurana göre bütün kavimlerin eit olduuna vurgu yapan imek, üstünlüün ancak takva ile olacan söyledi.

HEPMZN HAKKI ETTR

Kimsenin Kürt olduundan dolay ayplanmamas gerektiinin altn çizen imek, Kurana göre Acem ve Araplarn hakk neyse Kürtlerin de hakk odur. Eer hepimiz Adem ve Havvadan isek o zaman hepimizin hakk eittir. Bir Kürt, Kürt olarak yaratld için utanmamal ve de baka rktan biri bir Kürdü, Kürt olduundan dolay ayplamamal ve küçük görmemeli. Bizim inancmza göre kimse kimseden üstün deildir. Allaha göre üstünlük takva iledir. dedi. 2nci Kürdistan limleri Bulumasnn 3üncü oturumu imekin konumasnn ardndan sona erdi. 4üncü ve son oturumun ardndan bulumann sonuç bildirgesi 3 dilde okundu.

Ana Sayfaya Git