Kürt siyasiler nasıl yorumladı

Referandumu, "evet ve hayır cephesinde bulunan Kürt siyasiler farklı bakış ortaya koyarak değerlendirdi; ana tema "Kürtler değişime" uzak değil…

Haberler 18.04.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

16 nisanda yaplan referandum sonuçlarn, evet ve hayr cephesinde bulunan Kürt siyasiler farkl bak ortaya koyarak deerlendirdi; ana tema Kürtler deiime uzak deil oldu.

ENSAROLU: HAYIRCILAR KÜRTLER KNA EDEMED

AK Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu ise sonucu deerlendirirken unlar söyledi: Sonuçlar, Hayrn Kürtlerin meselesi olmadn, mevcut sistemi korumann da Kürtlerin meselesi olmadn ortaya koymutur. Hayr savunanlarn Kürtleri bu konuda ikna edemedii görülmütür. Kürtlerin özellikle umudunun her anlamda Ak Parti ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan olduunu bu sonuçlardan çkarmak mümkündür. Vesayetçi yapdan en çok çeken Dou ve Güneydou bölgesidir. Bundan kurtulu ve Türkiyenin bamszl en çok bizim bölgeyi ilgilendirir.

CHPL TANRIKULU: BASKILARA RAMEN

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu da Bu kadar baskya, zulme, OHALin en ar uygulamalarna, kamu gücünün en küçük memurdan en kuvvetli Komutan, Vali ve Kaymakamlara kadar en ar biçimde uygulamalarna ramen Dou ve Güneydouda Kürtler arlkl olarak bu projeye hayr demitir diye konutu.

Mardin Büyükehir Belediyesi eski Bakan Ahmet Türk, referandumdan bir gün önce mühürsüz oylarn ortada dolat bilgisi olduunu, bütün bunlara ramen alnan sonucun iktidarn seçimi kaybettiinin iareti olduunu ileri sürdü.

BU SEçMN SONUCU 1946DAK GB 50 YIL TARTIILACAK

Türkiye genelinde çkn sonucun aslnda bir ret olduunu savunan Ahmet Türk sözlerini öyle sürdürdü: Türkiyenin 4 büyük ehrinde Hayrn çkmas aslnda çok önemlidir. Demokrasi kültürü gelikin ve düünen insanlarn ortayla koyduu tavr, yine deiiklie ve sisteme kar bir durutur. Tabii ki orta Anadolu ve Karadenizde milliyetçilie oynanarak, Kürtler tehdit gösterilerek, vatan, millet, bayrak ile apolitik kesim üzerinde yaplan politika ile iradeleri teslim alnmtr. 1946lardaki seçimler halen tartlyor. Ben inanyorum ki, 50 yl Türkiye tarihinde bu seçimin sonuçlar ve meruluu tartlacak.

HDPDEN AKPYE KAYMA YOK, BASKI VE ENGELLEMELER VAR

Ahmet Türk, bölgede HDP oylarnn Ak Partiye kayd eklindeki deerlendirmelere katlmadn da belirterek, Aslnda bölgede çkan hayr sonuçlarna her yerde yüzde 20 eklemek gerekir. Muhtarndan, kanaat önderine kadar tehdit edilmelerin yaand ve zorland bir durum vard. Demokratik bir ortamda olsayd oranlar farkl olurdu. HDPden AKPye kayma yok, basklarn ve engellemelerin getirdii küçük kaymalar vardr. HDP açsndan bir ey deimez. imdi çkan sonuçlar, yürütülen ve Kürtleri dlayan politikann da doru olmadn ve kabul edilmediini ortaya koymutur

HÜDA- PAR: MLLYETç SÖYLEM FLAS ETT

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Diyarbakr il Bakan eyhmus Tanrkulu ise, herkesin çkan sonucu sayg göstermesi gerektii ve sonucu göre yeni bir siyaset belirlemesi gerektiini söyledi. eyhmus Tanrkulu, MHP evet blokunda yer almasna ramen, milliyetçi oylarn hayra gittii ortaya çkt ve milliyetçi söylem ve uslubun iflas ettii görüldü. Eer belediyelere kayyum atanmasayd ve HDPli milletvekilleri tutuklanmasayd hayr blokunun oylar daha fazla düecekti deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git