Kürt siyasilerin PKK'ya çıkışları

Kürt siyasetçi ve aydınlar, PKK'nın sivilleri de hedef alan bombalı saldırılarının Doğu ve Güneydoğu'da yoğun katılımlı gösterilerle protesto edilmesini değerlendirdi.

Haberler 30.12.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

- T-KDP Genel Bakan Karda:

- Büyük kalabalklar, yüz metrelerce uzunlukta Türk bayrann altnda, kahrolsun terörizm sloganlar atarak yürüyor. Buna kar tepki gösteren çkmyor. Artk bu PKK tayfas belli ki sessizlie bürünmü ya da takatten dümütür

- KADEP Genel Bakan Kvanç:

- Kürtler silahl mücadeleyi ve insan yaamn hedef alan bir anlay kabul etmiyor. Demokratik mücadeleyi benimsiyor. Eylemlerin sokaklara yansmas da bundan kaynaklanyor

- Yazar Güçlü:

- çukur ve barikat eylemlerinden sonra deifre oldu, aça çkt ki PKK bir Kürt örgütü deildir. Türkiyeye kar örgütlenen uluslararas güçlerin vekalet savan yürüten bir yapdr. Kürtler bunu anlamaya balad ve PKKy istemediklerini haykrd

PKKnn sivilleri de hedef alan bombal saldrlarnn Dou ve Güneydouda youn katlml gösterilerle protesto edilmesini deerlendiren Kürt aydnlar, eylemlerle Kürtlerin PKKy istemediklerini bir kez daha haykrdn vurgulad.

Kürt siyasetçiler ise ehir merkezlerine tad çatmalar nedeniyle daha önce PKKya öfke biriktiren Kürtlerin artk çekinmeden sokaklarda düüncelerini ifade edebildiklerini belirterek, son gelimelerle birlikte kanl örgütün bölgedeki hakimiyetini yitirdiine dikkati çekti.

AA muhabirine konuan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP) Genel Bakan Mehmet Emin Karda, PKKya kar Dou ve Güneydoudaki ehirlerde protesto gösterileri yapldn hatrlatarak, Büyük kalabalklar, yüz metrelerce uzunlukta Türk bayrann altnda ve kahrolsun terörizm sloganlar atarak yürüyor. Buna kar tepki gösteren kimse çkmyor. Artk bu PKK tayfas belli ki sessizlie bürünmü ya da takatten dümütür. dedi.

HDPnin son iki genel seçimde Mecliste temsil edilecek kadar milletvekili çkarmasna ramen Kürtlerin taleplerine ilikin adm atmaktan geri durduunu belirten Karda, u deerlendirmeyi yapt:

Ektiklerini biçiyorlar, kendi hatalar içinde bouldular. Bar, demokrasi, huzur istiyoruz. Bunun için de bizlere oy vermelisiniz dediler. Hatta Sava çkacak, kan akacak, krizler doacak eklinde tehditkar sözler kullandlar. Halk desteiyle 80 vekille parlamentoya gittiler. Ne yaptlar? Daha sivri tavrlarla ortaya çktlar. Aslnda onlara bir frsat domutu, AK Partinin kapsn çalp hükümeti birlikte kurmay teklif etmeliydiler. Sonraki seçimde ise büyük kayp yaadlar, bir nevi halk taraftan cezalandrldlar.

Siyasetteki bu baarszlktan sonra PKKnn krsaldaki çatmalar ehir merkezlerine tayarak tarihi bir hataya imza attn anlatan Karda, Resmen intihara kalktlar. HDP de kar çkmad, hayr diyemedi. Hatta i makineleriyle yardmc oldular. Sonuçta ehirler kullanlmaz hale geldi. Gençleri bile bile ölüme gönderdiler. Kürtçenin hakim olduu, Kürt tarihinin kalntlarnn bulunduu, örf ve adetlerinin yaand yerleri vurdular. ifadelerini kulland.

Kürtlerin geçmiten beri PKKya kar öfke beslediini dile getiren Karda, ehirlerde çukurlarn kazlmasnn barda taran son damla olduunu söyledi. Karda, PKKnn Suriyedeki uzants PYDnin de bu duygunun olumasna katks var. Orada kendileri dnda hiçbir Kürt örgütüne tahammülleri yok. diye konutu.

- PKK ciddi bir krlma yayor

Katlmc Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Bakan Lütfi Kvanç da Kürtlerin, PKKnn yllardan beri yürüttüü siyasetin çkmazda olduunu, bu durumun kendilerini madur ettiinin farkna vardn ifade etti.

Bölge halknn silahl mücadeleye kar yasal zeminde hak talep etmekten yana olduunu bildiren Kvanç, Kürtler artk örgütle ban, örgüte sempatisini yitirdi. Bir çözüm ve umut bekliyor. Kürtler, silahl mücadeleyi ve insan yaamn hedef alan bir anlay kabul etmiyor. Bu ekilde elde edilecek bir kazanm araynda da deiller. Demokratik mücadeleyi benimsiyorlar. Eylemlerin sokaklara yansmas da bundan kaynaklanyor. deerlendirmesinde bulundu.

PKKnn kendi içinde ciddi krlma yaadn vurgulayan Kvanç, örgütün son zamanlarda yapt eylem çarlarnn eskisi gibi halkta karlk bulmadna dikkati çekti.

Örgüt, yanllarn yeniden halka kabul ettirmek için çaba gösteriyor ama doru bir çaba deil bu. Artk bundan sonra yapabilecekleri bir ey yok. diyen Kvanç, Bölgede bir korku imparatorluu ina ediliyordu. Bugün örgüt bir çkmazn içinde, halk farkl bir aray içinde. Halk kendi davasn sahiplenmek istiyor ama bunlarn yürüttüü siyasi anlayla çözülemeyeceini anlam oldu. eklinde konutu.

- PKK bir Kürt örgütü deildir

Kürt yazar brahim Güçlü de FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimi srasnda halkn cuntaclara kar gösterdii tepkinin bir benzerinin, bölgede PKKya kar ortaya konulduunu söyledi.

Güçlü, çukur ve barikat eylemlerinden sonra deifre oldu ve aça çkt ki PKK bir Kürt örgütü deildir. Türkiyeye kar örgütlenen uluslararas güçlerin vekalet savan yürüten bir yapdr. Kürtler bunu anlamaya balad ve PKKy istemediklerini haykrd. çünkü yaplan iin Kürtlere faydas yoktu, zarar vard. Evlerini, ekonomisini ykyor, sosyal hayatn altüst ediyordu. Parçalanmaya ve ayrmaya yol açyordu. Demokrasi dediler, baktlar ki demokrasiyle alakal bir durum yok, bunun üzerine halk bir dakika dedi. görüünü paylat.

Temel hak ve özgürlüklerle ilgili amaçlarna örgütün kanl politikalaryla ulaamayacaklarn anlayan Kürtlerin, PKKya kar alanlara çktn ve yeni bir sayfa açtn belirten Güçlü, Zira PKKnn Baastan daha fazla zulmeden bir örgüt olduu aça çkt. Suriyedeki Kürtler, 50 ylda Baastan gördükleri zulmü, PKK/PYDden 4 günde yaad. dedi.

- PKKnn korkutacak pozisyonu kalmad

Gazeteci yazar Ümit Frat da PKKnn tepki eylemlerine katlanlar korkutacak bir pozisyonu kalmadn kaydetti.

PKKnn kendi kitlesi üzerinden en çok etkili olduu yerlerde bile yok sayldn vurgulayan Frat, HDPnin kimi zaman eylem için yapt çarlarn da eskisi gibi karlk bulmadna dikkati çekti.

Frat, Kimse HDPnin çarlarna cevap vermiyor. Bu hadise PKK eylemlerine kar sokaklara çkan insanlar bir bakma cesaretlendirdi. PKKnn yapt eyi onaylamamaktan kaynaklanan bir cesaret var. PKK, son gelimelerden yola çkarak kitlesini kaybettii için bir panie kaplmyor gibi ama eskisi gibi de sokaklarda boy gösteremiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git