Kürtçe için imza kampanyası

Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için imza kampanyası başlatıldı.

Haberler 23.02.2021 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dil konusunda çalmalar yürüten Kürt Dil ve Kültür A ile Kürt Dil Platformu, 21 ubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamnda Kürtçenin resmi dil ve eitim dili olmas talebiyle Diyarbakrn Sur ilçesindeki bir otelde imza kampanyas balatt. Kampanyann startna dil dernekleri, Kürt dili üzerinde çalma yürüten dil bilimciler ve yazarlar ile Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Mithat Sincar verdi.

KAMPANYA çOK Y OLDU

mza kampanyas için 21 ubat Komisyonu adna ilk olarak Kürt Dil Platformu Sözcüsü erefhan Ciziri ksa bir konuma yapt. Cizr, 21 ubatn tüm dünyada kutlandna dikkat çekerek Kürt halknn 21 ubat dier halklara oranla daha fazla cokulu kutladn aktard. Cizr, Özelikle biz Kürtler dili daha statü sahibi olmam onlar bu güne sahip çkt. Bir ngilizin ya da bir Almann bizim gibi cokulu ve yürekten bu günü kutladklarna inanmyorum. Sizinle bir ey paylamak istiyorum dün sveç Cumhuriyeti, onlarda orda bizden daha önce kampanyay balattlar. 20 sveçli milletvekili özel olarak Kürtçe eitim dili olsun dediler. Onun için kampanyay imzaladlar. Buda çok iyi bir balangç oldu hem bizim için hem kampanyamz için inanyorum ki kampanyamz baka yerlerde de dalacak ifadelerini kulland.

KÜRTçE KMLKTR

HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, Kürtçenin anayasal temelde tannmas gerektiini ifade ederek insanlarn anadili için verdii mücadeleden onur duyduunu belirterek Bu münasebetle 21 ubat Dünya Anadil Gününü tüm halklara ve dillere kutlu olsun dedi. Anadilimiz kimliimizdir diyen Sancar, Bugün bu gerçeklii her yerde görüyoruz. Dilimiz varlmzdr. Büyük bir filozof diyor ki Anadil gramer kitaplarndan ve sözlüklerden örenilmez, anadil her zaman insanlarn konumasndan örenilir. Filozofun bahsettii ey, bugün anadilin gerçekliini bir kez daha önümüze koyuyor diye konutu.

TÜRKYEDE DL SOKAKTA ÖRENLYOR

Arap olduunu ve anadilini sokakta örendiinin söyleyen Sancar, Tek ben deil, Kürt halk da evinde, sokaklarda ve caddeler de öreniyor. Arap, Süryani, Laz, çerkez halklar da anadillerini okullardan örenmiyor. Devlet Kürtlere nasl yaklayorsa, ayn ekilde dillerine de yaklayor. Tekçi bir politika yürütüyor. Anadilin anayasal temelde tannmas ve kabul edilmesi gerekir. Resmi bir ekilde tannmayan dil kendini koruyamaz. Anadil tannp kabul edilmezse o dil yaayamaz. Bu da bir gerçekliktir. Kürtler anadillerini büyüklerinin söylemlerinden öreniyor eklinde konutu.

MLYONLARIN KAMPANYASI OLMALI

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Bakan Osman Özçelik, Mecliste parlamenterlerin Kürtçenin yok hükmündeymi gibi ve bilinmeyen bir dil olarak görüldüüne dikkat çekerek öyle konutu: Kürtçeye ilikin attmz adm ve yüklediimiz anlam çok büyük. Ne kadar parti, sivil toplum örgütü varsa bu kampanyaya destek vermeli, bu kampanyamz milyonlarn kampanyas olmal. Bu kampanyaya ilikin kimsenin art olmamal, kampanya ile sesimizi dünyaya ulatrabiliriz. Kürt dilini günlük konuma diline ve esas diline dönütürmeliyiz. Kürt halknn torunlar da Kürtçeyi bilmeli ve Kürt dili bu kampanya ile gerçek yerini bulmal.

KAMPANYA BRLK çALIMASI OLMALI

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Bakan Bayram Bozyel de, Kürtlerin en büyük gücünün kendi dili olduuna vurgu yaparak, Dil insann meru ve demokratik gücüdür. Bizim vazifemiz bu zengin dilimizi yeni nesillere aktarmaktr. Hiçbir güç, hiçbir devlet ve ordu dilimizin önüne geçemez. Kürtçe 50 milyon insann dilidir dedi. Birçok Kürt siyasi güçlerinin dil konusunda hiçbir farkl düünemeyeceini aksine bir araya gelebileceini vurgulayan Bozyel, Dile çok önem göstermeliyiz ve bunu bir süreyle snrl tutmamalyz. Kürt Dili çalmalarn ayn zamanda özgürlük ve demokrasi çalmalaryla ayndr. Dil çalmalarmz birlik çalmamza dönütürelim. Kampanya içinde bulunanlar da bu durumu ön plana çkarmaldrlar. Ta ki Kürtçe dili resmi ve eitim dili olana kadar diye kaydetti.

ZULÜMDÜR

Azadi Hareketi Sözcüsü Ayettulah Aiti, anadilin kutsallnn Kuran- Kerimde de yer aldna dikkat çekerek slam dini eitim içindir. Kürt dilinin kabul edilmemesi ve yasaklanmas ayn zamanda zulümdür. slam inancna sahip olanlar bu duruma kar mücadele etmeliler diye belirtti.

ULUSAL BRLE VERSLE OLUR

Kürt Demokratlar Platformu - Bakr (PDK-Bakr) Bakan Sertaç Bucak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluundan sonra Kürtçe siyaset ve asimilasyon ile yok edilmek istendi. diyerek kampanaya ile ilgili görülerini u ekilde dile getirdi Kampanya büyük bir kampanya. Umut ediyoruz ki bu büyük bir adm ve ulusal birlie vesile olur diye kaydetti.

DL VARLIKTIR

nsan ve Özgürlük Partisi (PA) Genel Bakan Mehmet Kamaç ise dil üzerindeki asimilasyonun her zamankinden daha fazla olduunu belirterek unlar söyledi: Dil varln yuvasdr. Eer bir ulusun dili ortadan kalkarsa o ulusta ortadan kalkar. Dil üzerindeki çalmalar kutsaldr. Dilin korunmas, ayn zamanda kimlik ve kültürün de korunmasdr. Bizler Kürtçe için izin istemiyoruz. Dil üzerindeki yasaklarn kaldrlmas gerekir.

DEVLETE BASKI UYGULAMALIYIZ

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Bakan Sinan çiftyürek de unlar dile getirdi: Kuzey Kürdistan da Kürtçenin korunmasna dönük çalmann balatlmas çok önemli. Dil üzerindeki birlik Kürdistan birliinin mayasdr.

MASKELER DAITILDI

mza kampanyasnn ardndan, Sancarn da olduu grup, Balkçlar Meydanna kadar yürüdü. Yürüyü güzergahnda youn güvenlik önlemleri alnd. Grup vatandalarn ve esnaflarn dil gününü kutlayarak, Kürtçe yazl maskeler datt. Ulu Cami meydanna gelen kitleye hitaben konuan Sancar, Bütün diller için adalet istiyoruz. Bütün diller için bugünü kutluyoruz dedi. Etkinlik, Kürtçe yazl maske datmnn ardndan son buldu.

Ana Sayfaya Git