Kürtçe öne çıkarılmalı

Diyarbakır Barosu Dil Komisyonu'nun açtığı Kürtçe kurslar ilk mezunlarını verirken, Başkan Cihan Aydın, bölgedeki tüm STÖ ve meslek odalarının Kürtçenin daha fazla görünür kılınması için çaba içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Haberler 26.02.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sur ilçesindeki Dört Ayakl Minarenin önünde 4 yl önce öldürülen bakanlar Tahir Elçinin balatt ve yarm kalan Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüünü tamamlayarak yaynlayan Diyarbakr Barosu, Kürtçe dilinin gelimesi için çalmalarn sürdürecek. Diyarbakr Barosu tarafndan kurulan Dil Komisyonunun verdii Kürtçe kursu da, ilk mezunlarn verdi. Baronun yaklak 2 ay süren Kürtçe kursundan 40 örenci mezun oldu. Komisyon, Kürtçe kurslar sürekliletirerek devam ettirecek. Konuya ilikin Mezopotamya Ajansna (MA) konuan Diyarbakr Barosu Bakan Cihan Aydn, Kürtçenin iletiim dili olarak konuulmasnn her gün daha az tercih edildiini, bundan dolay tehlike sinyallerinin aleni bir ekilde görülmeye baladn belirterek, Kürtçeyi yok etme politikasna kar Kürtçeyi toplumsal hayatn her alanna daha fazla görünür klnmas gerektiinin altn çizdi.

40 AVUKAT MEZUN OLDU

Kurslarn bir ihtiyaçtan dolay açldn söyleyen Aydn, Diyarbakr Barosu bünyesinde Kürtçe dil komisyonu kurduk. Bu komisyonun yürütücüleri bizim baromuzun üyeleri. Baromuz dardan destek almadan kendi olanayla balatt bir eitim programdr. Balangç olarak 40 avukat kurlardan eitim alarak mezun oldu. Meslektalarmzdan Kürtçe kursa youn bir talep olduunu görüyoruz. Diyarbakr gibi bir Kürt ehrinde yaayan meslektalarmz Kürtçe konuan müvekkilleriyle iletiim kurmakta zorluk çekiyor dedi.

KÜRTçE KURSLAR YAYGINLAACAK

Avukatlarn Kürtçe konuma ve yazma orannn düük olduunu, baroda Kürtçe kullanmn yüksek düzeye çekmek istediklerini aktaran Aydn, Baromuzun u anda bin 500 üzerinde avukat var. Biz adil yarglama ilkesinin tam olarak uygulanmas için de bu adm attk. çünkü bir hukuki destekte bulunmanz için öncelikle meseleyi bütün detaylaryla anlamanz lazm ve sizden hukuki destek talep eden kiinin kendini iyi bir ekilde anlatmas lazm. Biz bu ihtiyaçtan hareketle bu talep üzerine, bu program balattk. Bu meslektalarmzn ileriki dönemlerdeki katlmlaryla daha da üst düzeylere doru gidecek. Talep geldii sürece biz meslektalarmzn, bu taleplerini karlayacaz. çabalarmzn bir amac da Kürt dilinin, Kürtçenin kamusal alanda da görünür klmak. Kürtçe youn bir bask ve asimilasyona maruz kalyor ve buna da dikkat çekmek için bu kursu düzenledik. Önümüzdeki dönemlerde bu kurslarn çok daha yaygnlaacana inanyorum diye konutu.

STK VE MESLEK ODALARI KÜRTçE çN ADIM ATMALI

Bölgedeki sendika ve meslek odalarna çarda bulunan Aydn, unlar söyledi: Herkes bu konuda ne yapabilirim diye düünmeli. Kürtçenin gittikçe unutulmaya yüz tuttuu konusunda çok yaygn aratrmalar var. Kürtçenin günlük yaamda kullanlma oran gittikçe düüyor. Yeni nesil maalesef Kürtçeyi ya hiç bilmiyor ya da çok az düzeyde kullanyor. Dolaysyla biz Kürtçeye baro olarak gereken kymeti vermeye ve meslektalarmzn bu dili örenmesi konusunda çaba harcyoruz, fakat bu dil sadece bir hukuk örgütüyle, bir baroyla olacak i deil. Bütün meslek örgütleri, sivil toplum kurulular kendi faaliyet ve çalmalarnda Kürtçeyi daha görünür klma noktasnda çaba harcamalar gerekiyor.

DL KOMSYONUN çALIMALARI SÜRECEK

Aydn, farkndaln oluturmak ve bunu talebe dönütürebilmek için dil çalmalarnn devam edeceini belirterek, Dil komisyonumuzun önünde bir takm projeler var. Hangi mevzuatta veya kanunda Kürtçeye yönelik engelleyici hükümler olduuna dair bir rapor oluturmak istiyoruz. Kürtçenin bir eitim dili haline gelmesi konusunda belki bir duyarllk ve kamuoyu oluturma konusunda ileriki dönemde çalmalarmz olacak dedi.

Ana Sayfaya Git