Kürtçe savunmaya 60 bin lira harcandı

KCK ana davasında 111 sanığı çeşitli hapis cezasına çarptıran Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, davanın yargılama giderinin 238 bin lira olduğu belirtildi. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. 11 bin 84 sayfalık gerekçeli karar kitap şeklinde bastırılmak üzere matbaaya gönderilirken, kararda 7 yıldan bu yana yapılan yargılamanın giderleri de ayrıntılı olarak açıklandı. Kararda, bir dönem krize neden olan Kürtçe savunma talepleri ile ilgili 'Kürtçe-Türkçe tercüme bilirkişi raporu' harcamasının tüm sanıklar için toplam 60 bin lira olduğu belirtildi.

Haberler 05.06.2017 - 03:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KCK Türkiye Meclisi ana davasnn 28 Mart günü görülen karar durumasnda 16 san silahl terör örgütü yöneticilii suçundan 21 yl, 95 san terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçlarndan 1 yl ile 18 yl arasnda deien oranlarda hapis cezasna çarptran ve 43 san beraat ettiren Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesi gerekçeli kararn açklad. 11 bin 84 sayfalk gerekçeli karar kitap eklinde bastrlmak üzere matbaaya gönderilirken, kararda 7 yldan bu yana yaplan yarglamann giderleri de ayrntl olarak açkland.

KÜRTçE SAVUNMANIN BEDEL 60 BN TL

Yarglama giderlerinin sanklardan alnarak hazineye kaydedilecei belirtilen kararda, 7 yl süren davann yarglama giderinin toplam 238 bin lira olduu ve yaplan harcamalarn her sana göre ayr kalemler halinde yazld ifade edildi. Kararda, bir dönem krize neden olan Kürtçe savunma talepleri ile ilgili Kürtçe-Türkçe tercüme bilirkii raporu harcamasnn tüm sanklar için toplam 60 bin lira olduu belirtildi. Ortam ve telefon dinlemesi kaytlarnn çözümü için düzenlen TRT bilirkii raporu giderinin ise tüm sanklar için 79 bin 200 lira olduu ifade edildi. Kararda sanklarn ev ve iyerlerinde ele geçirilen dijital malzemelerin incelenmesine ilikin bilirkii raporu giderinin ise toplam 29 bin 100 lira olduu kaydedildi. Dosyada yaplan dier yarglama giderlerinin ise HTS (telefon sinyali kayd) bilirkii raporu gideri, Ortam ve telefon tapelerine ait bilirkii raporu gideri, Fotokopi gideri ve tebligat giderlerinden olutuu belirtildi.

KAMURAN YÜKSEK 6 BN 735 LRA ÖDEYECEK

Yarglama giderlerinin sanklardan alnaca belirtilen kararda, DBP E Genel Bakan Kamuran Yüksekin 6 bin 735 lira ile en yüksek yarglama giderine sebebiyet verdii ifade edildi. Kararda, Van eski Milletvekili Kemal Aktan 2 bin 445 lira, BDP eski Genel Bakan Demir çelikin 2 bin 465 lira, rnak eski Belediye Bakan Ahmet Ertakn 2 bin 425 lira, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi eski Bakan yardmcs Frat Anlnn 2 bin 485 lira, Batman eski Belediye Bakan Nejdet Atalayn 2 bin 465 lira, Siirt eski Belediye Bakan Selim Sadakn 3 bin 45 lira, Batman eski Belediye Bakan Hüseyin Kalkann 705 lira, Tunceli eski Belediye Bakan Songül Erol Abdilin bin 835 lira, Demokratik Toplum Kongresi Ebakanlar Leyla Güvenin 3 bin 35, Hatip Diclenin bin 805 lira ve Mardin eski Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türkün ise 280 liralk yarglama gideri ödeyecekleri belirtildi.

KÜRTçE BLMEYEN çANAKKALEL BAKANA KÜRTçE TERCÜME ÜCRET

Kararda, KCK/TM ana davasndan yarglanan ve Kürtçe bilmeyen Diyarbakrn Balar eski Belediye Bakan Yurdusev Özsökmenler için 165 lira Kürtçe-Türkçe tercüme bilirkii rapor gideri yazld dikkat çekti. çanakkaleli olan ve yarglama srasnda Türkçe savunma yapan Özsökmenlerin tercüme ücreti ile birlikte 2 bin 465 lira yarglama gideri ödeyecei de gerekçeli kararda yer ald.

DZÜSTÜ BLGSAYAR VE HARD DSKLER BULUNAMADI

Kararda baz sanklardan elde edilen ve adli emanet deposunda kaytl bulunan delil niteliindeki 3 hard disk, 2 dizüstü bilgisayar ve 2 flash diskin, rapor aldrlmak istendiinde emanet srasnda bulanamad ve bu durumun 6 Mays 2016 tarihinde tutanak altna alnd kaydedildi. Kararda soruturma sürecinde sanklardan ele geçirilen 79 adet cep telefonu, 87 adet sim kart, 32 adet bilgisiyar ve 42 adet hard diske el konulmasna karar verildii belirtildi.

DAVA 7 YIL SÜRDÜ

2007 ylnda Diyarbakrda polise yaplan bir ihbar ile balatlan KCK soruturmas yaklak 2 yl devam etti. 14 Nisan 2009 tarihinde yaplan ilk operasyon ile birlikte 4 dalga halinde operasyonlar yapld. 4 ayr operasyonda aralarnda kapatlan DTPnin yöneticileri, Belediye Bakanlar, il genel meclis üyelerinin de bulunduu 151 kii gözaltna alnrken, bunlardan 103ü tutukland. Operasyonda gözaltna alnanlarn Diyarbakr Adliyesine getirilip tek sra halinde dizilerek, elleri kelepçeli bir ekilde fotoraflarnn çekilmesi tartmalara neden oldu. Davann iddianamesi, Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ubesinde hazrlanan özel odada, FETÖ/PDY soruturmas kapsamnda meslekten ihraç edilen dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcs smail Aksoy tarafndan 7 ayda hazrland. 7 bin 578 sayfalk iddianamede üpheliler hakknda deien oranlarda hapis cezas talep edildi. Dosyann delilleri 500 klasörden oluurken iddianame Özel Yetkili Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sank saysnn fazlal nedeniyle Diyarbakr Adliyesindeki bo alana, yeni bir salon yapld. çelik ve betondan 600 metrekare alan üzerine ina edilen 500 kiilik salonda ses sistemi ve hareketli kameralar da konuldu.

18 Ekim 2010 tarihinde balayan dava sürecinde sanklarn Kürtçe savunma talebinin kabul edilmemesi sk sk krize neden oldu. Kürtçe savunma taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle, sanklar uzun süre ifade vermezken, çözüm süreci ile birlikte Kürtçe savunma hakk tannmasnn ardndan sanklar 2013 ylndan itibaren savunma yapt. Anayasa Mahkemesinin Mustafa Balbay karar üzerine KCK ana davasnda tutuklu olduu srada BDPden milletvekili seçilen rnak Milletvekili Selma Irmak 2013 ylnda tahliye edildi. Anayasa Mahkemesinin, tutukluluk süresini 5 ylla snrlandran karar ardndan, davada 5 yla yakn tutuklu olan sanklar, 2014 ylnda tahliye edildi. Özel Yetkili Mahkemelerin kapatlmasnn ardndan davann yarglamasna 2nci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Birletirilen ve ayrlan dosyalarla birlikte davada sank says 154e dütü. Mahkeme, davann sürüncemede kalmamas için 22 firari sann ve yarglama srasnda milletvekili olan 8 sann dosyasnn ayrlmasna karar verildi. Davann soruturma ve yarglamasnda görev alan yarg mensuplarndan 9 savc ve 12 hakim FETÖ/PDY terör örgütü soruturmalar nedeniyle meslekten ihraç edildi. Dava ile ilgili 30 Nisan 2016 tarihinde son mütalaay veren Cumhuriyet Savcs Zeynel Abidil Ulu 15 Temmuz darbe giriimi ardndan HSYK tarafndan meslekten ihraç edildi. Kararn açkland tarihe kadar dava 850 klasör ve 350 bin sayfa evraka ulat. Dava süresince sanklardan Fadile Bayram, Mehmet Abbasolu, Seve Demir ve lhan Diken ise hayatn kaybetti.

KCK Ana Davasnda dosyalar ayrlan HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Tademir, çalar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yldrm, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yldrmn yarglamalar ise Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Ana Sayfaya Git