Kürtçe sözlük artık internette

Kürtçe modern terminoloji sözlüğü artık internette

Haberler 01.07.2018 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Abdullah Krann 2014 ylnda kitap olarak yaynlad sözlük, Kürtçe, Türkçe ve ngilizce olarak internet ortamnda yayna balad.

Kürtçenin farkl lehçelerinde hazrlanan modern terminolojik sözlük, internet ortamna tand. Akademik çalmalarda kullanlabilecek sözcüklerin yer ald sözlüün Türkçe ve ngilizce versiyonu da bulunuyor

nternette yayna verilen sözlüü, Mu Alparslan Üniversitesi Uluslararas likiler Bölüm Bakan Prof. Dr. Abdullah Kran hazrlad. Daha önce sözlüü Kürtçe, Türkçe ve ngilizce Sosyal Bilimler Sözlüü (Ferhenga Zanistn Civak) adyla kitap olarak yaynlayan Kran, Art Gerçeke yapt açklamada 2014te baslan sözlüün daha verimli olmas için online olarak okurun hizmetine sokulduunu söyledi.

KÜRTçENN BR SORUNU DA ORTAK TERMNOLOJ

Kürtçenin önemli sorunlarndan birinin Kürtlerin üzerinde ortak çalma yapabilecei terminolojik kavramlar sözlüüne sahip olmamalar olarak açklayan Kran, Bu sözlüü 2014 ylnda Kürtçenin terminolojik sorunlarnn çözümüne yant olabilmek amacyla hazrladm. Kürtçenin modern terminolojik kavramlarda ortaklamas, bilimsel çalmalarn yan sra günlük yaamda da etkili kullanm beraberinde getirecektir. Kitap halinde olunca herkese ulama olanaklar snrlyd. Bu nedenle sözlüün internet ortamna tanmas çalmasn yürüttük dedi.

KÜRTçE SANAY DEVRM ÖNCESNDE EN GELKN TERMNOLOJYE SAHPT

Kran, internet portalna tanan sözlügün hazrlan amacna ilikin olarak ise u bilgileri verdi:

Sözlük Kürtçe, Türkçe ve ngilizce olarak hazrland. Sözlükteki kavramlar Kürtçe açklamal olarak verildi. Bilindii gibi modern terminoloji sanayi devriminden sonra, tüm dünya dillerinde dilin yaps esas alnarak türetme yoluyla ekillendi. Ancak Kürtler bu hususta geri kaldlar. Sanayi devrimi öncesinde Kürtçe dünyadaki en gelimi diller seviyesindeydi. Özellikle tarm ve hayvanclk alanndaki terminolojide. Akademik sözlük bu alandaki eksiklikleri doldurmaya çalacaktr.

çÖZÜM SÜRECNN BTMES KÜRTçEYE OLUMSUZ YANSIDI

Kran, çözüm süreci döneminde Kürtçeye dönük çalmalarn olumlu sonuçlar beraberinde getirdiini ancak çözüm sürecinin bitmesiyle Kürtçeye ilikin çalmalarn da bundan negatif olarak etkilendiini belirterek sözlerini öyle sürdürdü:

Yaklak 30 yldr Kürtçe üzerine çalyorum. Akademik çalmalarm süresinde birçok kavram örencilerimle de tartma olana buldum. Birçok Kürt örencim vard, farkl corafyalardan gelmilerdi. Onlarn da bu çalmalara Kürtçenin zenginliini katma anlamnda ciddi katklar oldu.

Ana Sayfaya Git