Kürtçe terörize ediliyor

"Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme" programına telefonla bağlanan Türkan Taşçı, Kürtçe konuşunca hattan alındı. Sunucu Yılmaz'ın, "Doğru düzgün Türkçe konuşsun, burası Türkiye Cumhuriyeti" sözleri tepkiye neden oldu.

Haberler 26.08.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Didem Arslan Ylmazla Vazgeçme adl televizyon programnda, Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük yaand. Konuklar Ayfer Taç ve Hayriye Taçnn halalar Türkan Taç, programa telefonla baland. Hala Taçnn yeenlerine yönelik Siz orada ne aryorsunuz sözleri üzerine gerginlik yaand, karlkl edilen hakaretler sansürlendi. Ylmazn ayrmc söylemleri, toplumun büyük kesiminin tepkisine neden oldu,

KÜRTçE KONUTUU çN HATTAN ALINDI

Televizyonun sesini ksmas istenen Türkan Taçnn daha sonra sunucu Didem Arslan Ylmazn Hatta msn soruna verdii yant da sansürlendi. Ardndan yeen Hayriye Taçnn Konu tamam konu dedii duyuldu. Didem Arslan Ylmaz ise Hayr hayr. Türkan Hanm bizim de anlamamz lazm diyerek Türkan Taçnn hattan alnmasn istedi. Ylmazn devamnda söylediklerinden Hala Taçnn Kürtçe konutuu için hattan alnd anlald.

DORU DÜZGÜN TÜRKçE KONUSUN

Didem Arslan Ylmaz, u sözleri sarf etti: Kzlara hakaret edemez tabii, öyle de konuamaz. Ondan sonra biraz da anlarm ben Kürtçeden. Kesinlikle olmaz. Halayla bir konuun, doru düzgün Türkçe konusun. Hepimiz anlayacaz, buras Türkiye Cumhuriyeti yani. Bir de o dili bilmiyoruz ki biz. Bilsek anlayacaz, konuacaz da. Dakikalar sonra tekrar programa balanan Türkan Taç, konumasna Türkçe devam etti.

HADDN BL DDEM ARSLAN

Ylmazn ayrmc söylemleri, sanal medyada tepkilere neden oldu, Arslan knayan çok sayda paylam yaplrken, #HaddiniBilDidemArslan etiketi Twitterda Türkiye gündeminin üst sralarna yerleti.

KENDN BÖYLE SAVUNDU

Ylmaz, tepkiler üzerine Twitter adresinden açklama yapmak zorunda kald. Ylmaz, yapt açklamada kendine gösterilen tepkileri gülünç buldu. Ylmaz, kendisini u sözlerle savundu.

1-Dünkü yaynmza, Urfadan gelen Hayriye Tac, babas benden 4 aylk bebeimi kaçryor, bana yardm edindiyerek, ablas Ayfer Tac ile birlikte programmza katld. Kzlar aileleri tarafndan tehdit aldklarn söyleyip, öldürülmekten korkuyorlard.

2-Yayn devam ederken kzlarn Halas Türkan hanm yayna balanmak istedi. Yeenleriyle akr akr türkçe konutu, önce kzlara türkçe hakaretler etti. Sonra da aniden kzlarla kürtçe konumak istediini söyledi.

3- Hala Türkan hanm, benim ve seyircimin kzlarla konumasn anlamamz istemedi. Yeenleriyle kürtçe konuarak, konuulanlar gizlemek istedi. Halann bizden önceden tercüman talebi de olmad.

4-Türkan hanm, kürt olduu için yayndan aldrmadm. Yeenlerine hakaret ve küfürler ettii için yayndan aldm. Öyle olsa yeenlerini yayna konuk etmezdim.

5- Kürtçeye bir tepkim olamaz. Yaynda dou dili diye hiçbir ifadem de yok

6- Hala Türkan hanm, arapça da konumak isteseydi, ingilizce de konumak isteseydi, ayn tepkiyi gösterirdim. çünkü, onun ne söylediini bilmemiz gerekiyordu, kzlarn can güvenliinden endie ediyordum.

NCNENLERDEN ÖZÜR DLERM

7- Sivasl bir ailenin kzym. Memleketimin dousu bats kuzeyi ve güneyi ile ilgili ayrm yaptm iddia etmek, hele etnik ayrm yaptm söylemek tamamen gülünç.

8- Yaynn sadece 10 saniyesini servis edip sanki ortada bir siyasi tartma varm gibi linç balatanlarn amac ülkenin fay hatlarn kamak Not: Bu arada Kürtçe konuanlarla hiçbir sorunum yok, incinen vatandalarmzdan özür dilerim.

ASLANA SUç DUYURUSU

Öte yandan, Van Barosu, Didem Arslan Ylmaz hakknda suç duyurusunda bulundu. Van Cumhuriyet Basavclna verilen dilekçede, Ylmazn nefret suçu ve alenen aalama suçu iledii belirtildi. Dilekçede, u ifadelere yer verildi: Sunucu, sanki Türkiye Cumhuriyetinde Türkçe dnda baka bir dilin konumann yasak olduu, baka rka mensup kiilerin baka dili konumann suç olduu ve bunun bir bedeli olduunu ima etmitir. Savclnzca yaplacak soruturma çerçevesinde de görülecei üzere üphelinin basn yoluyla alenen bir rk, bir dili aalad hatta hor gördüü aça kavuacaktr. üphelinin Kürtçeye olan nefretinden sonra hem sosyal anlamda hem de sosyal medya mecralarnda binlerce kii bu nefret söylemine tepki göstermitir. Ulusal anlamda büyük bir tepki karlk bulmas ve genelde Kürtçeye özelde ise Kürt halkna kar nefret söylemi nedeniyle savclnzca resen yaplacak soruturma çerçevesinde üphelinin cezalandrlmasn talep ediyoruz.

BÜTÜN DLLERG ÖNÜL DLDR

Yaananlara tepki gösteren, Ak Parti Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz, Mesele bir kaç kelime Kürtçe bilip bilmemek deil, mesele insanlara ve anadillerine saygl olmay bilmek. Diller sadece onlar konuanlarn deil bütün insanln deeri ve zenginliidir. Bütün dillerin üstündeki dil ise gönül dilidir ifadelerini kulland.

DAVUTOLU; Y K KÜRTçE VAR

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutolunun danman lhami Ik, 55 yl önce de doru düzgün Türkçe konu diye öretmenlerimden yediim tokat ve dayaklar bana tekrar hatrlattnz için teekkür ederim Didem hanm. yi ki Kürtçe var dedi.

PARLAK TEPK GÖSTERD

AK Parti MKYK Üyesi Alattin Parlak, sosyal medya hesabnda u paylamda bulunarak, yaananlara tepki gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kürtlerin de devletidir. Kürtler bu ülkenin öz evlatlardr. Ana dili olan Kürtçeyi konuuyorlar. Didem Arslan Ylmazn üslubu ve tavr ayrtrc ve aalayc bir dil. Bu dil hiç kimseye bir ey kazandramaz. Toplumu germemnin hiç kimseye faydas yok. unu neden anlamazlar ki; bu ülkenin vatandalarnn bir ksm ana dili olan Kürtçeyi konuuyor. Bu dil ana sütü kadar helal olan bir dildir.

Ana Sayfaya Git