Kürtçeyi sahiplen!

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, Diyanet'in Ulu Cami'de Kürtçeye yer vermemesine tepki göstererek, "Kürtçeyi daha çok sahiplenelim" çağrısı yaptı.

Haberler 12.04.2022 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürtçeye dönük yasaklamalar sürerken, Kürtçe konuanlar ise rkç saldrlara maruz kalyor. Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde bulunan Ulu Caminin giriine Diyanet leri Bakanl tarafndan konulan bilgilendirme panosunda Kürtçeye yer verilmedi. Diyanetin panoyu sadece Türkçe, ngilizce, Arapça ve Rusça dillerinde hazrlanmas tepkiye neden olurken, hemen ardndan Kürtçe konuan örencilere rkç saldr gerçekletii ortaya çkt. Karamandaki Karamanolu Mehmet Bey Üniversitesinde bir grubun, 31 Martta Kürtçe müzik dinleyip halay çeken örencileri darp etmesinin yanglar sürüyor. Merkezi Diyarbakrda olan Kürt Edebiyatçlar Dernei Ebakan Sultan Yaray, Kürtçeye dönük saldrlar deerlendirdi.

YOK ETME AMACI

Kürt dilinin yasaklanmasyla Kürtlerin yok edilmek istendiine dikkati çeken Yaray, Kürtlerin younlukta yaad Diyarbakrda Kürtçeye yer verilmemesini, Kürt halkna hakaret olarak nitelendirdi. Yaray, Kürt halk hakareti kabul etmez. Amed gibi bir yerde nasl Kürtçe diline yer verilmez? Newrozda gördük; O kadar engellemelere ramen insanlar bir araya geldi ve varlklarna sahip çktlar. Dillerine de bu ekilde sahip çkacaklar dedi. Yaray, bir yandan okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak verildiini,ancak dier yandan Kürtçenin engellediini ifade etti.

Yaray, Kürtçe üzerindeki politikalarla Kürtlerin kimliklerinden uzaklatrlmak istendiine iaret ederek, Dilinden uzaklaan bir halk, ayn zamanda varlndan da uzaklar. çünkü dil kültürdür, edebiyattr, kendini bilmektir, kimliktir. Bir millet diliyle millet olabilir. Sadece pano deil, yaamn her alannda dier dillere yer veriyorlar ama konu Kürtçe olunca, yok etmek için elinden geleni yapyorlar diye kaydetti.

DLE SAHP çIKMA çARISI

Kürtlerin her türlü engellemelere ramen dillerini yaattklarn vurgulayan Yaray, basklara kar Kürtçeye sahip çkma çars yapt. Yaray, Bu konuda Kürtçenin daha çok konuulmas gerekiyor. En önemlisi evde Kürtçe konualm. Kürtler, eitim hakk konusunda direnmeli. Hiçbir devlet bir halkn dilini yasaklayamaz, bu suçtur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git