Kürtlere göre kürt meselesi!

18 ilde Kürtlere Kürt sorunu, Kürt sorunun hangi parti ve kimler tarafından çözülecek, sorunun çözümünde muhatabın kim olacağı

Haberler 15.04.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezi, 1-10 Nisan 2021 tarihleri arasnda, vatandalarn Kürt sorununa yaklam ve çözümüne dair alg, görü, tutum ve eilimlerini ölçebilmek için anket çalmas yapt. Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesine bal Diyarbakr, Batman, anlurfa, Mardin, Antep, Van, rnak, Siirt, Mu, Malatya, Idr, Hakkari, Elaz, Dersim, Bitlis, Bingöl, Ar ve Adyamanda online ortamda 948 kii ile yaplan görümede katlmclarn yüzde 95,4ün etnik kimliin Kürt olarak tanmlad belirtildi.

KÜRTLER KÜRT SORUNU YOKTUR TANIMINI KABUL ETMYOR

Bölgede yaayan Kürt kimlikli vatandalar Kürt sorunu ve çözüm yaklamlarna dair verilerin yer ald ankette katlmclara Kürt sorununu nasl tanmladklar, Kürt sorununun yakn tarihte çözülüp çözülemeyecei, anadil meselesine yaklamlar, eit yurttalk ve Kürt meselesinin nasl çözüleceine ilikin sorular yöneltildi. Anket çalmasnda katlmclara Kürt Sorunu Yoktur ifadeleri soruldu. Katlmclarn yüzde 82,3ü bu tanma katlmadn söyledi. Anket çalmasna katlanlarn yüzde 82,5i sorunun Anadil ve Kimlik Haklarnn Tannmasyla Ortaya çkm Bir Kültürel Sorundur derken, Kürt meselesinin Eit Yurttalk Haklarna Sahip Olmamaktan Kaynakl Bir Sorundur tanmna katlanlarn oran yüzde 86,9 oldu.

KÜRTLER KÜRT MESELESN NASIL TANIMLIYOR?

Meselenin Ekonomik ve Eitim Düzeyi Olarak Geri Kalm, Kalknmam Bir Bölgenin Sorunudur tanmna yüzde 55,9u katlmyoruz cevabn verirken, yüzde 61,4 Kürt sorununu Kürtlerin kendi kendini yönetme istediinden dolay ortaya çkan bir sorun olarak gördüünü söyledi. Katlmclara Kürt sorunu Kürtlerin bir ülke kurma istediinden kaynaklanan bir sorundur tanm da soruldu. Bu tanma katlmclarn yüzde 52,1i katlmadn söylerken, Kökeni Eskilere Dayanan Tarihsel Bir Sorundur tanmna yüzde 81,7si katldn beyan etti.

KÜRT SORUNU KONUSUNDA PARTLERN TUMUMU

Aratrma grubuna mevcut siyasi partilerin Kürt sorununa ilikin söylem ve politikalarnn Kürt sorununun çözümüne hizmet edip etmedii de soruldu. Bu soruya katlmclarn yüzde 97,7si MHP, yüzde 94,9 AK PART, yüzde 93,2 ise Y Parti cevabn verdi. Yüzde 85lik bir oranla Saadet Partisi, yüzde 82,7lik bir oranla Gelecek Partisi, yüzde 81,2 CHP ve 74,3 Deva Partisi izledi. Söylem ve politika konusunda Kürt meselesinin çözümüne katk sunacak parti olarak yüzde 87,8lik bir oranla HDP görülüyor.

KÜRT SORUNU NASIL çÖZÜLÜR?

Anket çalmasnda katlmclara Kürt sorunun çözümü, kimin çözebilecei, muhataplk ve sorunun nasl çözülebileceine ilikin sorular da yöneltildi. Birbirinden ilginç cevaplarn verildii anket detay öyle: Sizce Kürt sorunu nasl çözülür? sorusuna katlmclarn yüzde 44,5i çözüm/Müzakere Sürecine Dönerek, yüzde 29,3ü Anayasal Tannma ve Güvencelerle, yüzde 15,2si çatmaszlk ve Bar ile cevabn verdi. Sizce Kürt Sorunu Hangi Statüyle çözülür sorusuna yüzde 57,2si Demokratik Özerklik, yüzde 15i Eit Yurttalk, yüzde 9,9u Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik art, yüzde 9,9u Bamszlk, yüzde 5,1i Federasyon cevabn verirken, yüzde %1,9u Kürt Sorunu Yoktur cevabn verdi.

çÖZÜM UMUDU OLANLARIN ORANI YÜZDE 26

Sizce yakn tarihte Kürt sorunu çözülebilir mi sorusuna katlmclarn yüzde 26,4ü Evet, yüzde 47,9u Hayr cevabn verdi. Sizce Kürt Sorunu Ne Zaman çözülebilir sorusuna ise yüzde 33,3ü 11 ve Daha Uzun Yllar çinde, yüzde 20,7si 1-5 Yl çinde, yüzde 18,8i 6-10 Yl çinde cevabn verdi. Kürt sorunu hiçbir zaman çözülmez diyenlerin oran yüzde 3,4 olurken, yüzde 23,8i Fikrim Yok cevabn verdi.

Katlmclara Sizce çözüm süreci en yakn ne zaman yeniden balayabilir sorusu da yöneltildi. Bu soruya katlmclarn yüzde 36,5i 2 Yldan Fazla Bir Zaman çinde, yüzde 13,7si 1-2 Yl çinde cevabn verirken, yüzde 8,6s Bir Daha Balamaz dedi. Katlmclara Sizce; Türk Silahl Kuvvetleri, PKKyi askeri yöntemlerle etkisiz hale getirirse Kürt sorunu çözülür mü sorusu da yöneltildi. Bu soruya katlmclarn yüzde 95,1i Hayr cevabn verdi. Sizce, PKKnin silahlar brakmas Kürt sorununu çözer mi sorusuna katlmclarn yüzde 80,6s Hayr, yüzde 3,2si ise Evet yantlarn verdi.

KÜRT SORUNUNDA MUHATAP KM?

Kürt sorunun çözümünde Sizce muhataplar kimler olmaldr sorusuna katlmclarn 56,5i TBMMde Temsili Bulunan Siyasal Partiler ve Örgüt (Abdullah Öcalan ve PKK), yüzde 22,8i Hükümet ve Örgüt (Abdullah Öcalan ve PKK) cevabn verdi. Sizce Kürt Sorunu Kimlerle çözülür/Kim çözer sorusuna yüzde 43,5i Abdullah Öcalan-KCK-TBMM çindeki Siyasi Partiler, yüzde 15,6s Abdullah Öcalan çözer, yüzde 7,6s Abdullah Öcalan -KCK-HDP-AKP-TSK Birlikte çözer cevabn verdi.

Ana Sayfaya Git