Kürtlerin sarı kartı

Vural, “AK Parti’nin en zayıf ve Kürtlerle bağını kopardığı bir dönemde HDP’nin aldığı belediyeler yeterli bir başarı sayılamaz” dedi.

Haberler 04.04.2019 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Toplumsal Aratrmalar Merkezi (DTAM) Bakan Mehmet Vural, AK Parti ve HDPnin 31 Mart seçimlerinden baarsz çktn belirterek, Kürtler, AK Partinin hakaretlerine, kendilerini yok sayan anlayna kar batda muhalefete destek verdi, bölgede ise HDPnin yanl ve nobran yaklamn kabul etmedi diyerek iki partiye de sar kart gösterildiini savundu.

Merkezi Diyarbakrda bulunan DTAMn bakan Mehmet Vural, 31 Mart Mahalli dareler Seçimlerinde ortaya çkan tabloyu T24e deerlendirdi.

HDPnin ciddi bir öz eletiri vermesi lazm

HDPnin seçimlerden sonra yapt açklamalara atfta bulunan Vural, unlar söyledi: HDP, 100ü akn belediyeden 40n kaybetti. Baar bunun neresinde? Ciddi düünmesi ve siyaseti yeniden yorumlamas gerekir. Bölgede HDPnin yanl, nobran, yukardan bak açsna Kürtler bir ikazda bulundu. Bu anlaya bir sar kart gösterdi. HDP, bu saatten sonra oturup Kürt ittifakn ve seçmenini yeniden yorumlamas lazm. HDP, öncelikle hendek ve barikat meselesinde ciddi bir öz eletiri vermesi lazm. Bu olay üstü kapatlacak bir i deildir. kincisi ben istediim aday çkarrm, herkes de buna uyar anlay artk geçersizdir. Bu ii, iten anlayana, halk tabannda yeri olana vermek lazm. Anteptekini Diyarbakra, Diyarbakrdakini götürüp stanbulda aday yapmakla olmuyor. çok demokratik olmayan, üç kiinin isteiyle aday tespiti doru deildir. 15-20 yldr belediye ellerinde. Salt kimlie sahip çkmak yetmiyor. Yerel hizmet olarak geriye dönüp baktmzda ne yaptk? Yeteri kadar çaltk m? Halka yeterli hizmet ettik mi? Bunun sorgulanmas lazm. Geçmite de bask ve zulüm vard, bugün de var. Bu bir gerçek. Kürtler geçmite de bask ve zulme kar oyunu kulland ve birlik oldu. Maduriyetlerin ardna snamayz. Evet kadrolarn çou içeride, çou siyaset d brakld bu bir gerçek ama yine de Kürtler birlikte gereken davran gösterdi. HDP yeteri kadar iyi bir siyaset yürütemedi. Artk belediyelerde çalabilen ve üretebilen ehli kiilere yer vermesi lazm. Siyasette kimin nereye gelebilecei artk hesaplanmas lazm. Yani belediye bakan öncelikle belediye bakanl yapacak. Milletvekili, parlamentodaki ilerini yapacak. Herkes her eyi yapacak diye bir ey yok. Belediye bakannn o ehrin güzide insan olmas gerekir. ehri yönetmesini bilmeyenlere bu makam teslim edilemez. Bunlarn tartlmas lazm.

Kürtler, AK Partiye ikazda bulundu

Siyasetteki dengenin Kürt oylaryla deitiini, batda muhalefetin büyükehir belediyelerini HDP seçmeninin oylaryla kazanldn vurgulayan Vural, bunda AKPnin ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kart söylemlerinin etkili olduunu ifade etti. DTAM Bakan Vural, öyle devam etti: Bu seçimde Kürtler, adeta bir mimarlk destan yazdlar. çok kilit rol oynadlar. Batda AK Partiye, bölgede ise HDPye sar kart gösterdiler. Kürtler bölgede, AK Partinin ve Cumhurbakannn yanl politikalar, Kürtleri bir bütün olarak kart görmesi, terörize etmesi, hakarete varan söylemleri nedeniyle HDPye oy verdi. Batda ise bu tip davrana ikazda bulundu Kürt seçmen. AK Parti, bu nedenle bir çok kalesini kaybetti.

Siyasetçilerin oturup bunu düünmesi lazm

HDPnin Mu ve Bitlisi, Hakkari ve Urfada ise çok sayda ilçe belediyesini kaybettiini ifade eden Vural, Bölge 3 yl önce bir felaket yaad. Göçler oldu. Bu seçimde kimi krsal yerlerde devlet basks oldu. Kürtler her iki siyasete mesafeli durdu. Ama bir oy verecekti. Tercihini de yapt. Kayyumlar elbette kabul etmeyecekti. Buna ramen AK Partiye verilen %30luk oylar onu baarl klmaz. Ha keza HDPyi de. HDP, Muu, Bitlisi ve Tunceliyi kaybetti mesela. Urfann bir çok ilçesini kaybetti. Kayyum atanan yerlerin yarsndan fazlasn alabildi. Bunu baar diye tanmlamak yanlgl olur. HDPnin ald oylar HDPnin iyi siyaset yürüttüü anlamna gelmiyor. Siyasetçilerin oturup bunu düünmesi ve ona göre bir ders çkarmas lazm. Böyle giderse AK Parti batda çounluunu kaybedecek, HDPde bölgede oy kaybedecek. AK Partinin en zayf ve Kürtlerle ban kopard bir dönemde HDPnin ald belediyeler baar saylamaz.

Ana Sayfaya Git