Kuzey Irak’ta seçim erteleniyor

K. Irak’ta kasımda yapılması beklenen başkanlık ve genel seçimlerin ertelenmesi planlanıyor. IKBY Başkanı Barzani’nin koltuğunu bırakacağı isim üzerinde arayış da sürüyor.

Haberler 03.10.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Referandum sonras Badat yönetimi ile kurulacak diyalog ve seçilecek müzakere heyetinin olumas, yurt dnda görevlendirilecek bamszlk heyeti dahil bir dizi acil konuyu görümek için bir araya gelen Kürt yönetimi, önemli kararlar alma aamasnda. Barzaninin görev süresinin dolmas, parlamentonun kapal olmas dahil siyasi partiler arasndaki sorunlarn giderilmesine yönelik sorunlar yönetimin önünde bekliyor.

DESTEK ARYII

Kendisine muhalefet eden Deiim Hareketi (Goran) ve slami Komal Partisi ile yaanan sorunlar ortadan kaldrmak için dier gruplarn da içinde yer alaca kapsaml toplant yapmaya hazrlanan Mesud Barzani, bamszlk seçeneinin öne alnmas halinde tüm kesimlerin desteini arkasnda görmek istiyor. stiklal Konseyi adn almas beklenen, bölgedeki siyasi, etnik ve dini liderlerin içinde yer alaca yaplanmaya Barzaninin bakanlk edecei bildirildi.

Kasmda yaplaca açklanan ancak referandum sonras ortaya çkan durum nedeniyle ertelenmesi gündemde olan bakanlk ve genel seçime ilikin yeni bir takvim üzerinde duruluyor. Barzani önümüzdeki seçimde bakanla aday olmayacan tekrarlad.

KONSEY KARAR VERECEK

Barzaninin yerine kimin oturaca konusunda uygun isim aray balad. Adaylar arasnda eski Babakan Berham Salih ve slami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddinin isimleri öne çkyor. Üzerinde anlamaya varlacak bir ismin belirlenmesi sonrasnda seçimlere gidilecek ve bölge bakan ile parlamento üyeleri seçilecek. Bakanlk sonras geri plana çekilecek Barzaninin kurulacak stiklal Konseyinin bana geçmesi bekleniyor.Uygulamaya geçirilecek kararlar arasnda Badatn diyalou kesmesi halinde, Kürt yönetiminin tek tarafl bamszlk ilanna dair karar da Barzaninin banda olaca stiklal Konseyi tarafndan alnacak. Öte yandan Referandum Yüksek Konseyinin ad IKBY Yüksek Siyasi Bakanlk olarak deitirildi.

BARZAN: ARTIK ÖLEBLRM

Referandum sonras ilk söyleisini, Fransz yazar Bernard Henry-Levy ile yapan Barzani, Birisi bana unu anlatmt: sizin devlet adamlarnzdan birisi, Fransann 1918de Almanyaya kar zafer kazand gece Artk ölebilirim demi. Ben de bu sabah böyle hissediyorum dedi. Bir suç ilemediklerini savunan Barzani, Irak ve BM artn ihlal etmedik. Bu oylama tek tarafl bamszlk ilanyla deil, Badatla dürüst müzakere süreci balatmakla ilgiliydi diye konutu. Barzani, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macronun arabuluculuk teklifini kabul etmekten onur duyacan belirtti.

Ana Sayfaya Git