Lice davasında reddi hakim talebi

Lice davasının karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Aralık 2018 tarihine erteledi.

Haberler 07.07.2018 - 11:02 Son Güncelleme : 07.07.2018 - 11:34

Diyarbakrn Lice ilçesinde 1993 ylnda Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Bahtiyar Aydnn üpheli ölümünün ardndan 17 sivilin öldürüldüü, 36 kiinin de yaraland olaya ilikin açlan davann 13üncü durumas zmir 1. Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Durumaya nsan Haklar Dernei (HD)zmir, Diyarbakr ve Batman ube yöneticileri, Lice Adalet stiyor Platformu Sözcüsü iyar Kaymaz ile yaamn yitirenlerin yaknlar ve avukatlar katld.

Kimlik tespiti ile balanan durumada müdahil avukatlar, mütalaann kendilerine ulamad gerekçesiyle durumann ertelenmesini talep etti. Bunun üzerine söz verilen iddia makam mütalaann taraflara tebli edilmesine gerek olmadn söyledi. Mütalaann sanklar balad iddiasnda bulunan savclk, talebin reddedilmesini istedi.

BUGÜNE KADAR HçBR TALEBMZ KABUL EDLMED

Ardndan söz alan Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, savcln gerekçesinin kabul edilemez olduunu söyledi. Özmen, savcln gerekçesi karsnda mahkemenin avukat ve taraflar olmadan da yarglama yapabileceini söyledi. Mahkeme Bakannn sk sk Özmene, Sözlerinizi toparlayn diye müdahale etmesi üzerine ksa süreli tartma yaand. Özmen, Ben burada 17 kiinin katledildii 90l yllarn o karanlk dönemlerinin yargland bir davann avukatym. Ben 1 saat de, 10 saat de konuurum. Bugüne kadar madur taraf olarak hiçbir talebimiz kabul edilmedi diyerek tepki gösterdi.

HçBR ZAMAN GERçEK BR YARGILAMA YAPILMADI

Yargnn görevi karanlk tarihi aydnlatmak olduunu söyleyen Özmen, öyle devam etti:

Yargnn görevi insan haklarn korumaktr. Müdahil taraf olarak sizlere diyoruz ki gelin gerçek bir yarglama yapalm. Burada hiçbir zaman gerçek bir yarglama yaplmad. Sank tüm srarlarmza ramen durumaya getirilmedi. Bir defaya mahsus getirildi ve ifadesi dahi talimatla alnd. Burada dostlar alverite görsün yarglamas yapld. 17 kii öldürülmü bir tutuklu yok. Bu dosyay kaçrrcasna yarglamay sonlandrmak zorunda deilsiniz. Bu dosyada 6 Temmuzda karar vermek zorunda deilsiniz. Jandarma aryor Paam öldü paam diyor. Bugüne kadar tek bir tank dinlenmedi. Rica ediyoruz. Gerçek bir yarglama yapn. 90l yllarn o karanlk dönemlerinde yaananlar gözler önüne serelim. Bütün taraflara Yargtay kararlar kapsamnda mütalaann tebli edilmesini istiyoruz.

TALEP REDDEDLD

Sank avukat ise, talebin reddini isterken, mahkeme heyeti de bir önceki durumann 2 ay önce görülmü olmasndan kaynakl talebi reddetti. Ardndan söz alan avukat Yunus Muratkan da, bugüne kadar tüm taleplerinin reddedildiini söyledi. Olay yerinde keif yaplmas taleplerinin de defalarca reddedildiini kaydeden Muratkan, dosyada bulunan krokilerle Bahtiyar Aydnn nasl vurulduunu anlatt. Krokilerle Eref Hatipolunun kaçak yaplan durumada verdii ifadenin yalan olduunun ortaya çktn belirten Muratkan, Hatipolunun ifadeleri ile Bahtiyar Aydnn Lice 3. Komando Bölüünün giriinden aclan atele yaamn yitirdiine iaret edildiini söyledi.

MAHKEME BAKANINA TEPK

Muratkann savunmas srasnda mahkeme bakannn sk sk Toparlayn diyerek araya girmesi üzerine Ahmet Özmen, Sayn Bakan eer kararnz hazrsa biz çkalm. Siz kararnz açklayn. Eer cebinizde fla bellekte hazr ise karar açklayn biz savunma yapmayalm. Biz cebinizde yazl bir karar olduunu düünüyoruz diye tepki gösterdi.

Ardndan sözlerine devam eden Muratkan ise taleplerinin sürekli reddedilmesi nedeniyle reddi hakim talebinde bulundu. Avukatlarn talebi üzerine mahkeme heyeti ksa bir ara verip talebi deerlendirdi. Arann ara kararn açklayan mahkeme heyeti, talebi reddetti.

Avukatlar mahkeme heyetinin taleplerin reddi kararna da itiraz ederek, gerekçelerini belirttikleri dilekçelerini 1 hafta içinde üst mahkemeye sunacaklarn söyledi. Bunun üzerine mahkeme heyeti itirazlarn kabul edilip edilmemesinin deerlendirilmesi için durumay 7 Aralk 2018e erteledi.

LCE ADALET ARIYOR PLATFORMUNDAN AçIKLAMA

Durumadan sonra Lice Adalet Aryor Platformu ve avukatlar adliye önünde açklama yapt. Platform sözcüsü iyar Kaymaz, durumann karar durumas olduunu ancak bugüne kadar duruma salonunda yaananlar nedeniyle reddi hakim talebinde bulunduklarn söyledi.

Ahmet Özmen de, davann sürgün bir dava olduunu ve bugüne kadar tüm taleplerinin reddedildiini hatrlatt. 90l yllarda ilenen ar insan haklarna dair birçok dava açldn ancak davalarn güvenlik gerekçesiyle baka kentlere nakledildiini belirten Özmen, Yarglamann bandan bu yana gerçek bir yarglama yürütmeyen mahkeme heyetini reddettik. Umarz ki dier mahkeme tarafndan bu talebimiz kabul edilecek dedi.

Ana Sayfaya Git