Lice için bir ömür süren tazminat talebi

1993 yılında güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda iş yeri tahrip oldu. Tam 26 yıldır sürdürdüğü hak arama mücadelesi malesef bir süre daha devam etmek zorunda.

Haberler 18.05.2019 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde yaayan Mehmet Geçgel 1993 ylnda güvenlik güçlerinin i yerine zarar vermesi sonras tazminat talebinde bulundu. Ancak Diyarbakr Valilii, Geçgele Terör örgütüne yardm ve yataklk suçundan hüküm giymi olmas nedeniyle tazminat ödememe karar verdi. Geçgel, 26 yl sonra Anayasa Mahkemesi karar ile balad noktaya geri döndü.

Mehmet Geçgel, 1993 ylnda güvenlik güçleri tarafndan i yerine verilen zararn karlamas için Diyarbakr Valilii Terör ve Terörle Mücadeleden Doan Zarar Tespit Komisyonuna bavurdu. Bavuruyu inceleyen komisyon 2011 ylnda ancak karara varabildi. Verilen yant zararn karlanmayaca yönündeydi. Gerekçe ise, Geçgelin 17 Kasm 1998 tarihinde, yani tazminat talebinde bulunmasndan 5 yl sonra 3 yl ar hapis cezas almasyd. Üstelik de cezas af kapsamnda ertelenmiti. Dolaysyla hakknda kesinlemi bir ceza da yoktu.

STENLEN TAZMNAT

Geçgel, Valilik karar hakknda Diyarbakr 1. dare Mahkemesine bavurdu. Dosyay inceleyen idare mahkemesi 2012 ylnda kararn verdi; terör örgütüne yardm ve yataklktan hüküm giyen davacnn terör nedeni ile zarara uradndan bahisle yapt bavurunun yukarda anlan gerekçeye dayanlarak terör örgütüne yarm ve yataklk yapt gerekçesiyle reddine ilikin ilemde hukuka aykrlk bulunmamaktadr. Karar 2013 ylnda Dantay tarafndan da onand.

Geçgel, ylmad, hakkn aramak için bu kez Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel bavuru hakkn kulland. 26 Mart 2014 tarihinde yaplan bavuru nihayet be yl sonra karara baland. AYM, Geçgelin hakkaniyete uygun yarglanma hakknn ihlal edildiine ilikin iddiasnn kabul edilebilir olduuna karar verdi. Dosya hakkaniyete uygun yarglama için bir kez daha Diyarbakr 1. dare Mahkemesine gönderildi. Geçgelin tazminat talebi ise reddedildi.

imdi bir kez daha 1993 ylnda i yerinde oluan hasarn ödenmeyecei yönündeki Valilik karar için mahkemenin karar vermesini bekleyecek. Eer mahkeme olumlu karar verir ve karar kesinleirse zararn karlamak için Valilikten tazminat alabilecek.

LCEDE NE OLMUTU

Diyarbakrn Lice ilçesinde 22 Ekim 1993te, Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Bahtiyar Aydnn da aralarnda bulunduu 16 kiiöldürüldü, çok sayda ev ve iyeri yakld. Yüzlerce kii göçe zorland. Olaydan 20 yl sonra iddianame hazrland. ddianamede dönemin Diyarbakr Jandarma Alay Komutan Eref Hatipolu ve Üstemen Tünay Yanardan taammüden öldürme, halk isyana ve birbirini öldürmeye tevik ve cürüm ilemek üzere teekkül oluturma suçlarndan yarglanmalar talep edildi. Davada Tünay Yanarda 2015 ylnda öldüü için takipsizlik karar verildi. 7 Aralk 2018 tarihli son durumada ise sank Eref Hatipolu hakknda mütalaa dorultusunda beraat karar çkt.

Ana Sayfaya Git