Liselere geçiş başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 8'inci sınıf öğrencilerinin 2 Haziran'da isteğe bağlı gireceği merkezi sınavla öğrenci alacak okulları ve kontenjanlarını açıkladı.

Haberler 11.04.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB), 8inci snf örencilerinin 2 Haziranda istee bal girecei merkezi snavla örenci alacak okullar ve kontenjanlarn açklad.

Milli Eitim Bakanlndan yaplan açklamaya göre, 2018 ylnda 8inci snfta örenim gören örencilerin katlaca snava ilikin, Snavla Örenci Alacak Ortaöretim Kurumlarna likin Yaplacak 2018 Yl Merkezi Snav Bavuru ve Uygulama Klavuzu ile snavla örenci alan okul listeleri ve kontenjanlar www.meb.gov.tr adresinden yaymland.

Merkezi snav, istee bal olacak ve snava katlmak isteyenler, bavurularn bugünden itibaren 18 Nisana kadar elektronik ortam üzerinden örenim gördükleri okullara yapacak.

Açk öretim ortaokulu örencilerinin bavuru ilemleri, Açk Öretim Ortaokulu Müdürlüü tarafndan takip edilecek.

Yurt dnda e-Okul Sistemine kaytl olmayan okullarda örenim gören örenciler, Milli Eitim Bakanl Denklik Yönetmelii dikkate alnarak, denklikleri yapldktan sonra bavurularn Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya konsolosluklar üzerinden yapacak.

Merkezi snav bavuru ve sonuçlaryla ilgili i ve ilemler, elektronik ortam üzerinden gerçekletirilecek.

Örencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karlamamas için elektronik ortam üzerindeki bilgilerinin güncel olmas gerekecek.

Merkezi snav, 8inci snf öretim programlar esas alnarak yaplacak. 2 Haziran 2018de yaplacak snav, ayn gün iki bölüm halinde uygulanacak ve çoktan seçmeli 90 soru sorulacak.

ki bölüm arasnda verilen süre, örencilerin ihtiyaçlarn gidermesi ve dinlenmesi için kullanlacak. Bu sürede örenciler, okullarndan ayrlamayacak.

Fotorafl snav giri belgesi, 22 Mays 2018den itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafndan renkli olarak alnacak, mühürlenerek onaylandktan sonra örenciye teslim edilecek.

- Örenciler, en geç 09.00da binada hazr bulunacak

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerletirmenin zamannda yaplabilmesi için örenciler, en geç saat 09.00da, fotorafl snav giri belgelerinde belirtilen binada hazr bulunacak.

Örenciler, snava gelirken yanlarnda fotorafl snav giri belgesi, geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaral nüfus cüzdan veya T.C. kimlik kart veya geçerlik süresi devam eden pasaport, yabanc uyruklu örenciler için çileri Bakanl Göç daresi Genel Müdürlüü tarafndan verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuak kurun kalem, kalemtra ve leke brakmayan yumuak silgi bulunduracak.

Geçerli kimlik belgesi ve fotorafl snav giri belgesi yannda olmayan örenciler snava alnmayacak.

Snavla ve snavsz örenci alan okullara tercih ve yerletirmeye ilikin i ve ilemler, 2018 yl Tercih ve Yerletirme Klavuzunda yer alacak.

- Sonuçlar, 22 Haziranda açklanacak

Öte yandan, klavuza göre, 2 Haziranda yaplacak merkezi snavn sonuçlar 22 Haziranda açklanacak.

ki bölümden oluacak snavn birinci bölümü 09.30da, ikinci bölümü ise 11.30da balayacak. Snavn birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluacak ve 75 dakika sürecek; ikinci bölüm ise 40 soruluk saysal alandan oluacak ve 60 dakika sürecek.

Sözel bölümde, 8inci snf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük, yabanc dil derslerinden 10ar olmak üzere 50 soru; saysal bölümde ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20er olmak üzere 40 soru yöneltilecek. Arlkl Standart Puan hesaplanrken, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin arlk katsays 4, dier derslerin ise 1 olarak belirlendi.

Her sorunun 4 seçenei olacak. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doru cevap olarak iaretlenecek.

Merkezi snavda sözel ve saysal bölümlere ait alanlarn her bir alt test için doru ve yanl cevap saylar belirlenecek. Her bir örencinin her bir ders testine ait ham puan, ilgili teste ait doru cevap saysndan yanl cevap saysnn üçte biri çkarlarak bulunacak.

Her alan için 8inci snf öretim programlarnda belirlenen kazanmlar esas alnarak örencinin okuduunu anlama, yorumlama, sonuç çkarma, problem çözme, analiz yapma, eletirel düünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Okul müdürlükleri, örencinin snav bavurusunu elektronik ortamda onaylayacak, bavurunun bir çktsn veliye inceletip imzalatacak ve mühürleyerek örenci velisine teslim edecek, dierini okul müdürlüünde muhafaza edecek.

Özel eitim ihtiyac olan örenciler, sürekli kullandklar araç, gereç ve cihazlar kendilerinin getirmesi kaydyla snavda kullanabilecekler. Özel eitim ihtiyac olan örencilere verilecek ek süre her bölüm için ayr ayr uygulanacak.

Sorulara, cevap anahtarlarna ve sonuçlara yaplacak itirazlar, sorularn, cevap anahtarlarnn ve sonuçlarn www.meb.gov.tr internet adresinde yaymlanmasndan itibaren en geç 5 i günü içinde elektronik olarak yaplabilecek.

Öte yandan, 8inci snf örencilerinin 2 Haziranda istee bal girecei merkezi snavla örenci alacak, fen, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarn kapsayan Türkiye genelindeki okullar ve kontenjanlar da açkland.

Buna göre, stanbul 225, Ankara 82, zmir 62 olmak üzere Türkiye genelinde toplam bin 369 orta öretim kurumu merkezi snavla örenci alacak.

Ana Sayfaya Git