Liseliler dikkat!

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan Ortaöğretime Geçiş Yönergesi ile resmi ve özel ortaöğretim kurumlarına geçiş işlemlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Haberler 27.03.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), resmi ve özel ortaöretim kurumlarna geçi ilemleri ile ilgili usul ve esaslar düzenleyen Ortaöretime Geçi Yönergesi hazrland.

Buna göre, resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokullar ve geçici eitim merkezlerinin (GEM) 8. snflarnda örenim gören örencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna yerletirilmesi amacyla Bakanlkça merkezi snav yaplacak. Bu liselere merkezi snav puanyla (MSP) örenci yerletirilecek.

Yönergede ortaöretim kayt alan, eitimde süreklilik ve corafi bütünlük esasna dayal olarak örenci says, okul türü, kontenjan ve donanmlar göz önünde bulundurularak, il veya ilçe milli eitim müdürlüünce ortaokul ve liselerin birbirleriyle eletirildii ve tercihe bal olarak kayt yaplabilecek farkl ortaöretim kurumlarndan oluturulan alan olarak tanmland.

Merkezi snavla örenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlar dnda, ortaöretim kayt alan ve klavuzla belirlenen usul ve esaslara göre örenci alan ortaöretim kurumlar snavsz örenci alacak.

- Snav saysal ve sözel iki bölümden oluacak

Yönergeye göre, Ortaöretime Geçi Uygulamas kapsamnda merkezi snav, sözel ve saysal olmak üzere iki bölümden oluacak. Sözel bölümde, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inklap tarihi ve Atatürkçülük ile yabanc dil; saysal bölümde ise matematik ve fen bilimleri alanlarndan sorular yer alacak. Snav ayn gün içerisinde iki oturum halinde uygulanacak. Snav tarihi, yeri, uygulanmas ve dier hususlar her yl Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüünce hazrlanacak klavuzda belirtilecek.

Snav sorular, 8. snf Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi,

T.C. inklap tarihi ve Atatürkçülük ve yabanc dil derslerinin öretim programlarnda belirlenen kazanmlar esas alnarak örencinin okuduunu anlama, yorumlama, sonuç çkarma, problem çözme, analiz yapma, eletirel düünme, bilimsel süreç becerileri ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte hazrlanacak.

- Ortaöretim kurumlarna yerletirme

Ortaöretim kurumlarna resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokullar ve

geçici eitim merkezlerini (GEM) bitiren örenciler, kayt alan, bilgi, beceri ve yetenekleri dorultusunda snavl veya snavsz olarak yerletirilecek.

Merkezi snav puan ile örenci alan okullarn belirlenen kontenjanlarna, puan üstünlüüne göre, tercihleri dorultusunda Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüünce yaplacak.

Merkezi snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde, Ortaokul Baar Puanna (OBP), örencinin doum tarihine göre ya küçük olana, 8. 7. ve 6. snflardaki yl sonu baar puan (YBP) üstünlüüne, okula özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna ve tercih öncelii durumlarna baklarak yerletirme yaplacak.

Merkezi snav ve yetenek snav ile örenci alan okullarn belirlenen kontenjanlarna, puan üstünlüüne göre yerletirme yaplacak.

- Yerel yerletirme

Snavsz örenci alan okullara yerletirme ilemi, il ve ilçe milli eitim müdürlüklerince belirlenen ortaöretim kayt alanlar içindeki snavsz örenci alan ortaöretim kurumlarna belirlenen kontenjanlara göre yaplacak.

Yerel yerletirme ilemleri, okulun bal bulunduu genel müdürlük ile il veya ilçe milli eitim müdürlüklerinin sorumluluunda Bakanlkça yürütülecek. Yerel yerletirme, ortaöretim kayt alan, okullarn türü, okullarn kontenjan, okullarn bulunduklar yer, okullarn pansiyon durumu ile örencilerin ikamet adresleri, örencilerin okullarda bulunuluklar, tercihler, okul baar puanlar, devam-devamszlk ve ya gibi kriterler göz önünde bulundurularak yaplacak.

Örenimlerini Türkiyedeki ortaokullarn 8inci snfna denk bir snfta yurt dnda Bakanla bal olmayan eitim kurumlarnda sürdüren örenciler, örenim belgesi ile bavurarak merkezi snava katlabilecekler.

Öte yandan, AA muhabirinin MEB yetkililerinden ald bilgiye göre, fen ve sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programlarna örenci seçme merkezi snav e-klavuzu nisan aynda ilan edilecek. Klavuz ile merkezi snav puanyla örenci alan okullarn listesi de duyurulacak.

Ana Sayfaya Git