Listeler kırılma yarattı

Güneydoğu illerinde AK Parti listeleri büyük bir kırılma yaratırken, Diyarbakır'da İyi Parti ve Saadet Partinin liste başları ile Hüda-Par Genel Başkanı Yapıcıoğlu'nun bağımsız aday olması, AK Parti aleyhine sonuçları değiştireceği ifade edildi.

Haberler 23.05.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 23.05.2018 - 09:28

Yüksek Seçim Kuruluna önceki gün partilerin verdii listeler ile 24 Haziranda yaplacak milletvekili seçimlerine girecek adaylar belli olurken, Diyarbakrda ise Y Parti ve Saadet Partinin birinci sra adaylarnn ilginç seçim serüveni dikkat çekti. Daha önce DYPden Milletvekillii ve Devlet Bakanl yapan Mehmet Salim Ensariolu, Y Parti tarafndan Diyarbakrda birinci sra aday gösterilirken, yine daha önce ANAP ve Refah Partisinden Milletvekillii yapan Seyit Haim Haimi de SP tarafndan kentte birinci sra aday olarak gösterildi.

DYP, ANAP, AK PART, BAIMSIZ

Geçmite farkl partilerde milletvekillii ve siyaset yapan Ensariolu ve Haiminin yollar 7 Haziran 2015 milletvekillii seçimlerinde Ak Partide kesiti. Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakrdan birinci srada Cevdet Ylmaz, ikinci srada Mehmet Salim Ensariolu ve üçüncü srada Seyit Haim Haimiyi aday gösterdi. HDPnin söz konusu seçimde 10 milletvekilli çkarmas ile Ak Partiden sadece Cevdet Ylmaz milletvekili oldu ve Ensariolu ile Haimi Meclise giremedi.

MD, Y PART VE SAADET PART

Her iki isim 1 Kasm seçimlerinde ise Diyarbakrdan bamsz aday oldu. Ak Parti ise bu kez Mehmet Salim Ensariolunun yeeni Galip Ensariolunu birinci sradan aday gösterdi. Seçim sonucunda bamsz adaylar Haimi yaklak 10 bin oy, Ensariolu da yaklak 23 bin oy almasna ramen milletvekili olamad ve seçimlerde HDP 9, Ak Parti ise 2 milletvekili çkard. 7 Haziran seçimlerinde yollar Ak Partide kesien Mehmet Salim Ensariolu ve Seyit Haim Haimi, 24 Haziran seçimlerinde Y Parti ile SP ile yeniden siyaset arenasna dönmü oldu.

ENSAROLU AK PARTDE YOK

Bu arada, Diyarbakrda son yllarda siyaset sahnesine damgasn vuran Ensariolu Ailesinden kimsenin Ak Partiden aday gösterilmemesi dikkat çekti. 2011 seçimlerinde aileden Galip Ensariolu Meclise girerken, 7 Haziran 2015 seçimlerinde amcas Mehmet Salim Ensariolu bu kez Ak Partiden aday gösterilmi ancak seçilememiti. 1 Kasm 2015 seçimlerinde Galip Ensariolu tekrar aday gösterilmi ve Meclise girmiti. 24 Haziranda yaplacak seçimlerde Ak Parti, Ensariolu Ailesinden kimseyi aday göstermedi. Amca Faysal Ensariolu tpk Galip Ensariolu AK Partinin 24 Haziran seçimlerinde, milletvekili aday aday olmutu. kisi de listeye alnmad. Karsnda yeeni olmad için ailesinden AK Partiye giden oylar toplayabilecek tek kii olarak gösteriliyor.

AK PART TEKLATINDA BBP ADAYI TEPKS

AK Partinin birinci sra aday Mehmet Mehdi Eker yer alrken, liste nedeni ile tartmalar balad. Özellikle, BBP Genel Bakan Yardmcs Remzi çayrn Diyarbakrda 7inci sradan aday gösterilmesi tepkilere neden oldu. Bunun seçmene olumsuz yansmas olacan ifade eden tekilat üyeleri ve aday adaylar, genel merkezi ikayet yamuruna tuttuu iddia ediliyor. AK Parti tekilatnda tepkiler ve tartmalar sürüyor.

HDP TANINAN SMLER LE SEçME GRD

HDPnin açklanan aday isimlerine göre en avantajl konumda görülüyor. HDPnin birinci sra aday Doktor Selçuk Mzrakl. Bir dönem Diyarbakr Tabip Odas Bakanl yapan Mzrakl, KHK ile kapatlan Sarmak-Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalknma Dernei Yönetim Kurulu Bakanl görevini de yürütmütü. Temmuz 2017de gözaltna alnan Mzrakl, bir ay kadar tutuklu kaldktan sonra serbest braklmt. Dier adaylar arasnda mam Taçer, Hiyar Özsoy ve Garo Paylan gibi mevcut milletvekilleri. Bilinen isimler, seçimlerde HDPye avantaj salyor. HDP, listelerinde yer alan bir dier dikkat çekici isim ise Sur maduru Remziye Tosun.

HÜDA-PAR 1 KASIMDA VERD DESTE GER çEKYOR

Diyarbakrda bir baka önemli faktör Hüda-Par. 7 Haziran seçimlerine bamsz adayla giren Hüda-Par aday Zekeriya Yapcolu 22 bin 923 oy almt. 1 Kasmda yaplan seçimlere Hüda-Par girmemiti. AK Parti ise 7 Haziranda Diyarbakrda ayd oy oran 116 bin 133. Hüda-Parn girmedii 1 Kasm seçimlerinde AK Partinin oylarn 53 bin 15 artrarak, 169 bin 148e ulamt. Bu seçimlerde Hüda-Par seçmeni AK Partiye oy vererek, fazla oy almasn salamt. Ancak 24 Haziran seçimlerinde Hüda-Parun tutumu AK Partiye kar esnek deil. Hükümetin politikalarn eletiren Hüda-Par, 24 Haziran seçimlerine Diyarbakrda bamsz adayla giriyor. Gösterilen aday ise Partinin Genel Bakan Zekeriye Yapcolu. Buda AK Partinin önceki dönemde ald oylar aaya çekilmesine neden olaca eklinde yorumlanyor.

Ana Sayfaya Git