Lösemiyken anne oldu, ikinci kez hastalığı yendi

Batmanlı Fatma Çelik (36), lösemi hastalığını yendikten 3 yıl sonra 6 aylık hamileyken yeniden aynı hastalığa yakalandı. Hamileliğinde aldığı kemoterapinin ardından 4'üncü çocuğunu sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren Çelik, 8 ay sonra yapılan ilik nakli ile de ikinci kez kanseri yendi.

Haberler 14.10.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda yaayan Fatma çelik, 2011 ylnda lösemiye yakaland. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde 7 ay boyunca kemoterapi tedavisi gören çelik, kanseri yendi. Fatma çelik, 2015 ylnda 4üncü çocuuna 6 aylk hamileyken löseminin yeniden nüksettiini örendi. Doktorlar, hastal ilerleyen Fatma çelike, kemoterapi tedavisine balanacan, bu nedenle hamileliin sonlandrlmas gerektiini söyledi. Ancak Fatma çelik, çocuunu dünyaya getirmek istediini belirterek, kemoterapiyi reddettiini söyledi. Bunun üzerine Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal bakanlnda konsey oluturuldu. Konseyde doktorlarn büyük bölümü hamileliin sonlandrlmas yönünde oy kulland. Ancak Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal, hamilelikte ilk 3 ay geçtii için, gebelie uygun ve bebee zarar vermeyecek ekilde kemoterapi tedavisine balad. Hamilelii döneminde iki seans kemoterapi alan Fatma çelik, 8 aylkken sezaryen ile kzn salkl bir ekilde dünyaya getirdi.

DOMUDAN 8 AY SONRA LK NAKL

Fatma çelik, doumun ardndan tedavisini, doktoru Doç. Dr. Mehmet Sinan Daln tayin olduu Ankara Onkoloji Eitim ve Aratrma Hastanesinde sürdürdü. Fatma çelike, doumdan sonra ilik nakli yaplmas kararlatrld. Dünya lik Nakli Bankasnda bulunan ilk iliin nakli, donörün yurt dndan gelmemesi nedeniyle yaplamad. Doç. Dr. Mehmet Sinan Daln bavurusu ile Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinde (TÜRKÖK) bulunan ikinci iliin nakli ise baaryla gerçekletirildi. Hamileyken ald kemoterapiye ramen bebeini salkl bir ekilde dünyaya getiren Fatma çelik, kendisi de doumdan 8 ay sonra yaplan ilik nakli ile salna kavutu.

ÖLÜMÜ GÖZE ALARAK çOCUUMU ALDIRMADIM

Fatma çelik, doktoru Doç. Dr. Mehmet Sinan Daln annesinin ismini verdii kz 4 yandaki Fatma Zeren ile her yl Ankara Onkoloji Eitim ve Aratrma Hastanesinde kontrollerini yaptryor. Fatma çelik, kz Fatma Zeren ve kendi hayatn doktoru Mehmet Sinan Dala borçlu olduunu söyleyerek, öyle konutu:

kinci kez kansere yakalandm örenince doktorlar çocuunuzu aldrmanz lazm, bebei aldktan sonra kemoterapi verebiliriz dediler. kimizin hayatnn da riskli olabileceini söylediler. Ama hayatm kaybetme pahasna çocuumu aldrmamay tercih ettim. Bu srada Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal ki o benim en büyük ansm oldu, hamileyken de kemoterapi alabileceimi söyledi. Kzma hamileyken kemoterapi tedavisi gördüm. Sonra 8 aylkken sezaryenle kzm dourdum. Kemoterapi tedavisi devam etti. Dünya lik Bankasndan uygun ilik bulundu; ancak donör gelemedi. Umudumu kaybetmek üzereyken Sinan Hocam TÜRKÖKe bavurdu ve buradan uygun donör bulundu ve nakil oldum diye konutu.

KIZIM BAIçI OLACAK

Kzyla birlikte parklarda elenen Fatma çelik, kendisini yeniden domu gibi hissettiini ve kanseri yendikten sonra 3 yldr doum gününü kutladn söyledi. çelik, çünkü nakil sonras yeniden domu gibiyim. Kzma Sen benden 8 ay büyüksün diyorum. çok aryor. Kzm hamileyken aldm kemoterapinin yan etkilerini görmedi. çok salkl bir kz çocuu. Özellikle hamileyken kansere yakalananlar lütfen ümidini kaybetmesin. Donör olmak çok önemli. Bir tüp kan veriyorsunuz sadece ve bir aile kurtuluyor. Biz 6 kiilik bir aileyiz. Bana ilik veren kii sayesinde çocuklarm ve eimle birlikteyim çok ükür. Fatma Zeren de 18 yana geldiinde baç olacak. Güzel bir duygu bir can yaatmak. Korkulacak hiçbir ey yok. Bir hayat yaatyorlar diye konutu.

BEBEE ZARAR VERMEYECEK KEMOTERAP BALADIK

Ankara Onkoloji Eitim ve Aratrma Hastanesi Hematoloji ve Kök Hücre Nakil Ünitesinden Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal, Fatma çelike hamilelikte ilk 3 ay geçirdii için bebee zarar vermeyecek ekilde kemoterapi tedavisi verildiini söyledi. Dal, Fatma Hanmn hastal ilerlemiti. Kadn doum doktorlar ve hematoloji doktorlar birlikte konsey yaptk. Birçok hekim arkadamz annenin hayatnn tehlikede olduunu, bu nedenle gebeliin sonlandrlmas yönünde oy kulland. Ancak hamilelikte ilk 3 ay geçtii için gebelie uygun, bebee zarar vermeyecek bir kemoterapi baladk. Daha sonra salkl bir bebeimiz dünyaya geldi. Ona annesinin adn verdim. Fatma Zeren, anne karnndayken ciddi yan etkiler görmedi. Gayet salkl, alglar açk bir çocuk dedi.

LK 3 AY KEMOTERAPLERN TÜMÜ SAKINCALI

Fatma çelikin bir gün kendisine Uramayn artk, iyileemeyeceim dediini anmsatan Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal Sonuna kadar umudunu kaybetmemesini söyledim. imdi çok iyi. Hamile kadnlar belirli kemoterapileri, belirli dönemlerde alabilirler. Gebeliin ilk 3 aynda kemoterapilerin tümü sakncaldr. Ama 3 ay sonrasnda bebekte organ geliimi bittikten sonra belirli kemoterapileri, baz hastalklarda kullanabiliyoruz. Mesela lösemi, lenf kanserinde kullanabiliyoruz. Gebelik ve hematolojik kanser olduu zaman deneyimli bir merkez önemlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git