MİT, 18 milyon mesajın 17 milyonunu çözdü

MİT tarafından FETÖ'nün haberleşme sistemi Bylock'ta yer alan18 milyon mesajdan 17 milyonunu çözüldü.

Haberler 11.11.2016 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) kriptolu haberleme program ByLocku kullananlara yönelik zmir Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede, cep telefonlarnda bu programn yüklü olduu kiilerin FETÖye üyelii konusunda kesin bir kabul olutuu belirtildi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruturma Bürosu Savcs Ayhan Ylmaz tarafndan hazrlanan ve zmir 13. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖnün kriptolu haberleme program ByLockla ilgili detayl bilgilere yer verildi.

ddianamede, yap olarak açk ve effaf olmas gereken FETÖnün istihbarat örgütü gibi kodlar, özel haberleme yöntemleri ve kayna bilinmeyen paralar kullanmas, yönetim kadrosunun faaliyetleri yurt dndan idare etmesi ve Türkiyeye gelmekten srarla kaçmas, kendisi gibi düünmeyenleri saf d etmek için her türlü bask, antaj ve yasa d faaliyetlerde bulunmas, çeitli yabanc misyon temsilcileriyle içerii bilinmeyen görümelerde bulunmas, dier terör örgütleriyle temas kurmas, örgütün casusluk faaliyetlerini de kapsayan organize bir terör örgütü olduuna vurgu yaplrken, FETÖ mensuplarnn kulland ifreli haberleme program ByLockun örgüte üyelikte referans gibi kabul edildii kaydedildi.

YANLILIKLA NDRMEK MÜMKÜN DEL

Programn tamamen gizlilik amacyla kullanld, hata marjnn yüzde 1 olduu, yanllkla telefona veya bilgisayara indirilip kullanmann mümkün olmad, özel bir sunucudan sadece örgüt mensuplar tarafndan indirilip kullanldna dair bilgilerin yer ald iddianamede, ByLockun Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumunda (TÜBTAK) çalan örgüt mensubu mühendislerce 24 Aralk 2014ten sonra Turkuaz isimli bir yazlmla güncellenerek örgütün kullanmna uygun hale getirildii, dorudan eriimin engellendii programn kriptolu haberleme program olarak kullanld, kullanclarn rumuz ald ve program kullanabilmek için karlkl onay koduna ihtiyaç duyulduu, karlkl onay verilmeden görümenin gerçeklemedii gibi detaylara da yer verildi.

MT, 18 MLYON MESAJIN 17 MLYONUNU çÖZDÜ

ddianamede, imdiye kadar yaplan tespitlerde toplam 215 bin kiinin ByLock kullandnn belirlendii, MT tarafndan yaplan çalmalarda toplam 18 milyon mesaj içeriinin 17 milyonunun çözüldüü, 3,5 milyon e-posta içeriinden 2,5 milyonunun çözümlendii, 2010 KPSS soruturmasnda 100 ve üzeri soruya doru cevap veren 3 bin 227 üpheliden 700ünün aktif ekilde ByLock kulland tespitleri de yer ald.

KIRMIZI, TURUNCU VE MAV BYLOCKçULAR

ddianamede, krmz kategorideki kullanclarn uygulamay indirip sistem üzerinde sk kullananlar, turuncu kategorideki kullanclarn uygulamay indiren ancak sistem üzerinde belirli aralklarla kullananlar, mavi kategorideki kullanclarn uygulamay indiren ancak sk kullanmayanlar olduu belirtildi.

DDANAMEDE U DEERLENDRMEDE BULUNULDU:

Programn kurulu ve kullanl amacnn örgüt üyelerinin deifre olmasn ve yakalanmalarn önlemeye yönelik olduu, programn kuruluundaki gizlilik ve zorluk, program listesini kuran örgüt yöneticisinin bilgisi ve rzas dnda yeni kii bile eklenememesi, ByLock listesinde kaytl kiilerin isimlerle deil kod numaralar ile kaytl olmas, programdan örgütsel talimatlar ve örgüt içi görüme dnda herhangi bir nedenle yararlanlamayacak olmas, ByLock programnn örgütün üst düzey yöneticileri tarafndan örgüte giri ve örgüt üyeliinin referans gibi kabul edildii de göz önüne alnarak, ByLock programnn cep telefonlarnda kurulu bulunduu kiilerin FETÖye üye olduklar konusunda kesin bir kabul olumutur.

zmir Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda, l Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ubesi ekiplerinin 3 Eylülde düzenledii operasyonda Adnan Menderes Havalimanndan Kbrsa gitmeye çalan Fatih S. ve Okan M. gözaltna alnm, ByLock kullandklar tespit edilen iki üpheli tutuklanmt. Soruturmay yürüten cumhuriyet savcs, tutuklu yarglanacak 2 sank hakknda Silahl terör örgütü üyesi olmak suçlamasyla 5 ila 10 arasnda hapis cezas istemiyle dava açmt.

Ana Sayfaya Git